Artemissers lopen veelbesproken Zomermarathon Leeuwarden

Leden van de Winsumer Loopgroep Artemis waren het afgelopen weekend actief in Leeuwarden waar Albert van der Ziel uit Berlikum een keurige tweede plaats bij de mannen 50 op de marathon behaalde. De Friese hoofdstad vormde zaterdag het middelpunt van de eerste Zomermarathon. Die verliep allesbehalve probleemloos. De uiteindelijke winnaar nam een foute afslag en voor een andere winnaar werd een ambulance opgeroepen omdat hij na aankomst met een asgrauw gezicht op het asfalt belandde.

Ondanks dat het evenement zaterdag met duizend deelnemers tijdig was uitverkocht, stonden er uiteindelijk 870 deelnemers aan de start. Zij konden kiezen uit zeven afstanden tussen 1,5 kilometer en de hele marathon. Pendelbussen zorgden er voor dat de deelnemers bij de juiste startplaatsen werden afgezet. Een pittige onweersbui met hevige slagregens geselde de deelnemers.
Artemis was met drie leden vertegenwoordigd. Albert van der Ziel, nog steeds in het bezit van vijf clubrecords gelopen in de periode 2000-2005, is na zijn verhuizing van Zandeweer naar Berlikum lid van Artemis gebleven. Hij loopt zich in het Friese nog regelmatig in de prijzen. Van der Ziel was zaterdag een van de totaal 120 deelnemers op deze marathon van punt naar punt. De start hiervan was in Harlingen en de route volgde de plaatsen Mildam, Franeker, Dongjum, Ried, Zweins, Dronrijp langs het Van Harinxmakanaal via Deinum naar de finish in Leeuwarden, Zijn tijd van 3.30.31 uur, goed voor een tweede plaats bij de mannen 50 en een 15e plaats overall, mocht er zijn.

‘Het was een hele mooie marathon dwars door mijn trainingsgebied. We kregen al na 3 kilometer een enorme onweersbui met ontzettend veel regen. Dit had wel als voordeel dat het behoorlijk afkoelde. Echtgenote Roelie was mee op de fiets voor het aanreiken van de sportdrankjes. Ik had geen vooropgezet plan maar heb het overgrote deel rond de vijf minuten per kilometer gelopen. Alleen op het laatste stuk tussen Dronrijp en Leeuwarden moest ik iets inleveren en kon ik uiteindelijk net niet onder de 3 uur en 30 minuten blijven. Op het laatste stuk heb ik nog veel deelnemers ingehaald. Ik ben tevreden met het resultaat’, aldus Van der Ziel die volgend jaar zestig hoopt te worden.

De Winsumers Eric en Inge Verschoor gingen op de 10 kilometer van start. Zij vertrokken vanuit Dronrijp en finishten via Deinum ook in Leeuwarden. Zij liepen gezamenlijk op en noteerden een tijd van 1.01.50 uur. Inge Verschoor liep haar eerste 10 kilometer onder de vlag van Artemis en werd hiermee vierde bij de vrouwen 35, terwijl Eric Verschoor zich bij de mannen 40 als 16e wist te klasseren. De tweede zomermarathon staat gepland voor zaterdag 29 juni 2024 (foto: SV Friesland / Valk Event Productions).

No Replies to "Artemissers lopen veelbesproken Zomermarathon Leeuwarden"