Trainers DVC en NEC Delfzijl kijken met vertrouwen naar topper

DVC Appingedam en NEC Delfzijl spelen zaterdag om de koppositie van de 4e Klasse E. De topper in Appingedam begint om vijf uur. Beide trainers, Duurt Dijkman van de ploeg uit Appingedam, en Roy Kamps van de bezoekers uit Delfzijl kijken met vertrouwen vooruit.

door Kees Bouma

De voorgangers op zaterdag De Pelikanen en Eems Boys speelden al heel wat heroïsche en ook wel saaie en teleurstellende wedstrijden tegen elkaar. Vaak in de tweede klasse, soms in de derde en in een heel ver verleden ook wel in de vierde klasse, toen bij het zaterdagamateurvoetbal de tweede klasse de hoogste afdeling was. Uit die historie blijkt dat de favoriet vaak niet wint.
NEC Delfzijl voert de ranglijst momenteel aan en heeft alleen in de openingswedstrijd van de competitie punten gemorst op bezoek bij ZEC. Trainer Roy Kamps kijkt eerst terug naar de voorbije jaargang toen NEC Delfzijl zeer teleurstellend degradeerde: ‘Het was niet een van de leukste seizoenen uit mijn trainerscarrière. Er zijn veel dingen voorgevallen, in het groepsproces vooral. Sommige jongens lieten de groep in de steek. We hadden nooit mogen staan waar we uiteindelijk terechtkwamen. Nu zitten we in de vierde klasse. NEC is een mooie club, de TC en ik zitten op één lijn nu. Het gaat een stuk beter.’

Zijn de mensen die niet in jouw groepsproces pasten opgestapt of gestopt?
Roy Kamps: ‘Ik ben heel consequent als trainer en sommige spelers vonden dat lastig. Misschien omdat het onder mijn voorgangers anders ging of omdat ze in de jeugd niet geleerd hadden daarmee om te gaan. Als je niet traint, speel je ook niet. Sommigen vonden dat ze wel moesten spelen. De groep is veranderd. Dion Zimmerman is naar een hoger niveau vertrokken. Er zijn ook jongens lager gaan voetballen of gestopt.’

Wat verwacht je van DVC Appingedam?
Roy Kamps: ‘Een beweeglijk middenveld en veel snelheid voorin. Een goede mix van jong en oud. Door de jongens die van ons kwamen zijn ze ook wel wat sterker geworden. Wij moeten het hebben van enerzijds het voetballend vermogen en anderzijds van de wilskracht.’

Ga je nog wat bijzonders doen?
Roy Kamps: ‘Ik hoef de jongens niet op scherp te zetten. We doen de bespreking in Appingedam, dan kunnen ze indien gewenst op de fiets en nog een tijdje blijven. Er zal vast veel publiek komen, hoewel het ook Sint- Maarten is.’

Ga je voor het kampioenschap?
Roy Kamps: ‘Zoals we nu voetballen moeten we daar wel een gooi naar doen.’

Collega-trainer Duurt Dijkman heeft met zijn team twee keer een gelijkspel moeten toestaan. Dat was uit bij SC Scheemda en op eigen veld tegen ZEC. De oefenmeester verkneukelt zich ook al bij voorbaat over het duel van zaterdag op het Burgemeester Wellemansportpark. Dijkman: ‘Ja, een heel leuke wedstrijd, bijna iedereen kent elkaar. Ik ben zelf als trainer jaren werkzaam geweest in Delfzijl en spelers van ons komen van NEC of andersom. Jeroen van Hunnik bijvoorbeeld en Brian Mulder, vaak kwamen ze na een jaartje terug haha. Olaf Kiewiet en Bas Westerhuis, de beide keepers, zijn neven van elkaar.’

Ga je nog wat bijzonders doen?
Duurt Dijkman: ‘Nee, nee… Eigen spel, eigen kracht. Maar ik ga vanavond (donderdagavond – red.) wel elf tegen elf spelen en dan moet het B- team als NEC proberen te spelen. NEC Delfzijl speelt 5-3-2 en op het middenveld hebben ze met Edwin Hodzic en Eduardo Moreno, een Spaanse voetballer die in de Eemshaven werkt, een paar gevaarlijke klanten. En op ‘tien’ iemand met gevaarlijke loopacties.’

Wat zijn de sterke punten van jouw ploeg?
‘We hebben voorin best veel creatieve jongens. Als de ene strak gedekt wordt, komt de ander vrij. Diyar Kaya is in bloedvorm, Devante de Windt op ‘tien’, Joost Blokzijl, die maken ons sterk. De selectie is breed, we voetballen steeds beter. We hebben moeite met kansen benutten, maar ja, dat is ook het moeilijkste in voetbal.’

Komt er veel publiek?
Duurt Dijkman: ‘Dat verwacht ik wel, ik hoor er veel mensen over praten.’

Ga je voor de titel?
Duurt Dijkman: ‘We gaan voor het hoogst mogelijke. Drie jaar heb ik gebouwd aan de ploeg, nu moet het gebeuren. Er moet geoogst worden.’

Het kan van alles worden in Appingedam. Wat vast niet gekopieerd wordt is de memorabele uitslag van 31 augustus 1992, het eerste duel van het seizoen 92/93. De Pelikanen won met 6-0 van Eems Boys, waar de legendarische verdediger Jan Stoppels in de spits was opgesteld. De Pelikanen werd in die jaargang tweede achter Holwierde. Eems Boys eindigde als voorlaatste, net voor De Weide en net achter Drenthina.

No Replies to "Trainers DVC en NEC Delfzijl kijken met vertrouwen naar topper"