55e editie Rondom de Bult prooi voor Sjors Dekker

De 55e editie van de wielerkoers Rondom de Bult van Usquert is bij de heren gewonnen door Sjors Dekker uit Tynaarlo. Hij wist in de slotfase van de koers te ontsnappen aan een kopgroep en kwam na 75 ronden in 1.48.58 uur solo over de streep en haalde daarmee zijn revanche voor vorig jaar, toen hij als derde eindigde. De dames kregen de wielerfans niet op de banken. De ploeggenoten Sanne Westra en Iris Schultinga (NWV Groningen) lieten alles en iedereen achter zich en besloten het op een akkoordje te gooien. Ze kwamen hand in hand over de eindstreep. Die actie leverde het duo weinig waardering op. Uiteindelijk werd Westra als winnares aangewezen omdat ze haar wiel tweeduizendste van een seconde eerder over de finish had geduwd en daarmee een tijd van 1.22.01 uur liet noteren.

Met de dameskoers is meteen een onderdeel genoemd waarvoor maar weinig animo bestond. Er waren 26 deelneemsters aangemeld, daarvan verschenen er uiteindelijk 21 aan de startstreep. Het Wielercomité Usquert, dat eerder op de dag nog even twijfelde of het wielergebeuren wel door moest gaan vanwege de regen, was er bepaald niet blij mee. De actie van het leidende tweetal zorgde ook al niet voor een beter humeur. De koers was nog niet eens goed ontbrand of de wedstrijd moest al weer stilgelegd worden. Maartje Redder nam na negen ronden een bocht iets te scherp, raakte met haar pedaal het asfalt en ging vervolgens onderuit. Omdat het er aanvankelijk ernstig uit zag, besloot de organisatie een ambulance te laten komen om de renster uit Heerhugowaard voor onderzoek naar het ziekenhuis te brengen. Daar bleek de lichamelijke schade later mee te vallen.

Na een half uur werd de koers, behoorlijk ingekort, hervat. Westra, Schultinga en de voor de val al aangesloten Tessa Sandberg mochten weer vertrekken en korte tijd later volgde ook de grote groep. Met nog veertien ronden te gaan moest Sandberg afhaken. Zij was niet opgewassen tegen het geweld dat de twee NWVG-ers ontketenden. Uit dit duo zou dan ook de winnaar moeten komen. Speaker Jannes Mulder sprak door de microfoon de hoop uit dat ze niet gezamenlijk zouden finishen, maar dat was nou net wat de dames wel van plan waren. De jury kon er allerminst om lachen en besloot, om een signaal af te geven, de overige deelneemsters dezelfde tijd te geven als nummer twee Iris Schultinga, die in de editie van 2022 ook al als tweede  over de streep kwam.

Bij de heren vormde zich al vrij vroeg in de wedstrijd een kopgroep van zes renners, terwijl de zon zich ook nog even liet zien. Het peloton had het nakijken en kon niet meer doen dan voor een ‘ereplaats’ te rijden. Halverwege de koers waren er al enkele coureurs die de grote groep wisten te dubbelen. Een vijftal renners probeerde nog wel aansluiting te vinden bij het leidende zestal, maar de samenwerking was allesbehalve goed. De samensmelting kwam er dan ook niet en dus zouden de zes koplopers moeten uitmaken wie de sterkste benen had. De toeschouwers bij start en finish maakten zich op voor een spannende eindfase. Ze kwamen van een koude kermis thuis. Sjors Dekker had achterop het parcours namelijk de benen genomen en legde de laatste ronden solo af. De strijd om de tweede en derde plaats werd met gering verschil in het voordeel van Joeri Fledderus uit Heerenveen beslist. De nummer drie Jelte Krijnsen uit Bolsward, vorig jaar tweede, liet na de finish in woord en gebaar blijken niet blij te zijn met het feit dat zijn provinciegenoot tijdens de sprint van zijn lijn was geweken en er daardoor bijna voor had gezorgd dat Krijnsen in de laatste meters ten val was gekomen.

Opmerkelijk detail was nog wel de deelname van een drietal Japanse renners, Volgens Jannes Mulder in de ochtenduren nog op Eelde geland om aan de koers in Usquert deel te kunnen nemen, maar dat was een uitspraak die lachend afgedaan kon worden. Hideyuki Tagaki vertelde namelijk dat hij al bijna vijf jaar in Assen woont en meerdere koersen heeft gereden. Zijn beste prestatie van dit jaar is tot nu toe een zesde plaats in de Ronde van Gorredijk. Vorig jaar werd hij elfde in de Omloop van Bedum en kwam hij als twaalfde over de streep tijdens Rondje Ziel in Delfzijl. De Japanse Drent zou de eindstreep nu niet halen, vond zijn prestatie ook niet supergoed, maar kon troost vinden in het feit dat zijn ploeggenoot de winst had opgestreken. ‘Dan hoef ik natuurlijk niet meer als een wilde gaan rijden. Mijn tijd komt nog wel’, aldus de man die ook wel naar de bijnaam Hidde luistert.

Terwijl het parcours langzaam maar zeker werd opgeruimd, sprak Klaas Smith van het Usquerder Wielercomité nog zijn ongenoegen uit over het wegblijven van renners. ‘Het is jammer. Je steekt er zoveel tijd en energie in. Dat wordt door de wielrenners kennelijk niet gewaardeerd. Wij weten ook dat het allemaal niet meer zo gaat als in het verleden. Veel verder moet het echter ook niet teruglopen, anders zie ik het somber in voor koersen zoals die van ons. We gooien de handdoek echter niet zomaar in de ring.’ Over de actie van de twee koplopers bij de dames zei hij: ‘Ik weet dat het ploeggenoten zijn, maar dit is geen reclame voor de wielersport. Je wilt tot en met de laatste centimeters strijd zien. Het is jammer dat het zo moet eindigen.’

No Replies to "55e editie Rondom de Bult prooi voor Sjors Dekker"