Wildervank knikkert Winsum uit bekertoernooi

Eersteklasser Winsum is uitgebekerd. De ploeg van trainer Fred de Boer ging in de tweede knockout-ronde van het tornooi om de Districtsbeker op verrassende wijze met 2-1 onderuit in het duel met de in de eigen competitie pover acterende vierdeklasser Wildervank. En dag later vloog ook Winsum 2 uit de beker na en 6-2 nederlaag bij Be Quick 1887.

Hoewel menig trainer zal zeggen dat een bekerduel niet meer is dan een veredeld oefenpotje omdat je de beker waarschijnlijk toch nooit zult winnen, mag je wel verwachten dat een meerdere klassen hoger spelend team aan zijn sportieve plicht voldoet. Dat was Winsum in ieder geval wel aan zijn stand verplicht. Thuisclub Wildervank had maling aan dat soort gedachten. De plaatselijke trots uit de 4e Klasse F van het zaterdagvoetbal spotte op het eigen sportpark aan de Woortmanslaan met alle voetbalwetten. Via HS ’88 en SPW hadden de Wildervanksters de tweede ronde weten te bereiken. Winsum scoorde in de poulefase maar liefst negentien keer, kreeg geen enkele tegentreffer te verwerken en wist in de eerste knock out-ronde Groen Geel (2-3) aan de kant te zetten. Het tussendoortje op het sportpark aan de Woortmanlaan leek een mooie gelegenheid om in de aanloop naar het competitietreffen met Velocitas weer wat vertrouwen te tanken. De Winsumers hadden immers na DZOH (0-4) ook aan Oranje Nassau (4-2) de punten moeten laten.

Tijdens de opkomst van beide elftallen waanden de bezoekers zich getuige van een duel in de Champions League. De sfeeracties logen er niet om en het had er alle schijn van dat heel Wildervank was uitgelopen om te kijken of hun favorieten voor een stunt zouden kunnen zorgen. En ze werden op hun wenken bediend. De opkomst zou niet het enige hoogtepunt van de wedstrijd worden. Winsum begon aan het bekertreffen zonder doelman Wouter Meijer. Zijn plaats onder de lat werd ingenomen door tweede doelman Bas Runhart. Het duel was al enkele minuten onderweg toen het langs de kant nog altijd onrustig was. De jeugd had qua vuurwerk flink uitgepakt. Ze hadden ook reden genoeg om hun acties nog even door te zetten, want in de achtste minuut kwam de thuisclub op voorsprong na een goed genomen corner. De treffer kwam op naam van Lourens Huizing, die boven alles en iedereen uit wist te komen en de bal tegen het nylon knikte: 1-0. Een psychologisch tikje aan het adres van de Winsumers, die nu wisten wat hen te doen stond. De gastheren lieten zich op eigen helft terugzakken, lieten Winsum het balbezit en probeerden de deur achterin dicht te houden. De thuisclub beperkte zich tot counters, die niet van gevaar ontbloot waren. Toch moesten ze toestaan dat Winsum na ruim een kwart wedstrijd de achterstand wist weg te werken. Sjoerd Nienhuis kopte de bal binnen en dus konden beide teams opnieuw beginnen: 1-1.

Na de doelwisseling bleef Stan Verhoeven uit voorzorg in de kleedkamers achter. In zijn plaats verscheen Marc Reinders binnen de lijnen. In de loop van de tweede helft zouden ook Raul Bello en Menno Mulder het veld ruimen voor Tim Hoff en Sam Kamphuis. ‘Je ziet dan toch dat we kwetsbar zijn. We hebben een jong team en als we binnen dat elftal opnieuw moeten wisselen, zakt de leeftijd alleen maar. Qua niveau schuren die jongens wel tegen het niveau aan dat ik graag wel zien, maar het kost tijd om ze zo ver te krijgen. Eigenlijk verwacht je dat spelers zelf wel weten wat ze moeten doen als het lastig gaat worden. Dat is echter niet zo. Ze hebben nog te vaak externe stimulansen nodig om boven zichzelf uit te groeien. Daardoor kunnen we ook zomaar van een club als Wildervank verliezen’, aldus Fred de Boer.

De oefenmeester had op zeker moment het gevoel dat zijn ploeg Wildervank wel kapot zou spelen. Yume Ramos, Sjoerd Nienhuis, Marc Reinders en Sam Kamphuis kregen mogelijkheden om die woorden te onderstrepen, maar nog een keer scoren deden ze aan de zijde van de gasten niet omdat ze zich geen raad wisten met het goed georganiseerd staande Wildervank. Een van de weinige keren dat de thuisclub in het vervolg van de tweede helft een bal wel tussen de palen wist te krijgen, was het ook meteen raak. Yoni Even-Zur wist het net nog een keer in beweging te krijgen: 2-1. Bij die stand zou het ook blijven. Na het laatste fluitsignaal waren ze aan de zijde van Wildervank door het dolle heen. De zeer gemotiveerde en met veel passie spelende gastheren hadden het geflikt. Winsum droop teleurgesteld af.

Fred de Boer: ‘Natuurlijk was het lekkerder voor ons geweest als we hier hadden gewonnen, maar het feit is dat we niet zo goed zijn als menigeen denkt en zeker niet zo slecht als het tegen Wildervank misschien wel leek. In het bekertoernooi zijn stunts altijd mogelijk. Verliezen is nooit leuk, maar het voordeel is dat we ons nu weer op de competitie kunnen focussen. Die moet er volop zijn, anders krijgen we het tegen iedere ploeg lastig. De wedstrijd tegen Velocitas is wat dat betreft wel een sleutelduel. We hebben allebei evenveel punten en de strijd  om de plaatsen zes tot en met negen zal in onze klasse nog een hele harde worden.’

* Wildervank – Winsum 2-1 (1-1). Lourens Huizing 1-0; Sjoerd Nienhuis 1-1; Yoni Even-Zur 2-1 (foto: archief EemsmondSport).

No Replies to "Wildervank knikkert Winsum uit bekertoernooi"