Middelstum wint spektakelstuk van Holwierde

Vorig seizoen vielen er op het compleet verregende sportpark Katmis maar liefst negen doelpunten in het duel tussen thuisclub Holwierde en het bezoekende Middelstum, waarbij de gasten uiteindelijk met 4-5 aan het langste eind wisten te trekken. De acteurs deden het deze keer niet voor veel minder, want nu wist men het net acht keer in beweging te krijgen. En weer stapte Middelstum als winnaar (3-5) van het veld. Grote man aan de kant van de gasten was Mateo Milkovic. Hij wist maar liefst vier keer te scoren. Holwierde eindigde het duel met tien man nadat Sander ten Hove rood had gezien.

Beide elftallen hadden wat goed te maken, al gold dat voor Holwierde nog veel meer dan voor Middelstum. De gastheren hadden achtereenvolgens van Poolster (4-6) en Corenos (2-1) verloren, terwijl de ploeg van trainer Jelmer Meinardi op eigen veld de punten aan Omlandia (2-3) had moeten laten. Tijd om reparatiewerkzaamheden te verrichten dus. Het duel begon met een minuut stilte vanwege het overlijden van Holwierde-man Henk Schipper, die veel voor de vereniging heeft betekend. Niet alleen als bestuurslid, maar ook als klusjesman en trainer van de jeugd. Een aantal jaren geleden mocht hij als oudste lid de opening van het kunstgrasveld verrichten waarop Holwierde en Middelstum zouden spelen omdat het hoofdveld niet bespeelbaar was. Middelstum leek het snelst aan de omstandigheden gewend te zijn geraakt. Binnen een minuut lag de bal al in het Holwierder doel. Nordin Luit speelde zichzelf knap vrij op het middenveld, gaf een prima steekbal en vervolgens was het Mateo Milkovic die wist af te ronden: 0-1. Erg lang genoot Middelstum niet van de voorsprong, want in de twaalfde minuut kwam de thuisclub langszij. Een voorzet van Mike Kraan leek onschadelijk te worden gemaakt door keeper Damon Medema, maar hij liet het leer glippen en vervolgens was Robbie ten Hove er als de kippen bij om te scoren: 1-1. Kraan verdween overigens niet veel later van het strijdtoneel nadat hij ten val was gebracht en ongelukkig met zijn hoofd op het kunstgras terecht kwam.

Na een klein half uur spelen wist Middelstum voor de tweede keer aan de leiding te komen. Een hoge bal werd door Aijolt Douma prima met rechts verlengd, waarna Mateo Milkovic achter de Holwierder verdedigers kroop en zijn tweede van de middag produceerde: 1-2. De kansen om de voorsprong uit te breiden waren er, maar werden niet benut. Een lange bal van Peter van Dam leverde een nieuwe mogelijkheid op voor Mateo Milkovic. Hij en doelman Robbin Kuipers trokken allebei een sprintje om te kijken wie het eerste bij de bal zou zijn. De goalie gleed weg, waardoor Mateo Milkovic vanuit een moeilijke hoek het doel moest zien te vinden. Ook die mogelijkheid ging echter verloren. Zijn inzet viel langs de verkeerde kant van de paal. Een poging van Thijs Helder mislukte eveneens en Middelstum wilde niet veel later een strafschop toen Mateo Milkovic omver werd geduwd. Die kwam er echter niet. Na een klein opstootje werd Middelstummer Nordin Luit op geel getrakteerd en in de 43e minuut wisten de gastheren langszij te komen uit een vrije trap. De inzet viel in de kluts voor de voeten van Robbie ten Hove en dat betekende 2-2. Holwierde had zelfs op voorsprong kunnen komen, maar Peter Bouwsema en Thijs Stoppels zagen pogingen om dat te bewerkstelligen mislukken.

Het eerste kwart van het tweede bedrijf ontspon zich een leuke, open wedstrijd waarin het onduidelijk was wie er als eerste zou scoren. Holwierde had iets meer balbezit, de betere kansen waren voor de gasten. Een lange bal van Peter van Dam werd door Mateo Milkovic opgepikt, maar tot aan het doel van Holwierde zou hij niet komen. De doorgebroken Middelstummer werd van achteren aangetikt en dat leverde Sander ten Hove de rode kaart op. Er moesten toen nog dertig minuten gespeeld worden en dus werd het er voor Holwierde niet eenvoudiger op. Vrij snel na de veldverwijzing wist Middelstum opnieuw de leiding te nemen. Thijs Oosterhoff gaf op links een prima bal op Aijolt Douma. Die wist hoger te komen dan de uitkomende doelman Robbin Kuipers en kopte het speeltuig achterwaarts binnen: 2-3. Holwierde moest met tien man op zoek naar de gelijkmaker en was middels een aantal gevaarlijke hoekschoppen dicht bij. Een steekbal vanaf het middenveld leverde in de 82e minuut een nieuwe Middelstummer treffer op die de handtekening van Mateo Milkovic meekreeg (2-4) en zijn vierde van de middag mocht hij maken na een geblokte voorzet van Thijs Helder die voor de voeten van de schietgrage aanvaller viel: 2-5. Holwierde bleef ook met tien man zoeken naar meer doelpunten en wilde eveneens een strafschop toen Robbie ten Hove ten val werd gebracht. De bal werd echter net buiten de zestien meter gelegd. De vrije trap van Thijs Sonneveld werd op wonderbaarlijke wijze door goalie Damon Medema met de voeten tot corner verwerkt. Het was daarna overleven voor de Middelstummers, die in de absolute slotfase Holwierde toch nog zagen scoren. Invaller Damon Kuiper slingerde de bal voor het doel en zag het leer over doelman Damon Medema via binnenkant paal binnen vallen: 3-5. Verder zouden de gastheren niet komen.

Danny Schudde (Holwierde): ‘Ondanks de snelle achterstand hebben we veerkracht getoond en wisten we tot 2-2 terug te komen. Het bleef oppassen voor de gevaarlijke Milkovic, maar we hebben zelf ook kansen gekregen om met een voorsprong de rust in te gaan. Het eerste kwartier van de tweede helft hebben we de wedstrijd gecontroleerd. Na de rode kaart werd dat te lastig. Na de snelle 2-3 hebben we nog kansen gehad op een resultaat, mar toen de vierde viel, was het wel klaar. Feit is dat we inmiddels op een zeer teleurstellende tiende plaats staan. Ik ben van mening dat we daar met deze ploeg absoluut niet thuis horen. We creëren dit seizoen echter beduidend minder kansen in de wedstrijden en krijgen als team teveel tegengoals’

Jelmer Meinardi (Middelstum): ‘We stonden vorige week met veel plezier en met maar liefst drieëntwintig spelers in de stromende regen te trainen. Wat dat betreft waren we goed voorbereid op de omstandigheden die we zouden aantreffen. We zijn erg blij met deze overwinning. Holwierde is een geduchte tegenstander met goed positiespel en veel aanvallende dreiging. Het was ene spannende en intense wedstrijd. Holwierde had iets meer balbezit, maar wij de grotere kansen. Net als afgelopen jaar was het weer een leuk spektakel waarin genoeg te beleven viel. De uitslag bevestigt dit ook wel. Als team waren we een sterk collectief. Iedereen heeft veel energie geleverd. In de warming-up kon je al zien dat de groep enorm gretig was. Dat deed mij goed. We kunnen ons nu op gaan maken voor een loodzware periode. In een kort tijdsbestek spelen we tegen ZEC en RZ Baflo voor de competitie en tussendoor voor de beker nog tegen Noordster. Leuk blijft het, want als voetballiefhebber wil je natuurlijk graag wedstrijden spelen.’

* Holwierde – Middelstum 3-5 (2-2). Mateo Milkovic 0-1; Robbie ten Hove 1-1; Mateo Milkovic 1-2; Robbie ten Hove 2-2; Aijolt Douma 2-3; Mateo Milkovic 2-4; Mateo Milkovic 2-5; Damon Kuiper3-5.

No Replies to "Middelstum wint spektakelstuk van Holwierde"