Duel NEC Delfzijl-Omlandia in slotfase gestaakt

Aan het duel tussen thuisclub NEC Delfzijl en het Ten Boerster Omlandia is na 82 minuten een vroegtijdig einde gekomen. De Havenkanters stonden op dat moment met 2-1 aan de leiding. Scheidsrechter Denny Durik uit Assen had kennelijk genoeg van de commentaren en opmerkingen die aan hem geadresseerd waren en besloot de acteurs naar de kleedkamers te sturen. ‘Volledig onnodig. Er was eigenlijk helemaal niets aan de hand’, oordeelden de oefenmeesters Roy Kamps (NEC Delfzijl) en Martijn Smit (Omlandia).

‘Ín een verder sportieve wedstrijd wou de scheidsrechter graag een hoofdrol spelen en dat is hem gelukt. Het is te hopen dat de KNVB deze man niet meer inzet in de vierde klasse. Wedstrijd is gestaakt door een verschrikkelijk slechte scheidsrechter.’ Teksten die er niet om liegen als je de wedstrijd-app van de voetbalbond er op nakijkt. Er moet dus wel heel wat aan de hand zijn geweest op het sportpark Centrum in Delfzijl. Niets is echter minder waar. Het was een vrij harde, maar wel sportieve wedstrijd waarin slechts twee keer geel werd getrokken.

‘Eigenlijk was het heel gek. Voor de thee was de man al wat geïrriteerd omdat er af en toe wat werd geroepen in de trant van kom op scheids. Het kan aan mij liggen, maar dat gebeurt overal. Dan ga je toch niet meteen dreigen met een staking?’, vertelt Smit. Collega Roy Kamps is het daar roerend mee eens. ‘Ik begrijp er helemaal niks meer van. Ik weet niet wat die man had. Voetbal is emotie en daar hoort wat geschreeuw in het veld en vanaf de zijkant bij. Als je dat niet wilt moet je geel trekken, dan is het vanzelf afgelopen.’

Tot aan het veelbesproken moment lieten beide teams aardig voetbal zien, waarbij Omlandia in de omschakeling een paar keer gevaarlijk wist te worden. Toch kreeg NEC Delfzijl de mogelijkheid om het spel op de kar te zetten. Sem Switynk had Jeffrey Roeters moeten aanspelen, dan was het ongetwijfeld raak geweest. Dat gebeurde echter niet. Uit een voorzet van Ferry Knol wist Jeroen Dijkhuizen die de openingstreffer wel wist te scoren, waarbij doelman Bas Westerhuis er niet al te best uitzag. Hij tastte mis en kon het leer vervolgens uit het doel vissen: 0-1. NEC Delfzijl had veel moeite met het directe spel van de tegenstander, wist het spel niet goed te verdelen en toonde af en toe wat teveel onzekerheid aan de bal. Toch wist de thuisclub wel langszij te komen. Edwin Hodzic had het weer een keer op de heupen en joeg het leer van een meter of twintig van het doel van Devon Harmsma strak in de kruising: 1-1.

Op dat moment was er ruim een half uur gespeeld en kreeg Omlandia het wel wat lastiger. Aan de bal liet men soms te weinig zien al was ook wel duidelijk dat de Ten Boersters voor geen enkele ploeg in de vierde klasse onder hoeven te doen. Toch zou er aan de tussenstand niets meer veranderen en waren beide ploegen inmiddels al gewaarschuwd dat de arbiter niet veel aan- en opmerkingen meer zou tolereren. Bij het naar binnen gaan voor een beetje opwarming deden beide teams nog een poging om de leidsman duidelijk te maken dat niemand ernstige blessures wilde en dat er toch wel wat onbegrip was over het feit dat hij harde overtredingen niet bestrafte. Het enige commentaar van de onpartijdige was dat hij dan wel geel had blijven kunnen trekken.

Na de doelwisseling wisten beide ploegen elkaar aardig in evenwicht te houden en waren er kansjes over en weer. In de 80e minuut kwam daar verandering in. En het was uitgerekend Joost Kombrink die zich de gevierde man mocht noemen. Een week eerder was hij nog de schlemiel tijdens het duel met DVC Appingedam toen hij de bal in eigen doel kopte, nu was het weer raak met het hoofd. Hij liet de bal na een vrije trap als een granaat in de bovenhoek inslaan: 2-1. Niet veel later werd er een overtreding op Bodhi Prenger gemaakt. Dat leidde binnen de lijnen tot de vraag waarom de leidsman hier niet tegen optrad. De arbiter vond het toen kennelijk welletjes en besloot de teams te laten inrukken. Het ‘advies’ van de bank van NEC om de zondaar te bestraffen in plaats van te gaan staken vond geen gehoor. ‘Veelvuldig vanaf de eerste minuut tegen elkaar tekeer gaan en aanmerkingen op de leiding hebben’, luidde de uitleg op het wedstrijdformulier. Volgens de arbiter had hij wel twintig keer geel kunnen trekken, maar had dat waarschijnlijk niets geholpen. Daar stond overigens ook op dat er sprake was geweest van een tijdelijke staking en dat het duel vervolgens was uitgefloten. Dat zorgde voor nog meer verwarring bij beide clubs.

Een etmaal na de wedstrijd is arbiter Denny Durik nog zwaar onder de indruk van het gebeurde in Delfzijl. Hij heeft grote moeite om zijn emoties te bedwingen.
‘Vanaf de eerste minuut had ik twee ploegen die zich niet wisten te gedragen. Alleen maar mekkeren, schoppen, tieren, ik had wel twintig gele kaarten kunnen geven. In de rust kreeg ik nog onderuit de zak van een elftalleider die tegen mij tekeer ging. In de tweede helft ging het aanvankelijk een stuk beter, maar tegen het einde begon het gezeur opnieuw. Toen ik na 83 minuten weer van alles over me heen kreeg, heb ik de wedstrijd gestaakt. Definitief. Dat had ik per ongeluk eerst fout ingevuld. Ik heb overlegd met een collega-arbiter en uiteindelijk heb ik aan de KNVB doorgegeven dat de wedstrijd in de 83e minuut gestaakt is. Ik heb vandaag alle formulieren naar de KNVB gestuurd. Ik zat thuis te huilen aan tafel. Het amateurvoetbal wordt steeds grimmiger. Beide ploegen heb ik geblokt, ik wil ze niet meer fluiten. Omlandia werd in oktober ook al gestaakt. Ik weet nog niet of ik verder ga met fluiten. Ik moet dit eerst verwerken.’

Roy Kamps (NEC Delfzijl): ‘Los van de goal waren wij in de laatste fase wel wat meer op hun helft te vinden en was het voor ons zaak om de overwinning over de streep te trekken. Het is doodzonde dat er dan op zo’n manier een einde aan de wedstrijd komt.’

Martijn Smit (Omlandia): ‘Net toen ik tegen mijn assistent René Hovenkamp zei dat we het duel redelijk onder controle hadden, kregen we die vrije trap tegen met als gevolg die snoeiharde kopbal. Tja, en dan zitten we een paar minuten later met z’n allen binnen. Het is balen dat we twee prachtige goals tegen krijgen, maar dat waren momenten op zich. We kwamen hier voor een resultaat en daar hebben we nu nog tien minuten voor zoals het nu lijkt.’

* NEC Delfzijl – Omlandia 2-1 (1-1). Jeroen Dijkhuizen 0-1; Edwin Hodzic 1-1; Joost Kombrink 2-1. (Wedstrijd in 83e minuut gestaakt.)

No Replies to "Duel NEC Delfzijl-Omlandia in slotfase gestaakt"