Farmsum en Wedde met vallen en opstaan naar remise

Farmsum kreeg in de tweede ronde van de competitie op eigen veld met Wedde te maken. De verwachtingen waren hooggespannen. De ploeg van trainer Peter Ernst had een week eerder immers met 9-1 van Usquert weten te winnen en Wedde boekte een 4-4 gelijkspel in de thuiswedstrijd tegen Kwiek. Dat zo’n uitslag nu niet tot stand zou komen, werd al snel duidelijk op het Tuikwerder sportpark. De ploegen wisten elkaar in balans te houden en uiteindelijk op 2-2 te finishen.

Zelden zal er een wedstrijd zijn gespeeld waarbij er zo vaak voor een onderbreking werd gezorgd. Bij een potje kegelen moet je in twee beurten zorgen dat je alle kegels omver knalt, op het Farmsumer veld vielen ze de hele wedstrijd omver zonder dat het ooit tot een strike zou leiden. Die had Jeroen Huls in de vorm van een rode kaart moeten krijgen toen hij, zonder ook maar de intentie te hebben dat hij de bal wilde spelen, Farmsumer Sidney Kosse onderuit schoffelde. Scheidsrechter Molema liet de onbesuisde actie onbestraft.

De leidsman vestigde meer dan eens de aandacht op zich door het spel van veel te grote afstand te willen volgen. Zo was hij er in het eerste bedrijf vanaf een meter of veertig heilig van overtuigd dat Roy Sekema binnen de zestien meter een overtreding had begaan. De verdediger kreeg overigens terecht geel, maar de constatering van de onpartijdige dat een en ander binnen de beruchte lijnen was voorgevallen, sloeg nergens op. De actie vond namelijk ruim buiten het strafschopgebied plaats. Jeroen Huls besloot het cadeautje zelf uit te pakken en schoot raak via de vingertoppen van de goed acterende doelman Melvin Keizer: 0-1. Wat Farmsum in het eerste bedrijf liet zien, deed bij tijd en wijle pijn aan de ogen. De beleving was ver te zoeken, de werklust was er niet, alle ballen werden naar iemand gespeeld die een compleet ander tenue droeg en niemand durfde een actie te maken. Het was aan goalie Keizer te danken dat het kansen krijgende Wedde het duel niet voor de rust al op slot had gegooid.

Zoals wel vaker krijg je de rekening wel gepresenteerd als je vergeet jezelf te belonen. Daar leek Wedde nog voor het rustsignaal al aan te moeten voldoen ten de bal vanaf de rechterkant voor de goal werd gepompt en uiteindelijk na een derde poging tegen het nylon belandde door toedoen van Bayram Bijlholt. Het feestje was echter van korte duur. Fluitist Molema had de goal al toegekend, noteerde de treffer in zijn boekje, maar zag toen dat zijn assistent van Wedde het veld was ingelopen om verhaal te halen. Die had buitenspel geconstateerd en dus verdween de goal in de prullenbak.

En toch zou het Wedde opbreken dat men te slordig met de kansen om ging. Rico van Heumen had vlak na de pauze moeten scoren toen het leer vanaf links werd voorgetrokken, maar ook nu lag Keizer nadrukkelijk in de weg. Voetballend was Wedde nog steeds de betere ploeg, maar bij Farmsum waren er wat wijzigingen doorgevoerd die er toe leidden dat er wat meer druk op de achterhoede van de gasten kwam te staan. De gastheren zaten kort op huh tegenstander en dwongen zo voorzichtig wat kansen af. Uiteindelijk zou ook nu uit een strafschop worden gescoord omdat een voorzet met de arm werd gekeerd door Jonne Gruben. De toegekende penalty werd onberispelijk raak geschoten door Ruben Stam: 1-1. Farmsum was langszij gekomen en leek meer te willen. De duels werden nog wat feller en het aantal keren dat een speler omver viel, was op zeker moment niet meer te tellen. Dom balverlies van Wedde zorgde voor een nieuwe tegenslag voor de bezoekers. Een eerste inzet kon nog door goalie Jeffrey Huiting gekeerd worden. Vervolgens viel de bal voor de voeten van Sidney Kosse, die een loepzuivere voorzet bij de tweede paal liet neerdalen. Daar kopte Teun Westerhuis van dichtbij steenhard raak: 2-1. Groot was de vreugde aan Farmsumer zijde, voor Wedde was er nog tijd genoeg om een en ander recht te trekken. En ook nu waren er kansen genoeg om dit al snel te bewerkstelligen, maar de bal leek er niet meer in te willen.

Farmsum verloor tenslotte ook nog Steven Schipper met een blessure en moest alle zeilen bijzetten om Wedde in de slotfase en de ruim bemeten extra tijd van scoren af te houden. Toen er in het tweede bedrijf bijna een uur was gespeeld, gebeurde het alsnog. Bas Tjabringa probeerde het van afstand en zag de bal tegen het aluminium kletsen. Of het speeltuig de lijn op dat moment al was gepasseerd zal niemand weten, maar ploeggenoot Rico van Heumen nam het zekere voor het onzekere en schoot het leer keihard in het dak van het Farmsumer doel: 2-2. Er stonden inmiddels 106 minuten op de klok toen scheidsrechter Molema het duel de boeken in floot.

Peter Ernst (Farmsum): ‘Wat wij de eerste helft hebben laten zien was waardeloos. We kunnen veel beter. Ik snapte er helemaal niks van en eigenlijk mochten we blij zijn dat Wedde er niet van profiteerde. Met dank aan de keeper, want die heeft weten te voorkomen dat we in de eerste helft op grote achterstand kwamen te staan. Na de thee pakten we het gelukkig iets beter op en was er meer strijdlust te zien. We komen op dat moment ook terecht op voorsprong. Dat we daarna toch nog ene tegentreffer incasseren is sneu, maar gelet op het wedstrijdbeeld ook wel weer terecht.’

Jack Boneschansker (Wedde): ‘Als je zo speelt als wij in de eerste helft, dan verdien je het om te winnen. Het zijn echter de doelpunten die tellen en daarvan hebben we er zeker toen te weinig gemaakt. Farmsum zat er in de tweede helft veel feller bovenop en daar hadden we moeite mee. Ook toen kregen we echter mogelijkheden genoeg. Over de hele wedstrijd gezien ben ik niet tevreden en van mening dat we hier drie punten hadden moeten pakken.’

* Farmsum – Wedde 2-2 (0-1). Jeroen Huls 0-1 (strafschop); Ruben Stam 1-1 (strafschop); Teun Westerhuis 2-1; Rico van Heumen 2-2.

No Replies to "Farmsum en Wedde met vallen en opstaan naar remise"