Rugbyers DRC Phoenix winnen bloedstollend duel

De derde klasse Noord-Oost van rugbyend Nederland heeft dit jaar een grote middenmoot. Een zevental ploegen zorgt iedere week weer voor verrassingen en dit heeft tot gevolg dat er vele positiewisselingen plaatsvinden op de ranglijst. De grote winnaars zijn wel de toeschouwers, want die zien elk weekend weer leuke wedstrijden op de rugbyvelden. Op het thuishonk van de Delfzijlster rugbyclub DRC Phoenix was dat niet anders. Daar werd na een bloedstollend rugbygevecht tegenstander RC Wageningen met 24-18 aan de kant gezet.

Voor DRC Phoenix  was RC Wageningen een grote onbekende. Beide ploegen hadden al decennia niet meer tegen elkaar gespeeld en de uitslagen van de afgelopen speelrondes lieten zien dat de teams aan elkaar gewaagd zouden zijn. Dit werd al snel duidelijk tijdens de beginfase van de wedstrijd. De Delfzijlsters  en de gasten gaven elkaar niks cadeau. Toch was het RC Wageningen dat de leiding wist te nemen. Mede door het kleine krachtsverschil besloot men een tweetal penalties door de palen te kicken en een 0-6 voorsprong te nemen. DRC Phoenix zat nog niet goed in de wedstrijd en moest na twintig minuten al verder met veertien spelers nadat er twee keer geel was gepakt door Jesse van Oosten.

Ondanks dat het met een speler minder speelde, was het wel de thuisclub die iets terug deed. Wageningen probeerde DRC Phoenix onder druk te zetten door enkele hoge kicks, maar dit lukte niet altijd even goed. De fullback van de gastheren ving een kick goed en wist met een dropkick van ruim veertig meter zijn team terug in de wedstrijd te brengen. De 3-6 tussenstand zou echter niet de ruststand worden. De verre dropkick gaf de thuisploeg nieuwe energie. Fly-half Christiaan Buist wist met een sterke loopactie de Havenkanters tot op enkele meters van de try-lijn te brengen. Het was toen voor Stan Doornbos een koud kunstje om de eerste try van de middag te scoren. DRC Phoenix nam  met 8-6 de leiding over en met die voorsprong gingen beide ploegen de rust in.

DRC Phoenix kreeg nog een tegenvaller te verwerken. Men begon het tweede bedrijf met nog een man minder omdat vlak voor rust Lex Ronde geel had ontvangen en daarom tien minuten op het strafbankje moest plaatsnemen. Toch bleek dit geen slechte invloed te hebben op het spel van de thuisclub. Men begon beter te spelen en vooral ook geconcentreerder. Er werden minder fouten gemaakt en nu waren het de gasten uit Wageningen die de overtredingen gingen maken. Door een penalty-kick en een try van Stan Doornbos was het DRC Phoenix dat langzaam maar zeker wist uit te lopen. RC Wageningen probeerde de duimschroeven aan te draaien en zette DRC Phoenix lange tijd vast in het eigen 22 meter-gebied. Scoren deden de bezoekers echter niet. Goed werk van Erik Kuiper als springer in de line-outs gaf DRC Phoenix diverse keren lucht in benauwde situaties. RC Wageningen werd steeds verder teruggedrongen en probeerde met kicks zichzelf lucht te verschaffen. Een van de kicks werd door de full-back van DRC Phoenix goed opgevangen en met een lange pass wist hij de snelle mannen in de lijn te bereiken. Het veld lag open en DRC Phoenix tilde de voorsprong naar 21-6. De gasten deden in de slotfase nog wat terug door twee tries te scoren. Mede door een rake penalty-kick van Lex Ronde kwam de overwinning echter niet meer in gevaar.

DRC Phoenix had er hard voor moeten knokken, maar de buit was binnen. Door deze nipte overwinning legt DRC Phoenix momenteel beslag op een uitstekende tweede plek in de ranglijst. Of dit lang zo blijft is echter de vraag, want op sportpark Tuikwerd zal komende zondag een echte kraker plaatsvinden. Tegenstander is dan het ongeslagen RC Dwingeloo dat met een ruime voorsprong op de eerste plek staat.