Zwak WEO krijgt veeg uit de pan van Farmsum

Het leek op voorhand een leuk affiche te zijn. Wedstrijden tussen het Woldendorper WEO en Farmsum staan over het algemeen wel garant voor een lekkere voetbalmiddag. Dat werd het nu ook, al zullen de Woldendorpers er na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Veenstra heel anders over hebben gedacht. De onthutsend zwak spelende thuisploeg kreeg met maar liefst 0-8 op de voetbalbroek van de buurman. En zelfs in die hoogte was dat niet eens geflatteerd, want de gasten lieten legio kansen liggen om de geelzwarten met dubbele cijfers om de oren te slaan.

Dan sta je aan de aftrap van wat een derby heet. Een tweestrijd die dat predikaat geen moment verdiende, omdat er maar een ploeg voetbalde en WEO er amper aan te pas kwam. Binnen een tijdsbestek van zeven minuten na de eerste aftrap van de middag had doelman Youri Kaldijk al zijn kunnen nodig om Farmsum van scoren af te houden. Ruben Stam dacht met een enorme pegel voor de openingstreffer te zorgen, maar scheidsrechter Veenstra en zijn Woldendorper assistent hadden de bal de doellijn iet zien passeren. Farmsum protesteerde mondjesmaat, maar het spel ging verder en dus moest er omgeschakeld worden. Na een kwartier was het wel raak toen Jeroen Tuma in het centrum alle tijd kreeg om voor een schot aan te leggen. Hij telefoneerde alvast met goalie Kaldijk dat de bal er aan kwam, maar de sluitpost nam niet op. Het leer verdween laag over de grond in de hoek: 0-1. Een bal die de doelman had moeten hebben, zoals hij ook bij de tweede goal niet vrijuit ging. Robert Veenhuis sneed in de 43e minuut vanaf rechts naar binnen en joeg de bal hoog in de korte hoek langs de graaiende Kaldijk. Deed WEO dan helemaal niks? Het was in ieder geval bitter weinig wat de thuisclub liet zien. Men schuwde de duels, grossierde in misverstanden en wist zichzelf amper een voldragen kans te creëren. Op een schot van Stef Jansen en een kopbal van Niels Jansen na was er amper reden tot ongerustheid in de Farmsumer defensie.

De verwachting was dat er een heel ander WEO uit de kleedkamer zou komen voor het tweede deel van de wedstrijd. Dat was ook wel een beetje zo, al ontbrak ook nu de overtuiging en hoefde goalie Melvin Keizer zich geen enkele keer breed te maken. Het zal hem dit seizoen niet zo vaak overkomen dat hij tijd genoeg kan vinden om eens te tellen hoeveel toeschouwers er eigenlijk langs de lijn stonden. Het zullen er ongeveer honderd zijn geweest en daarvan beleefde het Farmsumer gedeelte een heerlijke middag. Nadat de schuchtere pogingen van WEO om tot succes te komen waren weggevloeid, trok Farmsum weer aan de bel. In de 57e minuut joeg Teun Westerhuis de 0-3 tegen het nylon en was het duel eigenlijk al gespeeld. WEO zakte steeds verder door de ondergrens en kreeg na een uur spelen een dubbele mokerslag te verwerken. De Woldendorper defensie werd op een kinderlijke eenvoudige manier ontregeld, waarna ook Justin Eigenberg in de vreugde mocht delen: 0-4. Vervolgens was het amper zestig seconden raak door toedoen van Robert Veenhuis: 0-5. Een van de fraaiste doelpunten kwam op naam van Justin Eigenberg. Hij verschalkte Kaldijk, na een prima pass van Bayram Bijlholt, met een fraaie boogbal op een meter of twintig van het doel: 0-6.

De doelpuntenhonger van Farmsum was daarmee nog niet gestild. Linkerverdediger Frank van Dijken meldde zich ook aan het front en wist zowaar de zevenklapper te voltooien: 0-7. Hij sprintte daarna met een brede grijns op het gezicht terug naar zijn positie. Uiteindelijk bepaalde Ruben Stam de eindstand op 0-8 en zoals gezegd, daarmee kwam WEO nog goed weg. Bayram Bijlholt en invaller Sidney Kosse waren namelijk akelig dicht bij een treffer. Het was wat dat betreft maar goed dat het scorebord van de gastheren niet functioneerde. Een dergelijk pak slaag wil je liever niet in oplichtende cijfers voor je neus hebben staan.

Trainer Tonny Huft van WEO stond er na afloop verslagen bij. ‘Wat moet je hier nou van zeggen. Dit is gewoon een drama van de bovenste plank. We hebben er alles aan gedaan om Farmsum het voetbal mogelijk te maken’, sprak hij met een cryptische ondertoon. ‘We krijgen de doelpunten veel te gemakkelijk om de oren. Het was helemaal niks. Er zat geen gif in het spel, duels werden niet aangegaan of te simpel verloren en in de passing rammelde het ook aan alle kanten. Farmsum heeft niks afgedwongen, wij hebben ze de zege gewoon in de schoot gegooid.’

Zijn collega Peter Ernst wist eigenlijk ook niet wat hij er van moest denken. ‘We proberen meer voetbal in ons spel te krijgen. Weg met de lange halen en combineren.’ Dat lukte de gasten dan ook heel aardig, al bood WEO de bezoekers alle gelegenheid om hier flink op te oefenen. Ernst: ‘Je weet op voorhand dat het een lastige middag gaat worden, maar dat we er zo gemakkelijk doorheem konden snijden? Dat had ik ook niet verwacht. We begonnen goed en wisten al snel wat kansen te krijgen. Voor de rust scoren we maar twee keer. Dat hadden er meer moeten zijn. Na de thee kregen we het eventjes lastig, maar toen we twee snelle goals wisten te maken, was het afgelopen met WEO.’

* WEO – Farmsum 0-8 (0-2). Jeroen Tuma 0-1; Robert Veenhuis 0-2; Teun Westerhuis 0-3; Justin Eigenberg 0-4; Robert Veenhuis 0-5; Justin Eigenberg 0-6; Frank van Dijken 0-7; Ruben Stam 0-8.

No Replies to "Zwak WEO krijgt veeg uit de pan van Farmsum"