Middelstum en ZEC blijven op remise steken

Ondanks de moeilijke omstandigheden hebben thuisclub Middelstum en het bezoekende ZEC er alles aan gedaan om het publiek een aantrekkelijke wedstrijd voor te schotelen. Na negentig minuten kon geconcludeerd worden dat beide teams daar in waren geslaagd. Verder dan een 1-1 gelijkspel wisten ze echter niet te komen. Die stand was bij rust al bereikt. De Zandeweersters moesten het laatste kwart met tien man verder omdat Melvin Sikkema na zijn tweede geel van het veld werd gestuurd.

Het belang van en driepunter was er voor beide tams. Middelstum moest de aansluiting met de top zijn te behouden, terwijl ZEC die juist probeert te bewerkstelligen. Daarnaast had ZEC nog een appeltje met de thuisclub te schillen, want in de beker werden de Zandeweersters roemloos uitgeschakeld middels een 5-0 nederlaag op het kunstgras van SC Loppersum. Tijdens de warming up, die in barre omstandigheden werd aangevangen, bleek dat aan Middelstummer zijde Nordin Luit in ieder geval niet inzetbaar zou zijn. Wessel Oosterhoff mocht in zijn plaats in de basis starten. Ook keeper Damon Medema ontbrak op het wedstrijdformulier. Hij kampte met heupklachten en werd vervangen door Emiel Douma. Moest ZEC het tijdens het bekertreffen nog met een flink aangepast elftal zien te rooien, nu had trainer Wilhem van der Wiel de beschikking over een volwaardige basis en ook nog eens een goed bezette bank. Het vervelende was wel dat Jelle Rozeboom na vier minuten al gewisseld moest worden. Het was hem in de laatste minuut van de warming up in de rug geschoten, probeerde het toch, maar kon uiteindelijk niet verder. Hij werd vervangen door Sjaak Wieringa.

In de eerste helft liet Middelstum het betere positiespel zien en was meer in balbezit. Grote kansen ontstonden er niet door. ZEC toonde zich echter een collectief, stond verdedigend goed en probeerde in de counter toe te slaan. Er waren wat kansen voor Melvin Sikkema en Robin Stoter, maar gescoord werd er vooralsnog niet in een wedstrijd waarin de duels niet werden gemeden, zonder dat men daarbij echt over de schreef ging op het gladde veld. Op zeker moment ontstond er wat geduw en getrek langs de zijlijn en nadat de gemoederen weer wat waren bedaard, had Melvin Sikkema geel gezien. Een kaart die gevolgen zou krijgen. Middelstum probeerde de gasten onder druk te houden, brak af en toe ook wel door maar kwam niet verder dan wat hoekschoppen. Uit een van die corners kopte Peter van Dam net langs de verkeerde kant van de paal. Dat was eigenlijk ook de grootste mogelijkheid van de gastheren. Na 38 minuten kwamen de Zandeweersters even met tien man te staan vanwege een blessurebehandeling. Middelstum voerde de druk op, maar kreeg het deksel op de neus. Op een inzet van Melvin Sikkema moest keeper Emiel Douma het antwoord schuldig blijven en dus kamen de bezoekers, weliswaar tegen de verhouding in, op 0-1.

Middelstum moest op zoek naar de gelijkmaker en probeerde de duimschroeven wat aan te draaien. Dat resulteerde in een aantal vrije trappen waarvan er eentje rakelings over de lat vloog. Vlak voor rust werd het Zandeweerster doel nog een keer onder vuur genomen door Xander Anema. De bal werd van richting veranderd door Sjaak Wieringa en daardoor was goalie Nick Blok kansloos geworden: 1-1. Niet veel later konden de acteurs aan de thee. Na de doelwisseling was ZEC aanvankelijk gevaarlijker met schoten uit de tweede lijn dan Middelstum. Er kwamen ook mogelijkheden, maar Melvin Sikkema, Robin Stoter, Kjell Posthumus en Jarno van Ellen wisten het net niet nog een keer te laten bollen. Omdat de voorsprong uitbleef, groeide Middelstum weer in de wedstrijd. Xander Anema begon op zeker moment aan een dribbel over het middenveld en werd daarbij gestuit door Melvin Sikkema. Die kreeg daarop zijn tweede geel en dus moest ZEC het laatste kwart met tien man zien uit te spelen.

Het initiatief lag daarna bij Middelstum, maar dat vond een stug verdedigend ZEC tegenover zich. De grootste kans voor de thuisclub om toch nog op voorsprong te komen was voor Mateo Milkovic. Hij raakte echter doelman Nick Blok en in de rebound deed Aijolt Douma dat eveneens. ZEC bleef ondanks de ondertalsituatie de behendige Mark Bos voorin houden, maakte het speelveld voor de rest erg klein en hoopte dat er een keer een bal goed zou vallen. Er kwamen nog wel wat momenten waarop de gasten zomaar toe hadden kunnen slaan, maar gescoord werd er niet meer. Dat was op zich een klein wonder, want het was ZEC dat in de allerlaatste minuut nog een prima mogelijkheid kreeg. Kjell Posthumus ging er vandoor. In plaats van een van zijn twee teamgenoten aan te spelen die er beter voor stonden, besloot Posthumus voor eigen succes te gaan. Doelman Emiel Douma bleef echter baas in eigen strafschopgebied. Na DVC Appingedam (1-1) en NEC Delfzijl (2-2) moest nu ook de huidige nummer drie van 4E genoegen nemen met een gelijkspel tegen ZEC en dat zegt toch wel iets over het team van coach Wilhem van der Wiel.

Jelmer Meinardi (Middelstum): ‘ Beide ploegen hebben kansen gehad om te winnen. Als je die tegen elkaar wegstreept, dan is de remise wel terecht. De omstandigheden waren bar en boos. Ik heb veel waardering voor het publiek dat toch langs de kant bleef staan om ons te steunen. Na afloop was er een gezellig feestje in de kantine. Beide ploegen bleven lang hangen. Dat is toch ook het mooie van amateurvoetbal in de regio. We maken ons nu op voor de bekerwedstrijd tegen Noordster, daarna spelen we uit tegen RZ Baflo. Een hele belangrijke wedstrijd, want we willen de aansluiting graag behouden.’

Wilhem van der Wiel (ZEC): ‘Het is jammer dat we die hele goede fase na de rust niet gebruiken om op voorsprong te komen en dat we daarna met tien man komen te staan. Anders had ik het nog moeten zien. We hebben de kans laten liggen om Middelstum pijn te doen, zeker op basis van de tweede helft. ZEC laat zien dat het geen gemakkelijk te kloppen ploeg is. Van de top drie in deze klasse hebben we nog niet verloren. Komend weekeinde staat de wedstrijd tegen SC Scheemda op het programma. Die moeten we eigenlijk winnen, maar in deze klasse is dat geen vanzelfsprekend iets.’

* Middelstum – ZEC 1-1 (1-1). Melvin Sikkema 0-1; Sjaak Wieringa (e.d.) 1-1 (foto: Jaap van der Laan).

No Replies to "Middelstum en ZEC blijven op remise steken"