Bizarre derby in Holwierde eindigt met zege voor Poolster

Er zijn van die wedstrijden die je gezien moet hebben om te kunnen geloven wat er zich binnen de lijnen allemaal heeft afgespeeld. Het duel tussen thuisclub Holwierde en buurman Poolster was zo’n wedstrijd. De krankzinnige derby tussen de gemeentegenoten werd binnen zestig seconden door de gastheren open gebroken. Nadat de Katmisbewoners een 3-1 voorsprong hadden genomen, leek het duel al snel op slot te zitten, maar tien seconden voor de thee en achttien seconden na de doelwisseling sloeg Poolster keihard toe. Na een werkelijk fantastische uithaal van Kevin Bijlsma en een bekeken goal van Jesse Smit was het duel compleet omgedraaid. Holwierde deed nog wel iets terug, maar uiteindelijk wisten de Spijksters zelfs nog een zesde treffer te scoren en zo een memorabele overwinning te boeken.

De wedstrijd tussen de beide kemphanen is altijd een beladen duel en dat was nu niet anders. Holwierde kreeg binnen zestig seconden de voorsprong in de schoot geworpen. Tom Dijkman speelde binnen de zestien meter de bal terug op zijn doelman Ronan Herder. Die pakte het leer in zijn handen en omdat dit tegen de regels is, mocht Holwierde een indirecte vrije trap nemen. Met aanvoerder Yirsan Bouman hebben de Holwierders een specialist in huis en hij krulde het leer dan ook fraai langs de geelzwarte muur nadat Mike Kraan het leer een tikje breed had gegeven: 1-0. Binnen acht minuten hadden de gasten de achterstand weer weggepoetst. Op rechts mocht Kevin Bijlsma de bal ongehinderd voor geven. Bij de tweede paal gleed Raoul van der Ploeg de gelijkmaker binnen: 1-1. Erg onder de indruk leek Holwierde niet van die tegenslag te zijn. De thuisclub voetbalde gemakkelijker, was beter in de combinatie en een stuk feller in de duels dan Poolster.

Tussen de 15e en de 22e minuut had het er de schijn van dat de gasten een bijzonder moeilijke middag tegemoet zouden gaan. Een cadeautje van leidsman De Klein in de vorm van een vrije trap, leidde tot de tweede treffer van Yirsan Bouman. Hij joeg het leer fraai tegen de touwen: 2-1. Daarna was het de beurt aan Sander ten Hove, die een voorzet van Thijs Stoppels op de juiste waarde wist te taxeren: 3-1. De Spijksters waren het daarna kwijt en het was helemaal niet gek geweest als Holwierde voor rust nog verder weg was gelopen. De kansen daarvoor waren rijkelijk aanwezig. Yirsan Bouman, Thijs Stoppels, Robbie ten Hove en Tim Visscher waren er dicht bij, maar de scherpte in de zestien meter liet veel te wensen over. En dat zou de thuisclub duur komen te staan.

Een schot op de paal van Raoul van der Ploeg had een waarschuwing moeten zijn. Vlak voor de thee liet de Holwierder defensie zich, bijna eender aan de eerste goal van de geelzwarten, opnieuw te gemakkelijk aftroeven. Nu was het Tom Dijkman die de bal op rechts in de voeten van Wesley Bos schoof. Diens voorzet werd nu door Koen Biemond langs goalie Aldert van der Laan gemikt: 3-2. Het was het vuurtje dat Poolster kennelijk nodig had om het duel nieuw leven in te blazen. Meteen na de doelwisseling was het weer raak. Holwierde mocht aftrappen, verloor het balbezit en zag Poolster razendsnel schakelen. Aan de rechterkant liet Kevin Bijlsma iedereen zijn hielen zien en schoof de bal in de verste hoek: 3-3.

Daarna ging het razendsnel en kwamen de voetbalfans ogen te kort. In een tijdsbestek van tien minuten wist Poolster de wedstrijd volledig op zijn kop te zetten. Waar de gasten in het eerste bedrijf voornamelijk achter hun tegenstander aan liepen, waren de rollen nu volledig omgedraaid. Een half weggewerkte bal van Tim Visscher werd door Kevin Bijlsma op een meter of dertig van het Holwierder doel ineens op de pantoffel genomen. Doelman Van der Laan kon alleen maar toekijken hoe de snoeiharde uithaal op schitterende wijze tussen de palen door verdween: 3-4. Enkele minuten later kreeg Jesse Smit net over de middenlijn de bal aangespeeld. Er was geen Holwierder in de buurt die het hem lastig wilde maken en dus besloot Smit zijn geluk maar eens te beproeven. Goalie Van der Laan zag de geplaatste bal over zich heen tegen het nylon kletsen. Een magistrale goal die wel paste in het rijtje van treffers die de toeschouwers al voorgeschoteld hadden gekregen: 3-5. En nog was de koek niet op. Na een onnodige overtreding van Raoul van der Ploeg op een voor Holwierde hele mooie plek recht voor het Spijkster doel, leek Yirsan Bouman weer te zullen aanleggen. Nu liet hij het echter over aan teammaatje Thijs Sonneveld. Ook hij liet zien over een gave traptechniek te beschikken en bracht de spanning weer terug: 4-5.
Binnen de gelederen van Poolster werd het weer wat onrustig en namen ook de slordigheden weer toe. Holwierde probeerde aan te zetten voor een slotoffensief, forceerde een hand vol corners die stuk voor stuk levensgevaarlijk waren, maar wist er geen voordeel uit te halen. En meestal is het dan zo dat de goal aan de andere kant wel valt. En zo was het dan ook. Aan de rechterkant kneep invaller Mark Lijnema er tussenuit. Of hij bij het veroveren van de bal nou en overtreding had gemaakt of niet, de scheidsrechter vond het prima en liet de Spijkster gaan. Lijnema wist de bal bij Kevin Bijlsma te krijgen, die zijn derde van de middag produceerde: 4-6. Van die dreun had Holwierde in de resterende speeltijd niet terug. De gedenkwaardige derby eindigde daarmee in een al even memorabele overwinning voor de gasten.

Danny Schudde (Holwierde): ‘In de eerste helft hadden we de wedstrijd volledig onder controle en stonden we veel beter dan Poolster. We scoren weliswaar drie keer, maar dat was nog te weinig gezien de mogelijkheden die er lagen. We hadden Poolster binnen drie kwartier op een knock-out kunnen trakteren. Dat hebben we nagelaten. Toen ze vlak voor rust dichterbij kwamen en meteen na de thee opnieuw scoorden, begonnen ze er weer in te geloven. Wij kwamen absoluut niet scherp uit de kleedkamer, dan kunnen we ons zelf verwijten. We hebben ze min of meer zelf in het zadel geholpen.’

Jeroen de Groot (Poolster): ‘In de eerste helft speelden we weel te slap. We waren overal een stap te laat, slordig in balbezit en in de duels niet goed genoeg. Ik moet toegeven dat Holwierde ons erg veel pijn had kunnen doen voor de pauze. Dat deden ze niet, waarna wij de mazzel hadden dat we op slag van rust de aansluiting wisten te vinden. Na de thee speelden we onherkenbaar. Nu was de dynamiek er wel en ja, dan helpen twee snelle goals je natuurlijk ook goed mee. Die van Kevin Bijlsma was bijzonder fraai, al was de treffer van Jesse Smit ook om van te smullen. Dit is gewoon een heerlijke overwinning. Op basis van de tweede helft is het nog niet eens onverdiend ook.’

* Holwierde – Poolster 4-6 (3-2). Yirsan Bouman 1-0; Raoul van der Ploeg 1-1. Yirsan Bouman 2-1; Sander ten Hove 3-1; Koen Biemond 3-2; Kevin Bijlsma 3-3; Kevin Bijlsma 3-4; Jesse Smit 3-5; Thijs Sonneveld 4-5; Kevin Bijlsma 4-6.

No Replies to "Bizarre derby in Holwierde eindigt met zege voor Poolster"