Vrouwen Winsum willen dalende lijn ombuigen

Ook het vrouwenteam van Winsum is met veel energie aan het nieuwe seizoen begonnen. Twee bekerwedstrijden leverden een ingecalculeerde, ruime nederlaag en een knappe overwinning op. Winsum heeft met Neil Judkins een nieuwe trainer en dat is geen onbekende naam in Winsumer voetbalkringen.

door Kees Bouma

Winsum werd vorig seizoen tiende in de eerste klasse van het vrouwenvoetbal en dat was één plekje lager dan een jaar daarvoor. In het seizoen 2019/2020 eindigden de Winsumer meiden nog op een knappe vierde plaats. Neil Judkins is de nieuwe trainer, hoewel ‘nieuw’ enige relativering verdient. Judkins: ‘Een jaar of vier geleden heb ik dit ook al eens een seizoen gedaan. Ze konden nu geen trainer vinden en daarom doe ik het nog een keer. Ik hoop dat er volgend seizoen iemand anders beschikbaar is.’

Winsum opende tegen de sterkst mogelijke tegenstander uit de provincie Groningen. Oranje Nassau speelt in de topklasse en dat is het op één na hoogste niveau voor vrouwenvoetbal in Nederland. Daarboven zit nog slechts de eredivisie. Met Heerenveen speelt de enige Noordelijke club op dat niveau. Naast Oranje Nassau speelt ook ACV in de topklasse. FC Groningen is begonnen met meisjesvoetbal en hoopt op termijn bij de landelijke top aan te halen. Bij FC Groningen meisjes onder 16 jaar spelen onder meer Noa Draaisma (afkomstig van NEC Delfzijl) uit Holwierde, dochter van voormalig Holwierde-speler Henk Draaisma en keepster Maud Godlieb, afkomstig van DVC Appingedam. Uiteraard ook met een voetballende vader, te weten Gerben Godlieb. In de allereerste echte wedstrijd van de Groninger meiden zette Noa Draaisma haar ploeg uit een penalty op 1-0.

‘We willen niet alleen ballen wegtrappen’

Neil Judkins, twintig jaar een boegbeeld van Viboa en later Winsum, had voor de wedstrijd tegen ON duidelijke doelstellingen: ‘We willen niet alle ballen wegtrappen, maar proberen onder de druk uit te voetballen. En we trachten het onder de zes te houden.’ Daar slaagden de Winsumer vrouwen geen moment in. De teller stopte bij dertien en dat kon zelfs het scorebord niet verwerken. ON, dat afgelopen seizoen in de middenmoot van de topklasse eindigde, was superieur aan de hardwerkende Winsumers. Winsum was voor rust en keer dicht bij een treffer, maar dat was het gevolg van een foutieve terugspeelbal.

Bij Winsum verdween in de slotfase de dapper keepende Anna van Dijk geblesseerd naar de kant. Veldspeler Lucie Dijkema verving haar. Omdat ze een oranje keeperstrui droeg, moest daar nog een geel hesje overheen. Het belette haar niet het resterende kwartiertje haar doel schoon te houden (13-0). Ciska de Vries was na een knappe counter nog dicht bij een eretreffer. Overigens was Anna van Dijk al invaller, omdat Kim Veldhuis vanwege een belangrijk feest ontbrak.

Een week later ging het een stuk beter met de Winsumer dames. Helpman, vorig jaar vijfde in dezelfde klasse als Winsum, werd met een 3-2 nederlaag naar huis gestuurd. Voor de Winsumers scoorde Chantal Streppel al na negen minuten. Na de gelijkmaker leek Nina Sijbolts in de 77e minuut de zaak in Winsumer voordeel te beslissen, maar Helpman was taai en strijdlustig. Thirza Leistra zorgde in de extra tijd voor 3-1, waarna Hoppenbrouwers voor Helpman de eindstand op 3-2 bepaalde. Doorbekeren zit er niet meer in voor Winsum. Veldhuis was teruggekeerd in het doel. De overige spelers van het team dat Helpman versloeg waren Lucy Dijkema, Jolien Dijk, Nina Sijbolts, Thirza Leistra, Chantal Streppel, Linda Wit, Jildou Koning, Lychenne Dijkstra, Iris Bijsterveld, Sabine Jansen, Danielle Mulder, Jasmin Elmont en Berber Hokwerda. Winsum start op 30 september de competitie met een duel tegen HZVV vrouwen 1.

No Replies to "Vrouwen Winsum willen dalende lijn ombuigen"