FC Groningen wint oefenduel bij trots vv Middelstum

Een treffer van Tika de Jonge was voor FC Groningen genoeg om vrijdagmiddag op het sportpark van vierdeklasser Middelstum met 1-0 van De Graafschap te winnen. Een te magere zege, want de FC kreeg voldoende mogelijkheden om de score verder uit te breiden. De Superboeren finishten overigens met tien man nadat Jesper van Riel tegenstrever Tomas Suslov onderuit had gemaaid, voor de tweede keer geel kreeg en dus vroegtijdig kon vertrekken.

De omstandigheden waren prima in Middelstum. De gastheer van de dag had de zaakjes uitstekend voor elkaar en de weergoden waren alle betrokkenen ook nog eens gunstig gezind. Er vielen dan ook alleen maar glunderende gezichten te bespeuren op het sportpark, dat door zo’n 1700 toeschouwers werd omzoomd. Dat waren er minder dan twee decennia geleden toen KV Mechelen de tegenstander was in Middelstum (2-2), maar dat had veel te maken met het feit dat de verkoop van de kaarten alleen online was. Voor Middelstum had de aftrap van het duel ook nog wel wat extra waarde, want de club viert komend jaar het 90-jarig bestaan. Ze konden in ieder geval trots zijn op het welslagen van het evenement, waarmee men het dorp nog eens extra op de kaart heeft weten te zetten.

Hier en daar was de spanning voelbaar en dan met name bij Hendrik de Veen, de man die al meer dan een kwart eeuw het scorebord van de plaatselijke trots hanteert. En dat karweitje liet hij zich ook nu niet ontnemen. ‘Man, wat ben ik zenuwachtig’, vertelde hij voor de aftrap. Om vervolgens glimmend van trots aan te horen hoe de speaker van dienst zijn naam door de luidsprekers liet schallen. Dat het geen doelpuntenfestijn zou worden was op voorhand wel duidelijk. Daarvoor was de tegenstand voor de Trost van het Noorden te groot. Toch bleek FC Groningen wel in staat om te tonen dat de gretigheid er was. De Graafschap kwam wat beter uit de startblokken, de eerste kansen waren voor de groenwitten. Het enige doelpunt van de wedstrijd viel in de tweede helft. De solo van het talent Tika de Jonge was fraai, de afwerking ook. Het doel van de Doetinchemmers werd vaker onder vuur genomen, maar verder dan de lat kwam de FC niet.

De vele vrijwilligers die rondom het veld in diverse verkooppunten waren geposteerd, kregen weinig van de wedstrijd mee. Zij moesten zorgen dat de fans hun natje en droogje kregen. En daar hadden ze het flink druk mee.  ‘Kom ze halen, het gaat om de laatsten’, riep een hamburgerbakker op zeker moment. En de supporters kwamen ze halen. De sfeer was zeer ontspannen. Op wat vuurwerk na achter een van de doelen viel er geen wanklank te bespeuren. Een jeugdige fan, wiens shirt van de FC bijna net zo groot was als hij zelf, liep het hele duel met een gedateerde elftalposter en een pen rond. Als het aan hem had gelegen, was hij meteen na de aftrap het veld opgerend om op handtekeningenjacht te gaan. Nu moest zijn moeder hem, zeer tegen zijn zin, constant duidelijk maken dat het kereltje echt tot na het laatste fluitsignaal moest wachten. Een eindje verderop stonden wat jeugdige fans die hun verlanglijstje al klaar hadden en de mobiele telefoons volgeladen. Na afloop duurde het even alvorens ze in de gaten kregen dat ze echt het veld op mochten om hun favorieten om een handtekening te vragen of met hen op de foto te gaan. En ja hoor, daar was hij dan. Het jochie met het veel te grote shirt trok een sprintje richting middencirkel, struikelde twee keer over het stuk textiel, maar vond uiteindelijk zijn weg in de massa. Daar verdronk hij min of meer in de drukte, maar werd door een van de beveiligers naar voren geholpen om bij zijn favorieten te komen. De fansessie nam heel wat tijd in beslag, waarbij Luciano Valente nog het meest werd belaagd. Hij was dan ook zo’n beetje de laatste speler van FC Groningen die het veld in Middelstum verliet.

En dat gold ook voor Hendrik de Veen. Hij hoefde maar één goal op het bord te zetten, al was er dan ook nog wel even twijfel of er een tweede bij zou komen. De omroeper vierde de treffer al, maar corrigeerde zichzelf snel toen de goal wegens buitenspel werd geannuleerd. Hendrik de Veen liet zich niet van de wijs brengen. En oja, de jonge fan met het veel te grote shirt en de elftalposter? Hij raakte maar niet uitgepraat over al die spelers van wie hij een handtekening had weten te ritselen . ‘Ik heb zelfs eentje van de trainer’, vertelde hij vol trots aan zijn moeder.

Een gevoel van trots dat ook zichtbaar was bij voorzitter Piet Jansma van vv Middelstum, die de wedstrijd van 23 jaar geleden als toeschouwer aan zich voorbij zag trekken. Hij keek naderhand in de Hippolytushal terug op de hele organisatie en kon ook niks anders concluderen dan dat het allemaal vlekkeloos was verlopen. ‘Er komt heel wat bij kijken bij een dergelijk evenement. In totaal hebben we zo’n slordige vijftig vrijwilligers ingezet. Voor ons was van belang dat de veiligheid gegarandeerd zou zijn en dat we er met de verkooppunten langs het veld een beetje uit zouden springen. Mijn eerste indruk is dat we daar goed in zijn geslaagd. Er zijn geen rare dingen voorgevallen, het publiek heeft zich voorbeeldig gedragen. We kunnen nu al wel concluderen dat we een topdag hebben beleefd.’

No Replies to "FC Groningen wint oefenduel bij trots vv Middelstum"