Holwierde pas laat veilig in duel met De Fivel

Holwierde heeft de uitwedstrijd tegen De Fivel winnend weten af te sluiten. De gasten waren in Zeerijp het hele duel de bovenliggende partij, maar verzuimden de spanning er in een vroegtijdig stadium van de wedstrijdduit te halen. De ploeg van trainer Danny Schudde zou uiteindelijk met 1-3 winnen. De Fivel haalde de eindstreep niet met elf man. Na zijn tweede geel kon Thomas Robinson vroegtijdig gaan douchen.

Enige tijd geleden speelden beide ploegen in het bekertoernooi al tegen elkaar. Op een toen prima grasmat kwam het ‘andere Oranje’ op een 3-0 voorsprong, begon Holwierde aan een inhaalrace, maar kwamen de Katmisbewoners niet verder dan 3-2 en dat betekende dus einde bekeravontuur. Het biljartlaken van toen leek nu meer op een ijsbaan vanwege de regenval. Holwierde begon in ieder geval, met de harde wind in de rug, goed aan het treffen in Zeerijp. Vanaf het eerste fluitsignaal hadden de bezoekers de overhand en na een minuut of tien spelen leverde dat overwicht voldoende kansen op om de score te openen. Thijs Sonneveld slingerde een indraaiende corner ineens op de deklat. Doelverdediger Chris van Dijken, normaal veldspeler in het tweede team van De Fivel, maar nu de vervanger van vaste keeper Sander Steenbergen, kwam met de schrik vrij. Overigens gaat men er bij De Fivel van uit dat de geblesseerde Steenbergen over een paar weken weer inzetbaar is als men tegen ZEC speelt. Bij de gastheren ontbraken ook Joran Bos (geschorst) en de geblesseerden Niels Ronde, Corné Bos en Rindert Havinga.

Een minuut later probeerde Thijs Stoppels af te drukken en was de rebound voor Robbie ten Hove. Ook nu stond goalie Van Dijken echter in de weg. Een corner van Yirsan Bouman belandde korte tijd later bij de tweede paal, waar meerdere spelers van Holwierde volledig vrij stonden. Het was uiteindelijk Thijs Sonneveld die de bal voor het intikken leek te hebben. Nu wist Van Dijken hem echter letterlijk en figuurlijk de voet dwars te zetten. Na een kwart wedstrijd was het wel raak. Een corner van Thijs Sonneveld kwam bij de tweede paal terecht, waar Gijs Geurtsen het net liet trillen, maar omdat arbiter Stoetman dit niet had gezien ging dat feestje niet door. De bal kwam echter voor de voeten van Tim Visscher terecht. Hij kapte een tegenstander uit en schoot fraai raak: 0-1. De Holwierder storm ging daarna wat liggen. De gasten werden slordiger en De Fivel gooide wat meer fysiek in de strijd. Af en toe gingen ze daarbij te ver in de ogen van de arbiter en dat kwam goalie Chris van Dijken, Thomas Robinson en Ivar van Dijken al vroeg op een gele prent te staan. Holwierde werd vooral gevaarlijk uit vrije trappen en veel corners, maar slaagde er niet in om voor de rust verder bij de thuisclub weg te lopen.

Ook na de doelwisseling bleef Holwierde de betere van de twee ploegen. Al vrij snel diende zich een nieuwe mogelijkheid aan toen Gijs Geurtsen op de achterlijn werd getorpedeerd. Thijs Sonneveld schoot de vrije trap hard op doel, maar Van Dijken weigerde aan een vroegtijdige beslissing mee te werken. Dat zou hij nog een paar keer doen, dus had De Fivel veel aan de doelman te danken. Thijs Stoppels leek vervolgens een penalty te verdienen nadat hij verdediger Arjan de Vries op de achterlijn voorbij was gesneld en binnen het strafschopgebied ten val werd gebracht. De val was kennelijk te sierlijk voor de arbiter om hem daar een penalty voor toe te kennen. Wel kreeg Stoppels de mededeling mee dat er een volgende keer geel op hem lag te wachten.

De Fivel kreeg daarna via Emiel Bos een mogelijkheid om iets terug te doen, maar zijn inzet belandde tegen de voet van doelman Aldert van der Laan. Na zijn tweede, te stevige overtreding, kreeg Thomas Robinson opnieuw geel en kon inrukken. In de 70e minuut wist Holwierde de marge wel te verdubbelen. Een overtalsituatie werd goed uitgespeeld en door Thijs Stoppels doeltreffend afgerond: 0-2. Iedereen dacht dat het duel nu wel zou zijn beslist. Dat pakte echter even anders uit. Vanaf de aftrap belandde de bal bij de behendige dribbelaar Eirik Eide. Hij liet een tegenstander staan en schoot van een meter of vijfentwintig langs goalie Aldert van der Laan: 1-2. De tien Riepsters probeerden daarna massaal de jacht op de gelijkmaker te openen, maar verder dan een aantal corners kwamen ze niet. Holwierde kreeg tien minuten voor tijd de kans om het duel te beslissen door met vier man op het doel van Chris van Dijken af te stormen. Robbie ten Hove moest de zaak beklinken, maar de uitbraak werd wegens buitenspel afgevlagd. En daar was men het bij Holwierde niet mee eens. De beslissing viel uiteindelijk in de extra speeltijd. Mike Kraan dribbelde de zestien meter in en werd onderuit gehaald door aanvoerder Emiel Bos. Een tweede geel bleef hem ten onrechte bespaard, maar een strafschop niet. Die verdween door toedoen van Thijs Sonneveld keurig in de hoek: 1-3.

Guus Zantinga (De Fivel): ‘Het wordt voor een kleine club als De Fivel natuurlijk al snel lastig als je vijf spelers moet missen. Dat vang je niet zomaar even op. Ik ga er van uit dat de geblesseerden er na een weekje rust weer bij zijn. Het is alleen jammer dat je dan Thomas Robinson weer mist vanwege een schorsing. Over de wedstrijd zelf kan ik alleen maar zeggen dat het na die treffer van Eirik nog even spannend werd, maar uiteindelijk heeft Holwierde wel verdiend gewonnen.’

Danny Schudde (Holwierde): ‘Wij hebben een zeer terechte overwinning geboekt. Zonder zelf echt fantastisch te spelen hebben we veel kansen weten te creëren en hadden we het duel veel eerder in het slot moeten gooien. In tegenstelling tot de bekerwedstrijd van toen hebben we nu weinig weggegeven. We zijn blij met de drie punten en het feit dat iedereen heel is gebleven. Donderdag spelen we een oefenwedstrijdtegen HFC ’15. Daarna gaan we genieten van een vrij weekend en bereiden we ons voor op de altijd mooie derby tegen Poolster.

* De Fivel – Holwierde 1-3 (0-1). Tim Visscher 0-1; Thijs Stoppels 0-2; Eirik Eide 1-2; Thijs Sonneveld 1-3 (strafschop).

No Replies to "Holwierde pas laat veilig in duel met De Fivel"