Holwierde zet promovendus RZ Baflo buitenspel

Na teleurstellende resultaten in het bekertoernooi is Holwierde de competitie in 4E wél goed begonnen. Promovendus Rood Zwart Baflo, vorig seizoen kampioen in 5D, werd relatief eenvoudig met 5-2 aan de kant gezet op het sportpark Katmis in Holwierde.

Rood Zwart Baflo won de tos en koos voor een doelwissel, waardoor Holwierde de aftrap van het nieuwe seizoen mocht verrichten. Dat bleek geen goede zet van de bezoekers, want na de aftrap werd meteen de eerste aanval opgezet die tot de openingstreffer van Holwierde zou leiden. Het was Robbie Ten Hove die na een zorgvuldige aanval uiteindelijk vrij werd gespeeld en het doel voor de eerste keer onder vuur nam. Pascal van Solkema kon redding brengen, maar moest het antwoord op de rebound schuldig blijven. Spits Thijs Stoppels was scherp en profiteerde dankbaar. Zo stonden de gastheren al binnen zestig seconden op voorsprong: 1-0.

Na vier minuten spelen werd die score al verdubbeld. Peter Bouwsema kon vanaf randje zestien vrij uithalen en mikte het speeltuig uiterst beheerst via de binnenkant van de paal het doel in: 2-0. Holwierde bleef ontzettend scherp, gaf weinig kansen weg en bleef geconcentreerd op jacht naar meer doelpunten. Na een mooie aanval was het Thijs Stoppels die de bal uitstekend terug kopte op Peter Bouwsema, maar zijn uithaal met links ging net over de deklat. Op een afstandsschot van Duncan Torrenga na had RZ Baflo weinig te vertellen in de eerste helft. Christian van der Broek, halverwege de eerste helft op een gele kaart getrakteerd na een charge op rechtsback Sam Lukassen, leek de 3-0 op het scorebord te zetten, maar zijn kopgoal uit een voorzet van Peter Bouwsema werd op advies van de grensrechter wegens buitenspel afgekeurd. Het was uiteindelijk Tim Visscher die de ruststand bepaalde. Uit een snel ingebrachte ingooi van Arjan Paapst belandde de bal via Peter Bouwsema voor zijn voeten. Met een fantastisch geplaatst boogballetje schoot hij de bal met links in de verste bovenhoek: 3-0.

In de tweede helft ging Holwierde verder waar het was gebleven. In de 53e minuut wist Mike Kraan teammaatje Peter Bouwsema voor Van Solkema te zetten en met een fraai stiftje produceerde hij zijn tweede van de middag: 4-0. Daarna liet Holwierde de teugels wat vieren en werden de gastheren af en toe slordig. Na een uur spelen werd er geklungeld in de verdediging en na een te korte terugspeelbal wist de druk zettende Duncan Torrenga de bal langs doelman Aldert van der Laan te krijgen: 4-1. In de laatste twintig minuten oogde Holwierde weer scherper en dwong het grote kansen af. Na een voorzet van Mike Kraan kopte Robbie Ten Hove de bal terug op Thijs Stoppels die ook zijn tweede van de middag mocht laten noteren: 5-1. Na 75 minuten spelen werd Gijs Geurtsen neergelegd binnen de zestien meter en Robbie Ten Hove nam de penalty op zich. Zijn inzet raakte snoeihard de onderkant van de lat. Hij kreeg de bal zelf weer in zijn voeten en scoorde alsnog, maar de regels vertellen dat twee balcontacten achter elkaar niet zijn toegestaan, waardoor het geen doelpunt werd, maar een vrije trap voor RZ Baflo.

Tien minuten voor tijd schoot Thijs Stoppels bijna zijn hattrick binnen, maar zag zijn schot met links van buiten de zestien op de paal belanden. In de 90e minuut bepaalde RZ Baflo de eindstand op 5-2. Doelman Aldert van der Laan onderschepte een dieptebal en dribbelde onder druk van Sam Lukassen de zestien meter in om de bal in zijn handen te pakken. Lukassen tikte het leer onder de hand van de doelman vandaan en schoot de bal in het lege doel. Iedereen bij Holwierde boos maar de, overigens verder uitstekend leidende, scheidsrechter Jesper Mulder, gaf aan dat de doelman te lang treuzelde en dat het daarom zijn eigen schuld was dat Lukassen hem de bal kon afsnoepen: 5-2.

Danny Schudde (Holwierde): ‘Die laatste goal was een wat merkwaardig einde van een verder door ons uitstekend gespeelde wedstrijd.’ Vervelender is volgens Schudde het uitvallen van spits Peter Bouwsema. Hij kwam ten val en brak daarbij zijn pols. Daardoor zal de aanvaller de komende weken noodgedwongen de verrichtingen van zijn team vanaf de kant moeten bekijken.

Willem Kluin (RZ Baflo): ‘Ik ben van mening dat we voldoende mogelijkheden hebben gehad om tot scoren te komen. Zowel in de eerste, als in de tweede helft. Voetballend ging het eigenlijk best wel goed, maar in verdedigend opzicht ging er van alles mis. Dat moet je niet doen tegen een ploeg als Holwierde. Al met al was het dan ook een duidelijke overwinning.’

* Holwierde – RZ Baflo 5-2 (3-0). Thijs Stoppels 1-0; Peter Bouwsema 2-0; Tim Visscher 3-0; Peter Bouwsema 4-0; Duncan Torrenga 4-1; Thijs Stoppels 5-1; Sam Lukassen 5-2.

No Replies to "Holwierde zet promovendus RZ Baflo buitenspel"