ZEC zorgt bijna voor stunt in duel met NEC Delfzijl

In Zandeweer stond het treffen tussen NEC Delfzijl en de Zandeweer Eppenhuizen Combinatie op het programma. Na vijftien jaar zijn de gastheren weer in de vierde klasse terug te vinden. De Delfzijlsters hebben twee roerige seizoenen achter de rug die beiden met degradatie werden besloten. De Havenkanters willen zo snel mogelijk weer omhoog. Na de openingswedstrijd van deze competitie werd al snel duidelijk dat dit voor NEC geen eenvoudige opgave gaat worden. Voor ZEC geldt dat men wil verrassen en die surprise leek zich meteen al aan te dienen. De thuisclub wist op voorsprong te komen en zag deze na de thee teniet worden gedaan In de extra tijd van het tweede bedrijf wist het inmiddels gedecimeerde elftal van Wilhem van der Wiel voor de tweede keer aan de leiding te komen, maar nog dieper in blessuretijd poetsten de gasten ook die achterstand weg. Met de uiteindelijke 2-2 kreeg het duel een eindstand waar niet veel op af te dingen viel. Omdat beide ploegen grossierden in het missen van kansen. ZEC voelde zich uiteindelijk nog bestolen. Een derde Zandeweerster doelpunt vond namelijk geen genade in de ogen van de warrig leidende scheidsrechter Khaled Mustafa.

De wedstrijd was amper goed op gang gekomen of goalie Nick Blok moest al laten zien waarom hij onder de lat stond. NEC Delfzijl probeerde de gastheren al snel op eigen helft vast te pinnen en dat leidde tot schoten van Bas Boersema en Wilbert Lambeck. De gasten probeerden van achteruit op te bouwen, maar toonden zich in de voortzetting nogal besluiteloos. Te vaak werd de bal aan de voet gehouden omdat er geen afspeelmogelijkheden gevonden konden worden. Daarbij kwam nog eens dat er ook niemand het voortouw nam. Met een schip zonder stuurman is het lastig manoeuvreren. En toch had het team van trainer Roy Kamps na een klein kwartier op voorsprong moeten komen. Aan de linkerkant dacht Jelle Rozeboom de bal op zijn keeper terug te kunnen spelen, maar Jose Cameido wist tussenbeide te komen en had de hoek voor het uitzoeken. Hij presteerde het echter om voor een leeg doel de bal naast te lepelen. Hij mocht daarna nog en kwartier meedoen en werd als eerste door zijn zichtbaar ontevreden coach geslachtofferd. In zijn plaats kwam Eduardo Gallego Moreno binnen de lijnen.

Op dat moment had ZEC al een voorsprong weten te nemen. Achter de gretig instappende defensie van NEC lag telkens veel ruimte en daar dook Robin Stoter na 27 minuten spelen in. Zijn voorzet kwam bij Vincent Zijlstra terecht, die via een Delfzijlster been de bal tegen het nylon wist te krijgen: 1-0. Heel voorzichtig leek zich een verrassend voetbalmiddagje aan te kondigen, omdat de bezoekers de duelkracht ontbeerden die ZEC wel bezat en omdat het zelfvertrouwen van NEC ver te zoeken was.

Daar gaf de defensie in de 40e minuut nog maar weer eens blijk van toen Youri Buurlage, overgekomen van De Fivel, er tussenuit was gepiept. Hij had de bal breed moeten leggen op teamgenoot Mark Bos, maar besloot voor eigen succes te gaan. Dat bleek de verkeerde keuze te zijn. In plaats van de voorsprong te verdubbelen, ontsnapte de thuisclub aan de gelijkmaker. Een minuut nadat Buurlage van zijn trainer te horen had gekregen wat hij fout had gedaan, stond doelman Nick Blok van ZEC volop in de schijnwerpers. Joost Kombrink probeerde de sluitpost aan de linkerkant van het veld te verschalken, maar zag zijn inzet via de knuisten van de doelman en de lat het veld weer in stuiteren. Vlak daarna ontstond er een onvervalste scrimmage rond het Zandeweerster strafschopgebied die zoveel spanning opriep bij de fans van de thuisclub dat een van hen zijn plastic beker met bier kapot kneep.

ZEC bleef echter overeind en probeerde in de counter tot succes te komen. Een prima pass van Jens Posthumus leek door Vincent Zijlstra te worden begrepen, maar de vlag ging omhoog en niet veel later volgde ook het fluitsignaal. Zijlstra trapte vervolgens de bal weg en dat kwam hem op geel te staan. Als arbiter Mustafa consequent was geweest, had hij dat gedurende de wedstrijd nog wel een paar keer kunnen doen. De fluitist deed dat niet, zoals hij er in zijn beoordelingen te vaak naast zat omdat hij het spel van grote afstand volgde. En als hij er al met de neus bovenop stond, fungeerde de onpartijdige meestal als hindernis. Het zou toch niet zo moeten zijn dat je een wedstrijd verschillende keren moet onderbreken omdat je min of meer in het spel wordt betrokken.

Nadat Mark Bos nog een keer op het doel van Bas Westerhuis had geschoten en er na 53 minuten eindelijk kon worden gerust, kon de hoop hardop worden uitgesproken dat het tweede bedrijf iets meer te bieden zou hebben. Zeker vanuit het oogpunt van NEC Delfzijl bekeken. Spelers speelden te vaak verstoppertje en leken voor hun verantwoordelijkheden weg te willen lopen. ZEC speelde naar vermogen, had aanvankelijk misschien wel wat teveel ontzag voor de grote broer uit Delfzijl, maar voetbalde wel met veel geestdrift en was vooral in de omschakeling vrij direct en soms levensgevaarlijk.

Meteen na de hervatting was het ZEC dat een unieke mogelijkheid kreeg om andermaal te scoren. Op het moment dat NEC weer een mogelijkheid onbenut had gelaten omdat de overtuiging ontbrak, werd de bal linea recta naar Mark Bos gespeeld. Die kwam wat moeilijk uit, maar wist het leer nog wel voor het doel te krijgen. Daar vergat Jarno van Ellen het speeltuig te controleren en dus was ook die kans verleden tijd. Na een uur spelen haalde de druk coachende Roy Kamps Jurrely Torbed van stal. Zijn behendigheid en snelheid moesten kennelijk voor een ommekeer zorgen. Die kwam er ook, al droeg de doelpuntenmaker dan ook een andere naam. Sem Switynk kopte na driekwart wedstrijd een indraaiende voorzet van Joost Kombrink vanaf de rechterkant achter de aarzelend uit zijn kooi komende Nick Blok en dat betekende 1-1.

De gasten wilden meer en probeerden de druk verder op te voeren. Daarbij werd het overzicht en spelinzicht nogal eens uit het oog verloren. Nadat Moreno een poging langs de voor hem verkeerde kant van de paal had zien belanden en een tweetal inzetten van dichtbij ook niets hadden opgeleverd, liep ZEC-er Wessel Feenstra tegen geel aan omdat hij in de ogen van Mustafa iets te lang door bleef mekkeren over een genomen beslissing. In de 72e minuut werd het penibel voor ZEC toen Mark Bos met rechtstreeks rood van het veld werd gestuurd. Hij zou uit frustratie over een gemiste kans bewust op de voet van doelman Bas Westerhuis zijn gaan staan. Dat was althans de uitleg van de arbiter. Vriend en vijand toonden zich nogal verbaasd over die uitleg, maar de kaart bleef staan en dus was het afwachten of het NEC zou lukken om de numerieke meerderheid uit te buiten. De gasten kwamen bedrogen uit, want het was Kjell Posthumus die in de 88e minuut de bal van dichtbij via de paal binnen wist te frommelen en met zijn treffer voor uitzinnige taferelen zorgde: 2-1. NEC Delfzijl leek daarna niet de rust te kunnen opbrengen om het spel breed te houden en op die ene kans te wachten die ongetwijfeld zou komen.

De middag leek voor NEC Delfzijl zelfs op een drama uit te lopen. Het werd een spelletje pompen of verzuipen en in de extra speeltijd en het had er alle schijn van dat de bezoekers koppie onder zou gaan. De bal kwam vanaf links voor het doel van Westerhuis, die niet bij het leer kon. Vervolgens was het Melvin Sikkema die vanaf de achterlijn terug wist te koppen op teamgenoot Kjell Posthumus. Die schoot de knikker in het dak van het Delfzijlster doel. De treffer werd echter niet toegekend. In eerste instantie omdat er volgens de arbiter sprake zou zijn geweest van buitenspel. Later werd gemeld dat het leer de achterlijn al zou zijn gepasseerd op het moment dat Sikkema zich er mee had bemoeid. En dus ontsnapte NEC opnieuw. Sterker nog, de gasten wisten er in extremis nog een remise uit te slepen omdat Feenstra een inzet dacht weg te koppen, maar daarbij nogal werd gehinderd. De arbiter zag er niets in en vervolgens viel het leer voor de voeten van Bas Boersema, die droog uithaalde: 2-2. De Delfzijlsters wilden daarna meer, maar het vernuft ontbrak om de tien Zandeweersters alsnog op de knieën te dwingen.

Wilhem van der Wiel (ZEC): ‘Vooraf teken je voor een punt tegen een ploeg als NEC, maar als je de hele wedstrijd onder de loep neemt ben ik van mening dat we vandaag twee punten hebben verloren. We hebben in het begin wat teveel ontzag voor NEC getoond. Ik moet de jongens een groot compliment geven voor de manier waarop ze strijd hebben geleverd. Van alle nieuwkomers in deze klasse hebben we wel de beste prestatie neergezet. Dat geeft vertrouwen voor de komende wedstrijden. Al is het wel jammer dat we Mark Bos meteen moeten missen vanwege die rode kaart. Die vond ik overigens niet terecht. Hij ging het duel met de keeper aan en daar gebeurde volgens mij niet echt veel.’

Roy Kamps (NEC Delfzijl): ‘De eerste helft was echt verschrikkelijk slecht van onze kant. We hebben mogelijkheden genoeg gehad om te scoren, maar spelen het allesbehalve slim uit. Uit verschillende spelmomenten blijkt wel dat het zelfvertrouwen nog steeds erg broos is. Je weet dat je in deze klasse veel strijd moet leveren om het hoofd boven water te houden. Dat hebben we verzuimd te doen. Als je de kansen zelf niet benut, kun je er op wachten dat een tegenstander dat wel een keer doet. Maar goed, dit is weer een leermoment voor ons. Ik zou zeggen, welkom in de vierde klasse. We zullen ons beter op dit soort duels moeten instellen, want die gaan er nog voldoende komen.’

* ZEC – NEC Delfzijl 2-2 (1-0). Vincent Zijlstra 1-0; Sem Switynk 1-1; Kjell Posthumus 2-1; Bas Boersema 2-2.

No Replies to "ZEC zorgt bijna voor stunt in duel met NEC Delfzijl"