Bakkeniste Sandra Mollema weer Europees kampioen

Bakkeniste Sandra Mollema uit Delfzijl is Europees Kampioen zijspannen geworden met de Duitse coureur Markus Brandhofer. Het is het zoveelste succes van de vrouw die dacht dat ze alles wel had meegemaakt en drie jaar geleden definitief leek te zullen stoppen.

Met zijspancoureur William Matthijssen vormde Mollema een gouden koppel dat jarenlang de zijspanwereld domineerde. Vier keer werd ze met hem Europees Kampioen en samen hebben ze vijf Nederlandse titels op zak. In 2019 leek er een vroegtijdig einde aan haar succesvolle carrière als bakkeniste te komen toen ze voorafgaande aan een wedstrijd in het Duitse Vechte tijdens een training het complete span bovenop haar kreeg. Verwondingen aan het gezicht, uit elkaar getrokken stukken huid en een gebroken middenvoetsbeentje waren het gevolg. De Noord-Groningse die als 15-jarig tiener in de bak stapte bij Raymond de Rooy uit Loppersum, krabbelde echter op. Toch besloot ze in 2020 om er een streep onder te zetten. ‘Er is nog meer in het leven dan motorsport. Ik moet ook aan mijn toekomst denken’, liet ze zich destijds ontvallen.

Het bloed kroop waar het niet gaan kon en toen Markus Brandhofer haar afgelopen jaar polste of ze niet als zijn bakkeniste wilde fungeren tijdens en wedstrijd in Osnabrück, was de sprong snel gemaakt. ‘Na alle ellende die ik had meegemaakt in de jaren daarvoor had ik het wel even nodig om alles opzij te zetten, mezelf vol te pompen met adrenaline en onder de blauwe plekken thuis te komen’, vertelt de kampioene. Na de wedstrijd in Osnabrück was ze al aan het puzzelen geslagen. Ze wilde meer wedstrijden doen. Omdat Brandhofer dat ook wel zag zitten, was er een nieuw zijspanduo geboren. ‘Wij passen gewoon goed bij elkaar als duo en het hele team is zo gastvrij en sportief’, zegt de Delfzijlster.

De kroon werd dus in het Duitse Bad Hersfeld op het werk gezet. De vijfde gouden Europese plak was een feit voor Mollema. Gemakkelijk ging het allemaal niet. Het duo begon slecht aan de wedstrijd. In de eerste serie moesten ze met een sterk deelnemersveld zien af te rekenen, maar kwamen niet verder dan de derde plaats. Bij de start van de tweede serie kwam het voorwiel los van de grond en was één mager puntje het hoogst haalbare. De derde serie ging een stuk voorspoediger en leverde het tweetal de volle buit op. Met een totaal van acht punten op zak mochten ze voor de B-finale als eerste een plek kiezen en dat werd de tweede in de rij met blauw. Ook nu maakten ze weer een mega-wheely en moesten ze achter aansluiten. Brandhofer en Mollema knokten zich echter terug en kwamen uiteindelijk als tweede over de finish. Voldoende om in de A-finale mee te mogen doen.

In die alles beslissende race kregen ze wel de slechtst denkbare startplek, maar schoten als een raket weg. De favorieten voor de titel Wilfred Detz met bakkeniste Bonita van Dijk, het Britse koppel Mitchel Godden/Paul Smith en daarachter Imanuel Schramm/Nadin Loffler waren met elkaar aan het bakkeleien in de eerste bocht en moesten Brandhofer/Mollema voor laten gaan. Door de dauw was de baan wat gladder geworden en daar hadden de andere teams kennelijk geen rekening mee gehouden. De leiders voelden zich prima op de ondergrond, kwamen als eerste over de streep en wisten de Europese titel te bemachtigen.

Voor Brandhofer is het de eerste keer dat hij een Europese titel heeft weten te bemachtigen. Ondanks het feit dat het voor Mollema de vijfde is, zegt ze ook nu weer supertrots te zijn. ‘Markus zit al vijfentwintig jaar in de baansport en er was altijd wel iets waardoor hij naast de titels greep op zowel nationaal als internationaal niveau. Ik ben niet alleen blij voor mezelf, maar ook voor hem. Zaterdag hadden we geluk, maar uiteindelijk viel alles op zijn plek. We hebben op het juist moment laten zien wat we als team waard zijn.’ De kersverse kampioenen zullen komend weekeinde ook aan de start verschijnen tijdens de Masters of Sidecars in Eenrum.

No Replies to "Bakkeniste Sandra Mollema weer Europees kampioen"