Damster Rowdy Meijer voor tiende jaar in Kosovo

Rowdy Meijer uit Appingedam bevindt zich momenteel weer in Kosovo. In de plaats Pejë om precies te zijn. De Damster is al tien jaar verbonden aan de voetbalschool van voetbalclub Fc Olti, waar hij jaarlijks diverse trainingen geeft. En niet zonder succes, want steeds meer teams weten zichzelf naar een hoger niveau te tillen. ‘Het is een club van discipline en respect’, legt Meijer uit.

Pejë is een gemeente en is met 97.000 inwoners en is daarmee de vierde stad van Kosovo. De stad is de hoofdplaats van het gelijknamige district dat ruim 170.000 inwoners telt. Er kan rustig gesteld worden dat Meijer al behoorlijk ingeburgerd is. ‘Dat klopt. Het is al zo ver gekomen dat ik herkend word door voor mij volslagen onbekende Kosovaren. En van de mensen die ik wel ken, komen alleen maar complimenten. Vaak krijg ik ongevraagd korting en in sommige gevallen hoef ik mijn boodschappen niet eens te betalen. Ik wil dat niet maar hoe ik ook aandring, ze laten me gewoon geen keus.’

De Noord-Groninger komt ieder jaar met een schat aan ervaringen terug naar Nederland. Ondanks dat is de trip naar Kosovo allesbehalve een zomers uitje. Er wordt hard gewerkt om de kwaliteiten van de Kosovaarse jeugd op te krikken. Meijer doet dat niet alleen. Hij weet zich verzekerd van de hulp van andere trainers. Een samenwerking die Meijer als ‘prettig en plezierig’ omschrijft. En van de drie nieuwe trainers die zich aan de club heeft verbonden is een voormalig jeugdspeler die het vak ook wil leren. En hij schijnt het volgens de berichten erg goed te doen.

Het is momenteel warm in Kosovo. De temperatuur ligt er rond de dertig graden en in die omstandigheden worden er per dag drie trainingen afgewerkt. Alleen op de zondag traint men er niet, al is het ook geen zeldzaamheid dat er dan een oefenwedstrijd staat gepland. Zoals gezegd werpt de oefenstof zijn vruchten af. Drie teams van Fc Olti zijn namelijk kampioen geworden. ‘Kwalitatief zijn de elftallen er sterker op geworden. Daardoor is het mogelijk dat ze ieder jaar om de titel meestrijden en uiteindelijk en gooi naar het landskampioenschap kunnen doen.’

Hoewel voetbal de hoofdmoot vormt, wordt het sociale aspect ook niet vergeten. Aan een plaatselijke basisschool kon en cheque overhandigd worden met daarop een bedrag dat binnen DVC Appingedam bijeen was gehaald. Met het geld wordt er ruimte geschapen voor leerlingen die vanwege een beperking extra aandacht nodig hebben. Meijer hoopt dat de ruimte volgend jaar klaar is en dat hij deze dan kan bewonderen. Ook zijn er donaties naar een tweetal andere instanties gegaan.

Voor Fc Olti en Meijer is het nu het tiende jaar dat men samenwerkt. De Damster, die zich de Albanese taal al aardig eigen heeft gemaakt, hoopt de komende weken nog veel voor de club te kunnen betekenen. Zodra hij weer terug is in Nederland, gaat de trainer pogingen ondernemen om drie Kosovaarse teams volgend jaar naar Appingedam te halen. Zij zouden dan aan het Damster Jeugdtoernooi moten deelnemen. Zo ver is het echter nog niet en dus stuurt de Damster zijn belevenissen de komende tijd nog even voor zich uit. Op bijgaande foto’s de kampioensteams en het moment van de overhandiging van de cheque.

No Replies to "Damster Rowdy Meijer voor tiende jaar in Kosovo"