In memoriam: Voetbaldier Hemmo Battjes

Op zaterdag 22 juli 2023 bereikte ons het trieste bericht dat Hemmo Battjes (80) uit Holwierde zijn laatste strijd had gestreden. Hij had geknokt tot aan de finish. De kwaliteit van het leven benut tot aan zijn laatste ademtocht. Aan opgeven wilde hij niet denken. Dat zat niet in zijn aard. Zijn ziekte was uiteindelijk de enige die hem wist in te halen.

De geboren Sint Anner, zoon van een boerenarbeider, kwam in 1965 in Holwierde terecht en is er nooit meer weggegaan. Hij trouwde met Bouwina Rozema en woonde tientallen jaren op de Pastorielaan. Uit het huwelijk werden de kinderen Gini, Harry en René geboren. De Noord-Groninger voetbalwereld kent Hemmo en hij kende het wereldje ook maar al te goed. Zijn voetbalcarrière begon hij als keeper in Godlinze. Door een blessure moest hij daar al snel mee stoppen en vervolgens werd hij jeugdtrainer bij Holwierde. Het trainen vond hij zo leuk dat hij besloot de diploma’s te halen die van hem een seniorentrainer zouden maken. Voetbal vrat zijn tijd op, maar Hemmo vond dat niet erg. Sterker nog, hij werd zelfs scout voor de KNVB. Naast het voetbal was fietsen een grote hobby. De Noorderrondrit, de Elfstedentocht, zijn racefiets bracht hem op allerlei plaatsen.

Hemmo was een graag geziene gast op de diverse sportparken. Hij werd kampioen met het Ten Poster SV TEO, SC Loppersum en het Roodeschoolster Corenos, dat hem lid van verdienste maakte. Die eer viel hem nog een keer te beurt vanwege het 40-jarig lidmaatschap van de Vakbond voor Oefenmeesters Nederland. Zijn vrouw overleed in 2016. Het alleen zijn viel hem af en toe best zwaar, maar Hemmo besloot de mooie herinneringen te koesteren die het huwelijk hem hadden opgeleverd en ging door. Was blij met wat hij had, toonde zich snel tevreden en bleef voor de buitenwereld de goedlachse en immer opgewekte voetballiefhebber zoals men hem kende.

En toen kwam op zeker moment de onheilstijding zijn leven binnenwandelen. De man die iedereen het allerbeste gunde en zelfs zijn ergste vijand geen ernstige ziekte toe zou wensen, werd er zelf door getroffen. Ineens lag alles overhoop. Kreeg hij te maken met een tegenstander die zich niet uit het veld liet slaan. Hoe hard hij er ook tegen bleef vechten. Uiteindelijk heeft Hemmo zich gewonnen moeten geven. Wat na zijn heengaan overblijft zijn de prachtige anekdotes, verhalen en belevenissen. Die zullen altijd herinnerd worden.

Het team van Stichting EemsmondSport Delfzijl wenst familie en nabestaanden heel veel sterkte toe bij het dragen en verwerken van dit verschrikkelijke verlies. De uitvaart van Hemmo vond plaats op vrijdag 28 juli op Stilleweer in Appingedam.

No Replies to "In memoriam: Voetbaldier Hemmo Battjes"