Loopgroep Bedum debuteert op NK Ultra Trail

De lange-afstandlopers van de Loopgroep Bedum hebben afgelopen weekend gedebuteerd op de honderd kilometer van de NK Ultra Trail. Het was een weekend waar men reikhalzend naar had uitgekeken. Op zaterdag vond in Drenthe de Indian Summer Ultra plaats van RunForestRun, met daaraan gekoppeld het Nederlands Kampioenschap Ultra Trail. Een drietal atleten van de loopgroep had zich de afgelopen maanden serieus voorbereid op de langste afstand van dik honderd kilometer.

Het grotendeels onverharde parcours van een grote ronde door diverse boswachterijen in Drenthe en het Drouwener- en Balloërveld, was pittig en vergde van de atleten concentratie vanaf de start om zes uur in de ochtend bij Gasselte tot de finish, eveneens in Gasselte. Het trio kwam heelhuids over de meet in hun debuut op deze afstand, die in werkelijkheid 102 kilometer bedroeg. Bram Wubs was de snelste van hen en hij klokte 11 uur en 11 minuten, goed voor de 33e plaats bij de mannen. Hij werd gevolgd door Harmen Stam in 11 uur en 38 minuten als 42e man. Het debuut van Eva Petersma was opvallend. Zij kwam ook sterk binnen de 12 uur binnen (11 uur en 58 minuten) en dat was goed voor een ondankbare vierde plaats dames.

Ebelien Nieboer ging, na een iets te korte voorbereidingsperiode, van start op de 50 kilometer. Zij slaagde in haar missie om gezond te finishen en debuteerde in 6 uur en 12 minuten. Op de ‘kortere’ afstand van 28 kilometer gingen Alwin Kruijt Spanjer, Wilco Huiskens en Erik Stam van start. Omdat Spanjer en Huiskens, evenals sommige anderen, in verwarring gebracht waren door de lintjes als bewegwijzering, legden ze 9 kilometer meer af. Zij kwamen na 36 kilometer bij de finish in 3 uur 22 minuten. Stam ‘navigeerde’ duidelijk beter en kwam na 3 uur 18 minuten onder de finishboog door. De kortste afstand van 13 kilometer werd afgelegd door Nico Salomons en Greetje de Jong in 1 uur en 29 minuten en gezamenlijk door Marrianne Bos, Rieta Steeman en Miranda Dijk in 1 uur en 36 minuten.

Op zondag waren de marathonlopers aan de beurt in de 47e editie van de Marathon Amsterdam met start en finish in het Olympisch Station. De weersomstandigheden waren met enkele hagel- en regenbuien wisselend en het was er fris. Cor Klomp wist in een bijzonder strakke race zijn beste tijd op de ‘klassieke afstand’ van 42,2 kilometer te verbeteren tot 3:51:29 uur. Mara Kuipers moest in het tweede gedeelte 10 minuten verval accepteren en kwam na 4:42:52 uur over de meet. Robert van Dijken en Henk Schuitema moesten hun reserves aanspreken. Beiden zijn de afgelopen weken geplaagd door blessures, maar wisten toch te finishen in het stadion na 5:00:36 uur en 5:15:48 uur. Voor de 76-jarige Schuitema was het zijn 40e marathon. Wineke Snippe liep voor het eerst de halve marathon onder de vlag van de loopgroep. Het werd voor haar een succesvolle race, want ze verbeterde zich met ruim tien minuten tot 2:11:01. Edwin Kok liep de alternatieve afstand van 8 kilometer in 33:05 minuten, waarmee hij vierde werd van de totaal 178 mannen in categorie M35. Tenslotte kwam Sander de Vries in actie bij de Zuidlaardermarktloop. Met een tijd van 30:47 minuten op de 5 kilometer kon hij zijn medaille in ontvangst nemen (foto’s: Erna Klomp en Erik Stam).

No Replies to "Loopgroep Bedum debuteert op NK Ultra Trail"