Kansen morsend NEC Delfzijl klopt SC Scheemda

NEC Delfzijl heeft de koppositie in de 4e Klasse E weten te behouden dankzij een zege op SC Scheemda. De thuisclub liet een dozijn opgelegde mogelijkheden liggen en scoorde de bevrijdende openingstreffer pas na driekwart wedstrijd. De Scheemders kregen over de volle negentig minuten een paar aardige mogelijkheden, maar lieten ook nu zien dat doelpunten maken hen niet eenvoudig af gaat. Uiteindelijk besliste NEC Delfzijl het duel in de absolute slotfase en op de 2-0 overwinning viel niets af te dingen.

Voor aanvang van het treffen op het Delfzijlster kunstgras werd een minuut stilte in acht genomen vanwege het overlijden van Luc Schumer. De man die nauw betrokken was bij de fusie tussen Neptunia en Eem Boys en bij beide verenigingen voorzitter was geweest. Na de eerste aftrap van de middag bleek al snel dat NEC Delfzijl het duel snel naar zijn hand wilde zetten. SC Scheemda daarentegen moet iedere week zijn stinkende best doen om tot een goed resultaat te komen. Na vijf wedstrijden hadden ze nog maar twee punten weten te verzamelen en wist men het net nog maar één keer te vinden. Vorig weekeinde gaf de club van Gerrie Drent niet thuis in het duel met Middelstum. De wil om de huid zo duur mogelijk te verkopen leek er toen niet te zijn. Tegen de ploeg uit de havenplaats was dat wel anders. De gasten lieten zich ver inzakken en probeerden bij balverlies van NEC Delfzijl in de omschakeling zo snel mogelijk de andere kant van het veld te bereiken. Daar moesten Bob Kellendonk en Niek Smit voor gevaar zien te zorgen.

Het waren de Delfzijlsters die de eerste mogelijkheden kregen. Jurelly Torbed had de score vroeg in de wedstrijd al moeten openen, maar beet zich tot twee keer stuk op doelman Edwin Kuipers. De goalie verdiende gaandeweg het duel een standbeeld. Hij kreeg in de loop van de eerste helft een spervuur aan schoten te verwerken, maar stond telkens op de goede plek. ‘Tja, daar ben je keeper voor’, luidde na afloop zijn droge commentaar. Hoe dan ook, de gastheren regen de mogelijkheden aan elkaar. Na Torbed was het Sem Switynk die niet tot succes wist te komen. NEC had het meeste balbezit, zocht naar voetballende oplossingen om de geelblauwe muur kapot te spelen, maar was vooral in het laatste stadium van de aanvallen te slordig. Na een kwart wedstrijd kwam SC Scheemda er voor het eerst gevaarlijk uit. Niek Smit werd richting het doel van Bas Westerhuis gestuurd, maar struikelde over de bal. Hij wist het speeltuig liggend op de grond nog wel bij Bob Kellendonk te krijgen, maar die kegelde het leer vervolgens tegen Smit aan.

Nadat Torbed, Switynk en Jeffrey Roeters kennis hadden gemaakt met de onverzettelijkheid van goalie Kuipers, dacht Joost Kombrink de openingstreffer te hebben gescoord uit een vrije trap van Eduardo Gallego Moreno. Dat feestje werd echter verstoord door een vlagsignaal. Kombrink stond buitenspel volgens de Scheemder assistent en scheidsrechter Jansen uit Grolloo nam dat signaal over. Jurelly Torbed leek zich ook niet echt op zijn gemak te voelen met de hete adem van Tim Keijer in zijn nek. De Scheemder kon het fysiek niet bolwerken tegen Torbed en kreeg in een aantal directe duels het voordeel van de twijfel als hij naar de grond ging. Tot ongenoegen van Torbed, die dit dan ook liet merken en na al te lang ‘aandringen’ geel van de leidsman kreeg. Ondertussen bleef NEC Delfzijl pogingen ondernemen om het Scheemder bastion omver te kegelen, maar het lukte ook Edwin Hodzic en Jeffrey Roeters in de slotfase van de eerste helft niet om het duel open te breken. Te vaak probeerde NEC Delfzijl de oplossingen door het overvolle centrum te zoeken, waarbij de ruimte juist op de flanken lag. En dus gingen beide ploegen aan de thee zonder dat er gescoord was en dat mocht zeker vanuit het oogpunt van de thuisclub bijzonder worden genoemd.

Terwijl op de achtergrond de lucht steeds dreigender werd, kreeg de thuisclub meteen na de hervatting een nieuwe poging om aan de leiding te komen. En het was opnieuw Gallego Moreno die er dichtbij was. Niet dicht genoeg overigens, want zijn inzet zeilde rakelings over de deklat. Dat kon er ook nog wel bij voor de Havenkanters, die inzetten voor de doellijn weggerost zagen worden, terwijl het aluminium ook nog eens in de weg stond. Hoeveel pech kun je hebben in een wedstrijd zonder dat de tegenstander daar van weet te profiteren. Jeffrey Roeters mikte na een klein uur spelen te hoog, Jurelly Torbed slalomde langs drie verdedigers maar schoot in het zijnet, Djaël Tualena zag Kuipers weer een keer dwars liggen en ook Sem Switynk moest zich even verbijten nadat de zoveelste mogelijkheid verloren was gegaan. Heel stiekem begon men op de Scheemder bank aan een stunt te denken en rees bij NEC Delfzijl de vraag wat er moest gebeuren om de ban te breken. Het antwoord kwam na 73 minuten spelen. In het centrum van de Scheemder defensie viel de bal voor de voeten van Gallego Moreno, die geen hard maar wel een geplaatst schot van zijn voet liet vertrekken. Sluitpost Kuipers zag de bal te laat, kreeg de vingers er nog wel tegen aan, maar wist niet te voorkomen dat het leer tegen het nylon belandde: 1-0. De opluchting was groot aan de zijde van de thuisclub. Samen met de naderende regen en de steeds somberder wordende omstandigheden, had het er immers alle schijn van dat de lijstaanvoerder zich op de onverzettelijkheid van SC Scheemda zou stukbijten. Na de treffer moesten de bezoekers wel uit hun schulp kruipen en ze kregen zowaar de mogelijkheid om langszij te komen. Aan de linkerkant van het veld had Niek Smit hem op de schoen liggen, maar Westerhuis en de paal wisten te voorkomen dat de gasten erop een stiekeme manier met een punt vandoor zouden gaan. De dreiging bleef echter dat het zomaar een keer mis kon gaan. En ook die verdween toen NEC Delfzijl er in de 89e minuut nog een keer tussenuit wist te knijpen. De bal werd vanaf rechts de zestien meter van SC Scheemda ingepompt en kwam middels een hakbal van Joost Kombrink bij Jurelly Torbed terecht. Die wist het net opnieuw in beweging te brengen en bepaalde de eindstand op 2-0.

Roy Kamps (NEC Delfzijl): ‘Het ging allemaal niet gemakkelijk. We durfden niet tussen de linies in te spelen. Na de thee ging dat een stuk beter. Ik heb die keeper van hun een compliment geven. Die wist veel ballen te pakken. Wij bleven ondanks het missen van de kansen in een overwinning geloven, dat was in de tweede helft wel te zien. Toen schoten we meer uit de tweede lijn en dat leverde ook de openingstreffer op. Ik heb eigenlijk geen moment het gevoel gehad dat we het na de voorsprong nog weer zouden weggeven. We zijn op de goede weg.’

Gerrie Drent (SC Scheemda): ‘Je weet dat je een moeilijke middag krijgt tegen de koploper. Ik ben blij met het feit dat we als team hebben gestreden en er alles aan hebben gedaan om een goed figuur te slaan. Onze keeper heeft ons lang in de wedstrijd gehouden, maar dat was uiteindelijk niet genoeg. We werden op den duur helemaal zoek gespeeld. Toch wisten we ons soms goed onder de druk van NEC uit te spelen. Dat is een pluspunt, daar kunnen we mee verder. Misschien lukt het volgende week wel in het duel met Omlandia.’

NEC Delfzijl – Omlandia 2-0 (0-0). Eduardo Gallego Moreno 1-0; Jurelly Torbed 2-0.

Onze beelden zijn door een technisch mankement niet altijd even scherp. Onze excuses daarvoor.

No Replies to "Kansen morsend NEC Delfzijl klopt SC Scheemda"