Overzicht amateurvoetbal

Het voetbaloverzicht van deze week zit boordevol doelpunten. De clubs wisten het net namelijk wel te vinden, waarbij er meer dan een speler zelfs drie keer raak wist te schieten of te koppen. Uiteraard beginnen we met de hoogst spelende club. Er waren tekenen van herstel bij sommige verenigingen, anderen lieten zich lelijk in de kaart kijken en sommigen wachten nog altijd het eerste competitiepunt.

1e Klasse J Zaterdag/Zondag
PKC ’83 – WINSUM 1 – 1

Dat Bert Vos, oud-trainer van Winsum, zijn huiswerk goed had gedaan bleek wel in de wedstrijd die zijn huidige club PKC ‘ 83 tegen de groenzwarten moest afwerken op sportpark De Kring. De eerste mogelijkheid was voor de Winsumers via Menno Mulder, maar de eerste treffer viel aan de overkant van het veld. De counterende PKC-ers sloegen in de 40e minuut toe via Rob Schokker. Winsum kreeg de mogelijkheden wel, maar wist vooralsnog niet te scoren. Nadat een inzet van Menno Mulder in de tweede helft nog van de doellijn was gehaald, was het uiteindelijk Tijs Mulder die de bal via een kluts in het doel zag belanden: 1-1. Het stug verdedigende PKC ’83 stond niet meer toe en omdat Winsum de kansen liet liggen, zou het bij de gelijke stand blijven. Voor de gastheren was de remise min of meer een overwinning, want het was het eerste competitiepunt dat PKC ’83 wist te behalen.

2e Klasse J Zaterdag
FC WOLVEGA – SV BEDUM 5 – 2

Tweedeklasser SV Bedum heeft in Wolvega een flinke nederlaag geleden. Die kant leek het halverwege het treffen geenszins op te gaan, want toen stond het team van trainer Leudi Stoepman zelfs met 1-2 aan de goede kant van de score. Namens de thuisclub had Ron Bethlehem de score weten te openen, maar het was Twan Ahlers die met twee voltreffers het blad wist om te draaien. Na een klein uur spelen ging het echter helemaal mis aan Bedumer zijde. In een tijdsbestek van acht minuten wist FC Wolvega vier keer te scoren. Joris Kramer, Joran Vrind, Danny Bijlsma en Sean de Ruiter troffen het nylon en zorgden er voor dat de Bedumers zwaar teleurgesteld afdropen.

3e Klasse C Zaterdag
FC ZUIDLAREN – SC LOPPERSUM 1 – 2
SC Loppersum heeft zichzelf een prima dienst bewezen door de uitwedstrijd tegen FC Zuidlaren winnend af te sluiten. De Drenten wisten nog wel op voorsprong te komen door een treffer van Renke Arends: 1-0. De Lopsters toonden echter veel strijd en beleving en wisten het duel uiteindelijk in eigen voordeel te beslissen.

Het eerste half uur ging het duel redelijk gelijk op. In die fase viel ook de openingstreffer. Met een aantal gevaarlijke uitvallen was SC Loppersum een paar keer dicht bij de gelijkmaker. Die viel dan ook in de 37e minuut toen Gijs Broekhuizen de bal in de kluts tegen het nylon wist te schieten: 1-1. In de tweede helft leek het er lange tijd op dat het bij een gelijkspel zou blijven. FC Zuidlaren wist de paal nog te raken en ook SC Loppersum kreeg wat kansen. Tien minuten voor het einde mocht Diederik Dijk een vrije trap nemen, waarbij de Drentse goalie te ver voor zijn doel stond. Dijk schoot van grote afstand op het doel, zag hoe de sluitpost de inzet ternauwernood wist te keren, waarna het leer werd weggeschoten. De bal viel echter weer in de voeten van Dijk die met links uithaalde en de bal via een Zuidlaarder been in het doel zag verdwijnen: 1-2. Aan die stand zou niets meer veranderen. Voor SC Loppersum was het niet alleen een mooie, maar ook een belangrijke overwinning.

Overzicht vierde- en vijfdeklassers zaterdag
In de 4e Klasse D heeft Noordwolde op eigen veld een verrassende remise weten te boeken in het duel met Veenhuizen. Na negentig minuten stond er ene 2-2 eindstand op het wedstrijdformulier. Voorde gasten scoorden Sjoert Giezen en Bram Schmidt. Namens het team van trainer Elsin Yilmaz waren Ewout Boersema en Jesse Hijlkema succesvol. In 4E haalde DVC Appingedam flink uit in de uitwedstrijd tegen RZ Baflo. Het team van trainer Duurt Dijkman scoorde maar liefst zes keer. Jeroen van Hunnik en Joost Blokzijl namen ieder twee treffers voor hun rekening. De overige doelpunten kwamen op naam van Eddy Silva en Diyar Kaya. In 5D ging FC LEO op verrassende wijze onderuit in de uitwedstrijd tegen OKVC uit Oldehove. De gastheren wisten het duel met 2-1 te winnen. Voor FC LEO scoorde Rick Koster, maar de treffers van David Feitsema en Bob Boonstra bleken meer waard te zijn. In 5F ging Wagenborger Boys in eigen huis met 0-3 onderuit tegen Damacota en kreeg Oldambtster Boys een veeg uit de pan van thuisclub Meeden. Het werd maar liefst 10-0 voor de gastheren.

SIOS TLC 1 – 2
Het Sauwerder SIOS wacht nog steeds op de eerste competitiezege. Na vijf wedstrijden is het enige positieve resultaat dat men kan overleggen een 1-`1 gelijkspel in de openingsronde tegen Westerkwartier. Het eerste kwartier in de thuiswedstrijd tegen TLC was de thuisclub de bovenliggende partij en wist men na acht minuten verdiend op voorsprong te komen door een goal van Rohan Dijk na en goede pass van Bernt Moeken: 1-0. De doelpuntenmaker kreeg daarna twee goede mogelijkheden om de marge te verdubbelen, maar liet beide kansen onbenut. Het duurde bijna een half uur alvorens de gasten iets van zich lieten horen. Een goed schot werd echter door goalie Leroy Munster gekeerd. Enige tijd later was het wel raak en werd er gerust met en 1-1 stand. In het tweede bedrijf had TLC en licht overwicht, creëerde SIOS te weinig kansen en waren de gastheren wat slordig aan de bal. De bezoekers kregen en hele grote kans om middels een vrije trap te scoren. Die poging werd echter knap onschadelijk gemaakt door goalie Munster. Hij kon niet voorkomen dat de gasten er met de winst vandoor zouden gaan. In de 82e minuut werd er op het middenveld balverlies geleden door SIOS n wist TLC in de omschakeling op 1-2 te komen. Daar zou het ook bij blijven. Trainer Quincy Dijkstra sprak naderhand van een zuur verlies. ‘Dit was een wedstrijd die we echt hadden kunnen winnen van de uit de derde klasse gedegradeerde tegenstander. We hebben het zeker in het eerste half uur laten liggen en dat is jammer’, aldus de oefenmester.

WARFFUM – STEDUM 6 – 0
Op het sportpark Westervalge heeft thuisclub Warffum het bezoekende Stedum op een forse nederlaag getrakteerd. De ploeg van trainer Nico de Vries wist het treffen met maar liefst 6-0 te winnen. Voor Jeroen Zwart was een hoofdrol weggelegd. Hij scoorde maar liefst drie keer.

Vanaf de aftrap was duidelijk wat de bedoelingen van Warffum waren. Stedum werd meteen op eigen helft vastgepind door de danig gehavende thuisclub. Een knullige fout van Stedumer Bram Smit leidde tot de openingstreffer van de gastheren. De bal werd vanaf de middenlijn teruggespeeld, maar Smit was even vergeten dat Jeroen Zwart nog in zijn rug stond. Die pikte de bal op en zorgde na vier minuten al voor 1-0. De Stedumers waren eveneens verre van compleet. Jonge jongens moesten het gemis van sterkhouders opvangen. Na de vroege tegenvaller probeerde Stedum wel tegengas te bieden, maar het was te onschuldig wat de gasten lieten zien.

De volgende Warffumer treffer ontstond in de 24e minuut. Na een goede actie van Jan Pieter Meijer was het Roy Kuipers die met een geplaatst schot de marge wist te verdubbelen: 2-0. Het gevaar van Stedum moest vooral komen van Jitse Bode, die op rechts telkens probeerde om uit de rug van Gertjan Meijer weg te lopen. Dat lukte hem echter zelden en anders was daar nog altijd de rugdekking van broer Jan Pieter Meijer. Na ruim een half uur was het opnieuw raak. Een diepe bal op Gertjan Meijer leidde tot een voorzet die Jeroen Zwart fraai onder zich door liet gaan. Daardoor kwam Stefan van den Berg vrij te staan en wist hij de bal in het lege doel te schuiven: 3-0. Tot aan de thee was Warffum duidelijk de betere ploeg en probeerde Stedum te counteren. Een echte vuist wist het team van Cris Feldman echter niet te maken.

Na de thee was het binnen vijf minuten weer raak voor Jeroen Zwart, die zijn tweede van de middag liet aantekenen. Na een goede actie van Kevin Janssen werd Zwart aangespeeld. Die had er wel twee pogingen voor nodig, maar zorgde in ieder geval voor 4-0. Daarna leek de thuisclub het wel te geloven en kreeg Stedum zelfs nog een mogelijkheid. Jitse Bode en Stijn Hamstra waren echter te gehaast in hun drang om te scoren en dus ging de mogelijkheid verloren. Ondertussen sloop er irritatie binnen de ploeg en dat lieten ze in sommige duels ook merken. Het leverde Stedumer Milan de Vries geel op.

Er was iets meer dan en uur gespeeld toen Nico de Vries aan het wisselen sloeg. Vervolgens was het Sil Bijsterveld die de tussenstand naar 5-0 tilde. De bal vloog tussen een aantal benen door en keeper Boelie de Sturler was dan ook kansloos. Het slotakkoord was voor Jeroen Zwart. Laatste man Lars Hofman was even vergeten dat hij op een voetbalveld stond en trakteerde de Warffumer op een buiteling die hem op de judomat punten zou hebben opgeleverd. Nu werd hij echter ‘beloond’ met een strafschop. Zwart besloot zelf achter de bal plaats te nemen en wist de 6-0 eindstand op het bord te zetten.

Nico de Vries (Warffum): ‘De eerste vijftien minuten was het nog even spannend en kwam Stedum er een paar keer gevaarlijk uit. Aan het einde van de rit denk ik dat de uitslag nog maar een matige afspiegeling is van wat er zich binnen de lijnen heeft afgespeeld. Als je er zes maakt kun je niet meer dan tevreden zijn en bovendien heb ik een bij vlagen goed voetballend Warffum gezien. Voor onze keeper is het ook wel lekker dat hij de nul heeft gehouden. Die had ook nog wel een momentje dat het er niet helemaal lekker uit zag. Hij staat echter el continu op de goeie plek. Na de wedstrijdzagen we dat Zeester, Ezinge en FC LEO hadden verloren. Dat verwacht je niet, maar het heeft er wel voor gezorgd dat we nu derde staan. Dat heeft het weekend nog ene stukje mooier gemaakt.’

Stedum zal zich moeten herpakken, want komend weekeinde wacht het team van Cris Feldman een nog zwaardere tegenstander. Dan staat Meedhuizen namelijk tegenover de geelzwarten. Warffum daarentegen gaat op bezoek bij FC LEO.

ZEC – DE FIVEL 2 – 1
In Zandeweer stond het duel tussen gastheer ZEC en het bezoekende De Fivel op het programma. Voor trainer Wilhem van der Wiel werd het een weerzien met de club waar hij vroegtijdig afscheid van had genomen. De oefenmeester haalde zijn sportieve revanche, want ZEC wist het duel van het ‘andere Oranje’ met 2-1 te winnen. Dat was een veel te kleine uitslag, want op basis van de mogelijkheden in de eerste helft had de thuisclub met grotere cijfers moeten winnen.

De Fivel is momenteel de hekkensluiter in 4E en kijkt smachtend uit naar de eerste overwinning in de competitie. Tot aan de aftrap in Zandeweer had de ploeg van coach Guus Zantinga alleen een punt (0-0) weten te pakken in het duel met SC Scheemda. Aan de andere kant was het voor Wilhem van der Wiel wel duidelijk dat zijn oude club er alles aan zou doen om niet te verliezen van de trainer die men min of meer had laten vallen. In het verleden hadden beide ploegen al een keer tegenover elkaar gestaan toen Van der Wiel nog trainer bij De Fivel was. Destijds kreeg ZEC met maar liefst 8-0 op de broek. Sindsdien is er bij de Zandeweersters wel iets veranderd.

De gastheren gingen fel van start, combineerden prima en zaten kort in de duels. Mogelijkheden van Kjell Posthumus en Vincent Zijlstra gingen echter verloren. Het duurde wonderbaarlijk genoeg tot vijf minuten voor de rust alvorens ZEC het overwicht ook in klinkende munt wist om te zetten. Een door Vincent Zijlstra ingebrachte corner werd door Kjell Posthumus tegen het nylon gekopt: 1-0. Niet veel later was het Youri Buurlage, die nog niet zo lang geleden zelf bij De Fivel speelde, die een voorzet van Robin Stoter koppend wist af te ronden: 2-0.

Na de doelwisseling smeet De Fivel alles in de strijd om een beter resultaat te bewerkstelligen. De gasten wisten de meeste kansen te creëren en toonden zich een stuk agressiever dan ZEC, dat benauwde momenten doormaakte. De thuisclub wist het niveau van de eerste helft niet meer te halen. Kjell Posthumus had het duel in het slot kunnen gooien, maar liet dat na. Een kwartier voor tijd knalden Emiel Bos en Kjell Posthumus met de hoofden tegen elkaar, waarbij Bos vrij snel verder kon. Een bloeding bij Posthumus bleek moelijker te stelpen en hij ging dan ook naar de kant om verzorgd te worden. In die periode wist De Fivel te profiteren en door via Joran Bos de aansluitingstreffer te maken: 2-1. Het was daarna doorbijten voor ZEC, omdat De Fivel meer wilde. De Zandeweersters hielden het echter droog en staken de verdiende winst in de knip.

HARKSTEDE – GEO 2 – 1
Voor het Garmerwolder GEO stond zaterdag de wedstrijd tegen Harkstede op het programma. Gezien het goede resultaat tegen koploper Haren werd hier met een goed gevoel naar uitgekeken. Trainer Leendert Nieborg kon opnieuw geen beroep doen op een aantal vaste waarden en zag het duel ook nog eens verloren gaan.

In de eerste helft waren beide ploegen goed aan elkaar gewaagd en golfde het spel op en neer. Beide elftallen creëerden geen echt grote mogelijkheden. De 1-0 in de 21e minuut kwam dan ook letterlijk uit de lucht vallen. Uit een omhaal van de spits in het strafschopgebied kwam de bal voor een speler van Harkstede te liggen en wist hij Remco Been te passeren. In de 45e minuut kreeg Harkstede de 2-0 op een presenteerblaadje. Laatste man Jurry de Boer dribbelde door zijn eigen strafschopgebied en dacht heel veel tijd te hebben voor een pass. Dat bleek een verkeerde inschatting te zijn. De pass werd geblokt en verwerkt tot de 2-0. Een ruststand die gezien het spelbeeld volledig onnodig was.

Na de pauze kwam GEO prima uit de kleedkamer en had in tien minuten tijd de achterstand al kunnen wegwerken. In de eerste minuut na de hervatting passeerde Bart van der Tuuk de keeper maar schoot vervolgens in het zijnet. Twee minuten later schoot Harold van Geffen de bal van vijf meter tegen het hoofd van de keeper waarna de bal via de paal weer in het veld belandde. In de 51e minuut vloog een voorzet boven op de lat. Na een uur spelen viel de meer dan verdiende aansluitingstreffer. Een schot van Tim van de Belt werd door Alex Sarfo van richting veranderd en plofte in het doel: 2-1. Na deze treffer ging GEO op jacht naar de verdiende gelijkmaker. Harkstede had het in deze fase erg moeilijk. De kans op de 2-2 kwam er in de 80e minuut. Robert Bleeker werd in het strafschopgebied onderuit gehaald en de prima leidende scheidsrechter kon niet anders dan de bal op de stip leggen. De vaste strafschopnemer Bart van der Tuuk durfde het niet aan want hij zat niet goed in de wedstrijd. Alex Sarfo nam de verantwoordelijkheid op zich en zal dit niet snel vergeten. De slecht ingeschoten strafschop werd door de keeper gestopt waarna de bal weer voor de voeten van Sarfo kwam. Hij had het leer voor het intikken maar in plaats van te scoren schoot hij de bal terug in de handen van de op de grond liggende keeper.

In de resterende tijd werd er niet meer gescoord en mocht GEO nog blij zijn dat een van richting veranderde bal in de slotminuut niet achter Remco Been verdween. Een gelijkspel was minimaal terecht geweest, maar ook de vijfde competitiewedstrijd eindigde voor GEO weer teleurstellend. ‘Weer een onnodig verlies omdat de vele kansen niet worden benut. Als je kijkt naar de gespeelde wedstrijden had je minimaal op zes punten moeten staan. Nu staan we troosteloos op de laatste plaats. Dat is erg frustrerend’. Aldus oefenmeester Nieborg.

Overzicht vierde- en vijfdeklassers zondag
Siddeburen heeft zich in 4C goed hersteld van de thuisnederlaag tegen THOS twee weken geleden. Nu werd op het eigen sportpark met 4-0 van Bareveld gewonnen dankzij treffers van Julian Pot (2), Jelle van der Geest en Ruben van der Ploeg. SV Woltersum moest op bezoek bij Yde de Punt en verloor met maar liefst 7-2. Cees bij de Leij en Noah Darwinkel waren succesvol voor de witzwarten. Farmsum deed tenslotte prima zaken door zelf met 1-2 te winnen bij DWZ en te zien hoe Groen Geel punten had gemorst. Daardoor staan beide ploegen nu op een gedeelde eerste plaats. Op bezoek bij De Wieke Zuidwending wisten Justin Eigenberg en Teun Westerhuis het net te vinden. Namens DWZ deed Henry Hut dat. Tenslotte wist Kloosterburen de thuiswedstrijd tegen Kwiek met 3-1 te winnen. De gasten haalden de eindstreep niet met elf man, want Jesse Hoiting werd met rood van het veld gestuurd. Voor Kloosterburen scoorden Mathijs Voos (2) en Jurgen Kat.

No Replies to "Overzicht amateurvoetbal"