Farmsum bijt zich stuk op effectief Kloosterburen

Farmsum en Kloosterburen hebben er, zonder tot hoogstaand voetbal te komen, in ieder geval voor gezorgd dat de toeschouwers een vermakelijk potje voetbal te zien kregen op het Tuikwerder sportpark. Het duel tussen de gedeelde koploper en de gedeelde nummer drie in 5C had alles in huis. Onbegrijpelijke spelvoortzettingen, dito missers, schoten op paal en lat en een flinke dosis hectiek. Uiteindelijk stak Kloosterburen de punten in de knip omdat de ploeg van trainer Willem Kluin aan drie mogelijkheden genoeg had om twee keer te scoren, terwijl Farmsum zelfs de gemakkelijkste kansen nog om zeep wist te helpen.

Voor beide teams was een zege belangrijk. Farmsum zou hoe dan ook de race met Groen Geel willen volhouden, terwijl Kloosterburen er alle baat bij had om de aansluiting met de twee kemphanen te vinden. Een zegen rustte er voor Farmsum niet op de duels met de Kloosterbuurders. Vorig seizoen werd er namelijk uit en thuis met 4-3 verloren. Farmsum is dit seizoen echter sterk begonnen en ook Kloosterburen laat zien dat het niet meer het lelijke eendje van enkele jaren geleden is. Ingrediënten genoeg om de verrichtingen van beide teams van dichtbij te bekijken. Farmsum begon prima. De gastheren probeerden Kloosterburen vanaf de aftrap op eigen helft terug te dringen en was een paar keer akelig dicht bij de openingstreffer. Die viel echter aan de overkant van het veld. Een ingooi van Jeroen Holman kwam bij Niels Bolt terecht, die de bal middels een halve omhaal op fantastische wijze in de kruising joeg: 0-1. De thuisclub moest even van de schrik bekomen, maar ging daarna op jacht naar de gelijkmaker. Dat deden ze zonder Danny de Vries. Die viel binnen een kwartier geblesseerd uit en werd vervangen door Niels Woldendorp. In de volgende twintig minuten had Kloosterbuurder goalie Sander Adema al zijn talenten nodig om zijn doel schoon te houden, al dient daar ook bij gezegd te worden dat Farmsum soms ook te wild in de afronding was. De thuisclub wilde net iets te graag. Teun Westerhuis en bijvoorbeeld Justin Eigenberg en Xander Zuur zorgden voor veel dreiging, maar lieten het in de afwerking liggen.

De verwachting was dat het na de doelwisseling zou gaan stormen in het strafschopgebied van de gasten. En daar had het ook alle schijn van. Teun Westerhuis sneed door de as van de Kloosterbuurder defensie en had de hoek voor het uitzoeken. Hij schoof het speeltuig wonderlijk genoeg langs de verkeerde kant van de paal, die niet veel later ook nog eens werd getoucheerd. De toon was gezet, maar de goal viel aan de andere kant. Een lange aanval eindigde met een voorzet vanaf de linkerkant die door Mathijs Voos achter doelman Melvin Keizer werd geveegd: 0-2. Het leek voor Farmsum een hopeloze opgave te worden om het duel nog een positieve wending te geven. Terwijl Kloosterburen verzuimde om het duel op slot te gooien, bleef Farmsum volharden in het missen van kansen. Tot aan de 86e minuut. Een corner van Teun Westerhuis leek op niets uit te draaien, maar de afvallende bal werd door Xander Zuur opgepikt en kiezelhard in het dak van het doel geschoten: 1-2.

De ultieme slotfase bood vervolgens van alles en nog wat, waarbij zelfs voor beide dug-outs de emoties hoog opliepen. De seconden tikten langzaam weg toen Farmsum nog een ultieme poging ondernam om de dreigende nederlaag af te wenden. In de 90e minuut toucheerde Teun Westerhuis de lat, waarna Dennis Bierman er als de kippen bij was om de bal alsnog over de doellijn te koppen. Scheidsrechter Hanning wees gedecideerd naar de middenstip, maar werd vervolgens belaagd door half Kloosterburen. Die hadden toch echt iets gezien wat de arbiter was ontgaan. De fluitist liet zich aanvankelijk niet ompraten, wilde nog wel even naar zijn assistent lopen, maar leek niet op zijn beslissing terug te willen komen. De wandeling naar de zijlijn leverde echter een verrassende wending op. Er werd uiteindelijk toch buitenspel gegeven en dus ging het Farmsumer feestje niet door. Enkele tellen later kwam er een einde aan het duel, waar nog lang over werd nagepraat. En dan vooral over dat moment waarop Farmsum alsnog op gelijke hoogte dacht te komen.

Peter Ernst (Farmsum): ‘We hadden natuurlijk veel eerder moeten scoren, dan was er niets aan de hand geweest. We lieten een dozijn mogelijkheden liggen en uit een aanval scoort Kloosterburen de openingstreffer. Dat was nog niet eens een kans. Ik vond ons niet eens onaardig voetballen, al zaten we er met name voor de rust niet kort genoeg op. Dan kom je in de ultieme slotfase nog weer terug in de wedstrijd en denk je zelfs nog een punt te pakken. Die tweede goal van ons afkeuren was belachelijk. Maar goed, soms heb je van die scheidsrechters.’

Willem Kluin (Kloosterburen): ‘We zaten de eerste helft helemaal niet in de wedstrijd en mochten van geluk spreken dat we uit twee mogelijkheden een keer wisten te scoren, al was de openingstreffer dan ook wel een hele fraaie. Na rust zijn we compacter gaan staan en wisten we wat meer grip op Farmsum te krijgen. We lieten toen een paar halve kansen onbenut, anders gooi je de wedstrijd op slot. Dat gebeurde niet en daardoor kregen we het in de slotfase nog erg lastig. Waarom die gelijkmaker van Farmsum werd afgekeurd? Ik weet het niet. Dat konden we vanaf de bank niet zien. Ik begreep later dat er iemand buitenspel had gestaan op het moment dat de bal op de lat werd gekopt. Het zullen wel gestolen punten worden genoemd en dat klopt ook wel, maar we zijn er niet minder blij mee.’

* Farmsum – Kloosterburen 1-2 (0-1). Niels Bolt 0-1; Mathijs Voos 0-2; Xander Zuur 1-2.

No Replies to "Farmsum bijt zich stuk op effectief Kloosterburen"