Grasbaanracer Luca Balkema (7) nationaal kampioen

Luca Balkema uit ‘t Zandt is Nederlands kampioen grasbaan geworden in de klasse tot 50cc. Midden op de Brink in het Drentse Annen werden zondag voor de 18e keer de jaarlijkse grasbaanraces georganiseerd. Het was de laatste, voor het Nederlands kampioenschap meetellend programma in de cyclus waar nog gestreden kon worden om de laatste punten voor de Nederlandse titel en die wist de 7-jarige met succes te volbrengen.

Aan het startlint verschenen de grasbaancoureurs in de diverse Jeugd & Nationaal Klassen, met in de 50 cc klasse Luca Balkema, aan het lint. De jeugdige Balkema, sinds kort clubrijder van MFAC Loppersum, is dit jaar voor het eerst op een grasbaanmachine gestapt en had voorafgaand aan deze wedstrijd in Annen pas een vijftal wedstrijden gereden op de grasbanen van Vries, Balkbrug, Stadskanaal, thuisbaan Loppersum en Noordwolde. Dat dit in Balkema zijn eerste seizoen niet onverdienstelijk is gegaan, bleek wel uit de tussenstand in deze ‘kraamkamer van de baansport’, want Luca Balkema hoefde in Annen enkel nog wat laatste punten bij elkaar te sprokkelen om aan het einde van de dag als Nederlands kampioen in de 50 cc klasse gehuldigd te kunnen worden.

Tijdens de eerste serie ging nog niet geheel naar wens. Naast het Noord-Groninger talent verschenen er nog een zestal jeugdige coureurs aan het startlint. Het duurde wat langer dan normaal voordat het lint omhoog ging, waardoor Balkema de start een beetje miste en slecht van zijn plek kwam. Hij probeerde er van alles aan te doen om zich naar voren te werken, maar meer dan een vijfde plaats zat er niet in deze serie. De volgende twee gingen stukken beter en na de derde serie had Luca Balkema voldoende punten behaald om de Nederlandse titel op zijn naam te kunnen schrijven. Na de finish kreeg hij dan ook een speciale kampioenstrui om zijn schouders gehesen waarmee hij een welverdiende ereronde over de baan reed en het applaus van de vel toeschouwers in ontvangst mocht nemen.

Na de races vond op de zonnige Brink nog de huldiging plaats, waar Luca Balkema op het hoogste treetje als Nederlands kampioen mocht plaatsnemen en uit handen van de voorzitter van Motorclub Annen het kampioensschild in de 50 cc klasse van de KNMV in ontvangst nam. Onder de klanken van het Nederlands volkslied kon Luca Balkema dan ook terugkijken op een zeer goed verlopen eerste grasbaanseizoen en hij zal er dan ook alles aan doen om zijn Nederlandse titel in 2024 te prolongeren (foto’s: Jesper Veldhuizen en Gert-Jan Maneschijn).

No Replies to "Grasbaanracer Luca Balkema (7) nationaal kampioen"