SC Scheemda en Holwierde houden elkaar in evenwicht

Een wedstrijd tussen twee ploegen die aan de onderkant van de ranglijst acteren hoeft per definitie niet saai te zijn. Dat hebben gastheer SC Scheemda en het bezoekende Holwierde wel bewezen. Beide ploegen lieten de supporters die de kou en regen hadden getrotseerd een boeiende pot voetbal zien. Goed, mooi en super was het allemaal niet, maar de tweestrijd had alles in zich wat voetbal interessant maakt.

Voor beide teams gold dat ze nog niet dat laten zien wat er van hen verwacht wordt. Kan SC Scheemda nog altijd terugvallen op de oude ongeschreven voetbalwet dat een promovendus eerst aan een hogere klasse moet wennen, voor Holwierde telt dat niet. Na zeven wedstrijden had het team van coach Danny Schudde nog maar zes punten verzameld en dus was er de Katmisbewoners veel aan gelegen om SC Scheemda aan de kant te zetten en zo wat afstand van de onderste regionen te creëren. Gemakkelijk zou dat niet worden, want de geschorste Sander ten Hove ontbrak, net als de vader geworden Christian van der Broek en de geblesseerde Damon Kuiper. Doelman Robbin Kuipers moest in de warming-up afhaken vanwege migraine en dus verscheen oud-doelman en tegenwoordig keeperstrainer Wouter Kingma onder de lat.

Holwierde startte uitstekend en leek in de eerste minuut al op voorsprong te komen. Een schot van Gijs Geurtsen werd in eerste instantie gered, maar in de rebound trof de alert reagerende Peter Bouwsema wel doel. De treffer werd echter vanwege vermeend buitenspel afgekeurd door scheidsrechter Thom Mulder, al dachten ze daar aan Holwierder zijde heel anders over. SC Scheemda had een duidelijke doelstelling, aanvallend meedoen en een vervolg geven aan de eerste vijfenveertig minuten uit bij NEC Delfzijl. De Scheemders waren na het moment van Holwierde wakker en in de 4e minuut liet Niek Smit vanaf rechts een voorzet los die door Wouter Kingma eenvoudig onschadelijk leek te worden gemaakt. Hij kreeg de bal echter niet klem te pakken omdat hij weggleed op het drassige veld en tergend langzaam verdween de bal over de doellijn: 1-0. Het spel golfde daarna op en neer. Een schot van Tom Knollema verdween in de 11e minuut net naast het doel van Holwierde en daar waar Holwierde alleen op keeper dacht af te gaan, was een perfecte sliding in extremis van Rick Hensens er debet aan dat de doortocht werd afgebroken. Achteraf bekeken was, wat er in de 23e minuut gebeurde het moment van de wedstijd. Nu sloeg het nadeel echter uit richting de thuisclub. Een aanval van SC Scheemda resulteerde in een volgende treffer. Niek Smit was de gevierde man toen hij uit de rebound doel wist te treffen, maar ook dat feestje ging niet door. De scheidsrechter kende de goal in eerste instantie toe, ging vervolgens na aandringen van Holwierder zijde op bezoek bij zijn assistent omdat die de vlag de lucht in stak. De leidsman liet voor zijn wandeling al weten niet op zijn beslissing terug te zullen komen, maar keurde het doelpunt vervolgens toch af.

Ondanks de enorme teleurstelling moest SC Scheemda door maar het bewuste moment werkte niet mee. Toen Thijs Stoppels onderuit werd getikt, rekende iedereen op een strafschop. Kennelijk dacht de scheidsrechter dat hij nog iets goed moest maken tegenover SC Scheemda, want de leidsman liet doorspelen. Zijn uitleg was dat Stoppels wel was geraakt, maar kennelijk te gemakkelijk was gaan liggen. Na een klein half uur spelen volgde een voorzet van Dirk ten Have. Marco van der Linde kwam een teenlengte te kort voor de 2-0. Vervolgens dacht men bij Holwierde wel een strafschop te krijgen toen Robbie ten Hove op het kletsnatte gras terecht kwam, maar ook nu bleven de smeekbedes onbeantwoord. Toch zou Holwierde langszij komen toen Robbie ten Hove een voorzet van Arjan Paapst uitstekend wist binnen te koppen: 1-1. Lang duurde de vreugde over de treffer niet. Niek Smit zag kans om Marco van de Linde knap aan te spelen binnen de zestien meter. Die kwam goed voor zijn tegenstander en wist al glijdend te scoren: 2-1. Van de Linde had vooraf aangegeven te zullen scoren en had dus woord gehouden. Ook deze voorsprong bleef niet lang op de borden. Een hoge voorzet vanaf links van Andy La Faille leek een prooi te zullen worden voor doelman Kuipers. De sluitpost miste het leer echter en zag de bal achter zich in het doel vallen: 2-2. Daarna ging Thijs Stoppels nog een keer tegen de vlakte, maar ook nu durfde arbiter Mulder het niet aan om de bal op de stip te leggen. Robbie ten Hove had zijn team nog met een voorsprong kunnen laten rusten, maar zag zijn inzet langs de verkeerde kant van de paal verdwijnen.

Na de doelwisseling lukte het Holwierde wel om te scoren. Een harde, lage voorzet van Mike Kraan kwam bij Robbie ten Hove terecht en de toonde andermaal zijn neusje voor de goal: 2-3. Het werd hierna een vechtwedstrijd waarbij het wel sportief bleef maar Holwierde wilde winnen en Scheemda wilde in elk geval niet verliezen. Holwierde kreeg mogelijkheden via Gijs Geurtsen en Tim Visscher, maar zij stuitten op de Scheemder goalie. Thijs Stoppels had de bal voor het inschieten, maar het schot dat hij met zijn mindere linkerbeen losliet, kreeg te weinig snelheid mee. bleven uit en Scheemda wisselde aanvallend. De 73e minuut bracht uit bij NEC een achterstand voor SC Scheemda maar nu kreeg de thuisclub in dezelfde minuut een strafschop. Een op zich onschuldig lijkende botsing bleek voor de onpartijdige wel reden om de bal op elf meter te leggen. Omdat het om Yirsan Bouman ging, was het dus SC Scheemda dat de toegekende strafschop mocht zien te verzilveren. Marco van de Linde moest deze belangrijke strafschop binnen schieten en deed dit beheerst, al zat Wouter Kingma er dan ook nog akelig dicht bij: 3-3. Beide ploegen wilden daarna nog wel. Holwierde kneep er tot twee keer toe tussenuit, maar zowel Robbie ten Hove als Gijs Geurtsen snoven de geur van nat gras van dichtbij op. De scheidsrechter zag in beide valpartijen geen zware overtredingen. Tussendoor was hem ook nog een treffer van Holwierde ontgaan. Uit een corner van Yirsan Bouman kopte Gijs Geurtsen de bal over de doellijn. De Scheemders waren er als de kippen bij om het leer weg te werken en de te ver bij de situatie weg staande arbiter liet gewoon doorspelen. Een treffer van SC Scheemda leek kort voor tijd de 4-3 te betekenen, maar het doelpunt werd volgens de grensrechter vanuit buitenspel binnen geschoten en de leidsman nam dit signaal over. Koen Tuil had zich daarna onsterfelijk kunnen maken. Vlak na zijn invalbeurt kreeg hij de bal goed mee en gaf een puike voorzet op Peter Bouwsema. Die wist goed voor zijn directe tegenstander te komen, maar zag zijn inzet over de deklat scheren.

Gerrie Drent (SC Scheemda): ‘Dat moment van die afgekeurde goal is in mijn ogen bepalend geweest. Hoe die grensrechter er bij komt dat dit buitenspel was? Er stonden nog twee spelers van Holwierde achter hun doelman, dus dat kan gewoon niet. Mijn team heeft in ieder geval laten zien mee te kunnen. Als wij op de ingeslagen weg door blijven gaan, dan kan het allemaal goed komen.’

Danny Schudde (Holwierde): ‘Het is ontzettend zuur dat we deze wedstrijd niet hebben gewonnen. We hebben veel kansen bij elkaar gespeeld. Ik hou er absoluut niet van om over een scheidsrechter te zeuren. Over het algemeen krijg je namelijk waar je aan het eind van de rit recht op hebt. In dit geval heeft hij echter zo’n grote invloed gehad op het uiteindelijke resultaat. Van beide teams wordt een goal ten onrechte wegens buitenspel afgekeurd. Bij twee penalty-momenten voor ons geeft de man aan dat spelers wel geraakt worden, maar dat het contact te licht was geweest. Vervolgens geeft hij bij een ongelukkig contact wel een penalty aan SC Scheemda. Daarna verzuimt hij tot twee keer toe het neerhalen van een doorgebroken speler te bestraffen en mist hij een honderd procent doelpunt. Tegen DVC overkwam ons dat ook en toen gaf ik al aan dat een scheidsrechter niet zelf buiten de zestien meter moet gaan staan bij corners. In dat geval kan hij onmogelijk waarnemen of een bal de doellijn is gepasseerd. Een grensrechter op dit niveau, van welke club dan ook, gaat nooit zelf aangeven dat het een goal is.’

* SC Scheemda – Holwierde 3-3 (2-2). Niek Smit 1-0; Robbie ten Hove 1-1; Marco van de Linde 2-1; Andy La Faille 2-2; Robbie ten Hove 2-3; Marco van de Linde 3-3 (strafschop).

No Replies to "SC Scheemda en Holwierde houden elkaar in evenwicht"