DVC Appingedam pakt zege op buurman Holwierde

DVC Appingedam heeft zichzelf een prima dienst bewezen door de uitwedstrijd in en tegen Holwierde winnend af te sluiten. De eerste helft van de burentwist ging de strijd aardig gelijk op, waarbij de gastheren iets vaker voor het doel van goalie Olaf Kiewiet wisten op te duiken. Na de doelwisseling was DVC een half uur lang de betere van de twee ploegen en in die fase werd het duel dan ook definitief beslist. Voor de Damsters een prima vervolg na de overwinning op Omlandia, bij Holwierde stonden de gezichten niet bepaald vrolijk, want na SV De Heracliden stond er weer een nul op het wedstrijdformulier.

DVC liet zien dat het aardig had geleerd van de vorige ontmoeting op sportpark Katmis. Toen stond Holwierde namelijk binnen enkele minuten op voorsprong. Iets wat de Katmisbewoners in de eerste twee competitieduels ook al was gelukt. De Damsters kozen nu vaker voor de lange bal om vanuit daar de tweede ballen te winnen. Holwierde, dat al snel afscheid moest nemen van de geblesseerd geraakte Arjan Paapst, slaagde er in om veel duels te winnen, waardoor de rappe aanval van DVC lange tijd van doelrijpe kansen verstoken bleef. Holwierde deed echter ook niet veel met het balbezit en het lichte overwicht. Op een aantal corners en vrije trappen na bleef ook de thuisclub zonder echte kansen. Behoudens een gele prent voor Brian Mulder na een te wilde sliding, viel er eigenlijk niet veel zinnigs over het duel te melden. Het had er alle schijn van dat de eerste helft zonder doelpunten zou verstrijken, maar toen werd het duel alsnog open gebroken. Aanvoerder Yirsan Bouman van Holwierde weigerde bij de zijlijn de bal direct uit te verdedigen en gleed vervolgens weg. DVC-er Jeroen van Hunnik kon er vervolgens met de bal aan de voet vandoor richting het doel van Aldert van der Laan. Samen met verdediger Kjell Stulp wist hij niet te voorkomen dat het leer bij de vrijstaande Joost Blokzijl terecht kwam. De Damster schoot het speeltuig via het lichaam van Sander ten Hove tegen het nylon: 0-1. Stulp kreeg nog voor de thee de mogelijkheid om de achterstand weg te poetsen, maar zijn kopbal uit een corner van Yirsan Bouman werd voor de doellijn weggerost. Holwierde claimde een penalty na een handsbal, maar dat protest vond geen gehoor bij de scheidsrechter van dienst.

Vijf minuten na de hervatting nam Sander ten Hove, vanaf de rand van het strafschopgebied, het doel van DVC onder vuur. Hij echoot de bal ineens uit de lucht richting het domein van Olaf Kiewiet. De Damster goalie was echter op zijn hoede. Aan de andere kant lukte het DVC wel om te scoren. De tweede treffer van de middag was bijna een kopie van de eerste goal. Aan de zijlijn liet Yirsan Bouman zich aftroeven door de uiterst behendige en nog maar 18-jarige Joost Blokzijl. Zijn voorzet belandde via het uitgestoken been van Thijs Sonneveld precies voor de voeten van Romano Kisman, die na een uur spelen vanaf zestien meter fraai raak schoot: 0-2. Holwierde ging daarna wat nadrukkelijker op jacht naar de aansluiting en gebruikte daarbij vooral de lange bal. Dit leverde af en toe hachelijke situaties op in het strafschopgebied van DVC. Grote kansen vloeiden er echter niet uit voort, mede doordat DVC net iets feller in de duels was. Dat was ook de reden dat Chris Dijks geel zag na een harde en volkomen onnodige overtreding op Tim Visscher.

In de counter kregen de Damsters nog mogelijkheden via Joost Blokzijl, Devante de Windt en Jeroen van Hunnik om het duel definitief in het slot te gooien, maar het ontbrak aan de juiste eindpass. Een keer voorkwam Thijs Sonneveld dat de bezoekers er tussenuit zouden knijpen en omdat hij daarbij aan de noodrem trok, kreeg ook hij geel. Zes minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd leek Holwierde de spanning toch nog terug te brengen. Thijs Sonneveld bracht een corner in twee instanties terug voor het doel van DVC. Vervolgens leek Christian van den Broek van dichtbij te zullen scoren, maar het was de net ingevallen Jort Tiesma die de bal in het eigen doel frommelde. Goalie Olaf Kiewiet was er als de kippen bij om het leer daar weg te grissen en ging met bal en al op de doellijn liggen. Iedereen die de situatie had gezien, was na afloop van mening dat de bal wel degelijk in het doel had gelegen, maar scheidsrechter Van der Born dacht er anders over. Het ongeloof aan Holwierder kant leverde Damon Kuiper nog een gele prent op. Was het doelpunt wel toegekend, dan had de slotfase nog hectisch kunnen worden, maar dat gebeurde nu niet en dus streek DVC de winst op.

Danny Schudde (Holwierde): ‘In de eerste helft stonden we echt prima te spelen, maar slaagden we er niet in om grote kansen te creëren. Het is ontzettend zuur en onnodig dat we de wedstrijd eigenlijk voor en na de rust in vijf minuten weggeven door twee identieke slordigheden. Anderzijds hebben we aanvallend ook te weinig laten zien. En het is natuurlijk balen dat de scheidsrechter bij die niet toegekende goal niet zelf op de achterlijn staat. Een eigen clubgrensrechter zal de vlag natuurlijk nooit omhoog steken bij een tegendoelpunt. Wellicht had er dan nog een spannend slot in gezeten. We maken ons nu op voor de uitwedstrijd tegen De Fivel. Daar hebben we na de 3-2 nederlaag in het bekertoernooi nog iets goed te maken.’

Duurt Dijkman (DVC Appingedam): ‘Wij waren in de tweede helft zeker een half uur lang de bovenliggende partij. Het is jammer dat we die derde treffer niet maken, want dan is het over en uit. Olaf Kiewiet heeft ons er ene paar keer doorheen getrokken, zeker toen Holwierde in het slot met lange ballen voor onrust probeerde te zorgen. Al met al ben ik tevreden. We hebben een prima teamprestatie geleverd.’ Over de situatie met Jort Tiesma zegt Dijkman: ‘Vanuit mijn positie kon ik dat niet waarnemen en onze grensrechter vertelde later dat er teveel spelers voor stonden om een en ander te kunnen zien. Dat gold kennelijk ook voor de scheidsrechter. Ik heb mijn spelers er verder niet over gehoord. Mensen die achter het doel van Olaf Kiewiet stonden, zeiden dat de bal de lijn was gepasseerd.’

* Holwierde – DVC Appingedam 0-2 (0-1). Joost Blokzijl 0-1; Romano Kisman 0-2.

No Replies to "DVC Appingedam pakt zege op buurman Holwierde"