NEC Delfzijl kan Pelikaan S. één helft bijbenen

Op het sportpark Centrum in Delfzijl heeft de plaatselijke trots NEC het bekertreffen tegen vierde divisionist Pelikaan S. verloren. Daar zag het in de eerste helft geenszins naar uit. Toen bleef het scorebord onaangeroerd en dat had NEC Delfzijl aan zichzelf te wijten gehad. Men kreeg namelijk een paar goede mogelijkheden, maar liet deze onbenut. Een hele snelle treffer na de doelwisseling betekende vervolgens de nekslag. De Oostwolders schakelden een tandje bij en liepen vervolgens weg naar een geflatteerde 0-7 overwinning.

Met twee gelijke spelen, twee nederlagen en een overwinning bezet Pelikaan S. momenteel de negende plek in de 4e Divisie D. Het uithangbord van NEC Delfzijl ziet er heel anders uit. De Delfzijlsters zijn in een paar jaar tijd van de tweede naar de vierde klasse afgedaald. Daar lijkt de club zijn draai te hebben gevonden en bezet het team van trainer Roy Kamps momenteel de koppositie. Bekervoetbal is echter een heel ander verhaal. ‘Dan komen er andere krachten vrij’, pleegt men in de voetballerij te zeggen. Met in gedachten de hevige regenval van een etmaal eerder was iedereen er van uit gegaan dat er op het kunstgras van de Havenkanters gespeeld zou worden. Het was dan ook redelijk verrassend te noemen dat er, voor een kleine tweehonderd supporters toch op het hoofdveld gespeeld kon worden. Sterker nog, de terreinmeesters moeten in de aanloop naar het duel wonderen hebben verricht, want de grasmat lag er zelfs picobello bij. De najaarszon deed de rest nadat scheidsrechter Dennis Smit uit Drachten voor de eerste keer had gefloten.

De verwachting was dat de ploeg van trainer Robbie Wentink het heft wel in handen zou nemen. De realiteit was echter anders. NEC Delfzijl bleek niet van plan te zijn om zich te verstoppen en kreeg met name in de openingsfase een paar goede mogelijkheden waar te weinig mee werd gedaan. Eerst was het Jurelly Torbed die iets te lang treuzelde, daarna liet Eduardo Gallego Moreno een losse flodder van zijn voet vertrekken, mikte Wilbert Lambeck net te hoog en wist doelman Erwin Oosterhof een poeier van Sem Switynk ternauwernood tot hoekschop te verwerken. De gasten wisten zelden tot echt uitgespeelde kansen te komen en als het al eens gevaarlijk werd, was de defensie op zijn hoede of stond doelman Jorn Olinga in de weg. De vervanger van de vakantie vierende Bas Westerhuis moest een paar keer serieus aan de bak toen hij van dichtbij onder vuur werd genomen door Omar Kavak en Jan Hooiveld. Hoewel de handelingssnelheid bij de bezoekers een stuk hoger lag, wisten ze het surplus aan voetballend vermogen in de eerste helft niet uit te buiten. Passes kwam niet aan, ballen werden te snel ingeleverd en het was overduidelijk dat men niet wist hoe ze het voor hen onbekende NEC nu eigenlijk moesten bestrijden. Er sloop dan ook al vrij snel irritatie en frustratie in het team. Vlak voor de theepauze leek Jurelly Torbed de eigenlijk wel verdiende voorsprong op het bord te willen zetten. Zijn voorzet vanaf de linkerkant viel precies tussen goalie Erwin Oosterhof en verdediger Jelle Wagenaar in. Ze twijfelden allebei wie er voor opruiming moest zorgen. Omdat ook Sem Switynk aarzelde, liep een en ander met een sisser af.

Vrij snel na de doelwisseling werd de ban dan toch gebroken. Aan de voor NEC Delfzijl verkeerde kant van het veld. Een voorzet van Awaab Khider werd ter hoogte van de penaltystip door Jan Hooiveld met een prachtige omhaal achter Jorn Olinga gemikt: 0-1. Daarna was het hek van de dam en liepen de Oostwolders binnen een tijdsbestek van vijftien minuten uit naar een ruimere voorsprong. Eerst was het Kasper Oldenburger die het nylon via een Delfzijlster in beweging bracht en daarna toverde Awaab Khider zich een weg langs een aantal verdedigers om voor 0-3 te zorgen. Tussendoor kreeg Jurelly Torbed overigens nog wel een goede mogelijkheid om NEC Delfzijl aan een treffer te helpen. Hij leek vrij baan richting doel van Pelikaan S. te krijgen, maar de voet werd hem dwars gezet door Danny Harms. Die leek daarbij in de fout te gaan, maar scheidsrechter Smit was van mening dat de bal was gespeeld. Niet veel later werd het leer bijna per ongeluk in het doel van de gasten gelopen. Het speeltuig kon echter ten koste van een corner weggewerkt worden. De hoekschop leverde niets op.

Nadat Roy Kamps een aantal wissels had doorgevoerd en ook Robbie Wentink wat frisse krachten had laten opdraven, was het na driekwart wedstrijd weer raak. Uit een corner van Jeroen Haan wist Danny Harms voor 0-4 te zorgen, al ging de bal dan ook via het lichaam van verdediger Ulyendrich Merencia tussen de palen door. Invaller Boudewijn Kalwij zorgde daarna voor 0-5. Aan de overkant van het veld vestigde een andere invaller de aandacht op zich. Jeanclar Torbed wist het strafschopgebied binnen te snijden, maar werd vervolgens van de sokken gelopen. Arbiter Smit zag ook hier niets in, liet doorspelen en floot na de omschakeling van Pelikaan S. voor een valpartij van Jeroen Haan. De gasten kregen na tachtig minuten een nieuwe mogelijkheid om tot scoren te komen. Rechts van het strafschopgebied besloot Kasper Oldenburger zich op te maken voor een vrije trap en schoot het leer keihard op onderkant lat. De terugspringende bal werd alsnog binnen geschoten, maar toen was er al voor buitenspel gefloten. Een paar minuten later was het Jeroen Haan die uit een vrije trap van Farid Balvaneh 0-6 wist te maken. Het slotakkoord was eveneens voor de ex-Omlandiaan. Nu wist hij een voorzet van Kymani Jacobs op de juiste waarde te schatten: 0-7.

Roy Kamps (NEC Delfzijl): ‘Over de eerste helft van ons ben ik dik tevreden. Ik hamer er vaak op dat jongens elkaar wat moeten gunnen, maar dat is nu het enige wat ze een beetje overdreven. In sommige situaties hadden ze best wat zelfzuchtiger mogen zijn. Wij kwamen in het eerste kwart van de wedstrijd goed voor de dag en hadden toen ook wel twee keer kunnen scoren. Het is jammer dat we dat hebben nagelaten. Uiteindelijk krijg je een dikke nederlaag om de oren, waarvan ik van mening ben dat het zwaar geflatteerd is.’

Robbie Wentink (Pelikaan S.): ‘Alle ballen vielen na rust goed, dat geluk moet je ook een keer hebben. En ja, het was inderdaad geflatteerd. Voor de rust liep het voetballend bij ons helemaal niet en dan zie je dat ze heel snel geïrriteerd raken. Een aantal jongens kende NEC Delfzijl niet eens en wist eigenlijk helemaal niet wat ze moesten verwachten. Ten onrechte, want al spelen ze dan ook in de vierde klasse, het blijft een grote club in de regio. Maar goed, we hebben aan onze verplichting voldaan en de volgende ronde weten te bereiken. De focus wordt nu weer op de competitie gericht.’

* NEC Delfzijl – Pelikaan S. 0-7 (0-0). Jan Hooiveld 0-1; Kasper Oldenburger 0-2; Awaab Khider 0-3; Danny Harms 0-4; Boudewijn Kalwij 0-5; Jeroen Haan 0-6; Jeroen Haan 0-7 (foto: ©EemsmondSport).

No Replies to "NEC Delfzijl kan Pelikaan S. één helft bijbenen"