Siddeburen wint spektakelstuk van MOVV

Siddeburen heeft op eigen veld met maar liefst 6-4 weten te winnen van lijstaanvoerder MOVV. De Midwolders moesten een deel van de wedstrijd met ten man spelen omdat Kevin Wiegman vlak na rust rechtstreeks rood kreeg van scheidsrechter Joop de Vries uit Veendam. Die floot in de eerste helft te pietluttig en liet na de pauze de teugels teveel vieren, waardoor de voetballers in wezen een vrijbrief kregen om zich op het betere hak- en zaagwerk te storten. Met name MOVV ontsnapte nadrukkelijk aan nog twee rode kaarten. Op het moment dat Siddeburen een 4-1 voorsprong had genomen, dacht iedereen dat het duel wel was gespeeld. Dat bleek allerminst het geval te zijn, waardoor het in de slotfase niet alleen spannend, maar ook hectisch werd. Matthijs Hensens en Julian Pot waren de gevierde Siddebuursters. Zij namen elk drie treffers voor hun rekening.

Voor aanvang van het duel op het regenachtige sportpark Ewensborg werd een minuut stilte in acht genomen vanwege het overlijden van Klaas Puister. Na de aftrap liet Siddeburen meteen zien wat de bedoelingen waren. MOVV werd op eigen helft terug gedrukt en vrijwel de eerste de beste mogelijkheid van Siddeburen was ook meteen raak. Julian Pot mocht recht voor het doel ongehinderd uithalen en joeg het leer achter doelman Mark Mulder: 1-0. De kansen waren er daarna om de marge te verdubbelen, maar die lieten de gastheren vooralsnog liggen. Arbiter Joop de Vries had kennelijk besloten om het spel kort te houden en floot voor vrijwel elk contact tussen twee spelers. Hij sloeg daarbij nogal eens door en dan vooral in het nadeel van MOVV.

De bezoekers begonnen zich steeds meer te irriteren aan de fluitist en haalden zichzelf daarmee uit de wedstrijd. Ze mochten van geluk spreken dat Ramon Moesker niet tot scoren wist te komen en hadden vervolgens zelf de pech dat een doorgeschoten diepe bal tot twee keer toe werd geblokt, waarmee de gelijkmaker van Jordi Blaauw werd voorkomen. Na ruim een half uur spelen lukte het Siddeburen wel om opnieuw tot scoren te komen. Een voorzet vanaf de linkerkant kon in eerste instantie niet afgewerkt worden, maar omdat MOVV de bal niet weg wist te krijgen mocht Matthijs Hensens het in de rebound proberen. Hij tekende voor de 2-0. Vlak voor de pauze besloot Joel Puister het doel van Siddeburen van afstand onder vuur te nemen. Goalie Thomas Hartman kreeg het leer niet klem, waarna Jordi Blaauw er als de kippen bij was om voor een 2-1 ruststand te zorgen.

Nadat er van doel was gewisseld, was het even afwachten hoe beide teams zich zouden opstellen. Het antwoord liet niet lang op zich wachten. Binnen drie minuten was het einde wedstrijd voor Kevin Wiegman nadat hij Ramon Moesker tegen het kletsnatte gras had gewerkt. Scheidsrechter Joop de Vries toonde de zondaar rechtstreeks rood. Die bezwoer de arbiter dat hij de bal had gespeeld, maar dar had de fluitist geen boodschap aan. Nadat Jordi Blaauw een mogelijkheid had laten liggen, kwam bij MOVV Patrick Bult binnen de lijnen voor Berend Perdok. Bult zou nog van zich doen spreken. In de 55e minuut maakte Siddeburen goed gebruik van de overtalsituatie. Julian Pot kreeg de bal aangespeeld op de punt van de zestien meter en joeg het speeltuig op heerlijke wijze bij de verste paal binnen: 3-1. Zo correct als de Veendammer fluitist voor de rust probeerde te fluiten, zo nalatig was hij in de tweede helft en dat was koren op de molen van de acteurs. Die zochten hun grenzen op en gingen er meer dan eens met flinke stappen over heen. MOVV-er Raymond Immenga mocht van geluk spreken dat de onpartijdige slechts geel gaf voor een oliedomme overtreding op Gjalt Faber. Dat gold enige tijd later ook voor Lars Vos die Siddebuurster Ramon Moesker middels een kamikaze-actie onder het gras probeerde te stoppen. Je zou verwachten dat de gemoederen wel wat tot bedaren zouden komen op het moment dat Matthijs Hensens uit een voorzet de 4-1 had laten noteren, maar niets was minder waar.

Na driekwart wedstrijd was het Jordi Blaauw die de achterstand wist te verkleinen en vervolgens was het Patrick Bult die voor 4-3 wist te zorgen. Siddeburen leek de kluts helemaal kwijt te zijn, kreeg geen enkele bal meer uit de verdediging weg en moest zich met kunst- en vliegwerk staande zien te houden. Na een overtreding op Blaauw, die nog sneller over het veld tolde dan een biljartbal over een pooltafel, leek de vlam even opnieuw in de pan te slaan. Het vuurtje wakkerde echter niet aan en dat kwam ook doordat Siddeburen opnieuw wist uit te lopen. Het aandringen van MOVV zorgde er voor dat er achterin meer ruimte kwam te liggen bij de koploper en daar doken de Siddebuursters maar wat graag in. Julian Pot werd in de 77e minuut op avontuur gestuurd, sneed goed naar binnen en schoot opnieuw raak: 5-3.Het zelfde geklungel achterin dat de thuisclub al twee tegengoals had gekost, openbaarde zich in de slotminuten nog een keer en andermaal profiteerde Patrick Bult van de verwarring: 5-4. Alle ballen werden vervolgens hoog in het Siddebuurster strafschopgebied gepompt en het was af en toe dan ook billen knijpen op de bank van de gastheren. Die wisten het echter droog te houden en na een fout van doelman Mark Mulder nog een keer te scoren. De goalie liet een schot op doel uit zijn handen glippen en vervolgens bepaalde Matthijs Hensens de eindstand op 6-4.

Wat er in de extra tijd ter hoogte van de cornervlag allemaal gebeurde, was met geen pen te beschrijven. Sommige spelers van MOVV wisten zich niet in te houden en vroegen bijkans om nog meer kaarten. Onbegrijpelijk genoeg weigerde arbiter Joop de Vries die uit te delen en het was maar goed dat hij op zeker moment voor het einde floot. Anders had het ook nog wel eens uit de hand kunnen lopen. Omdat Heiligerlee betrekkelijk eenvoudig (4-0) van ZNC wist te winnen, zijn zij nu de nieuwe koploper in 4C. MOVV volgt op twee punten, Siddeburen moet drie punten goed zien te maken. Daarbij moet overigens wel gezegd worden dat de beide achtervolgers een wedstrijd meer hebben gespeeld dan de nieuwe lijstaanvoerder.

Bert Brugge (Siddeburen): Ík had wel vertrouwen in een goed resultaat. We hebben de week voor de wedstrijd goed en scherp kunnen trainen en waren goed voorbereid. Je weet wat voor ploeg je tegenover je krijgt met zo’n lepe speler als Jordi Blaauw. Hij weet van niets nog iets te maken en weet met zijn manier van spelen mening tegenstander tot wanhoop te drijven. Vandaag viel het echter allemaal op zijn plaats bij ons, al hadden we ons heel wat kopzorgen kunnen besparen door in het eerste kwart al afstand te nemen. We konden op zeker moment niet de rust opbrengen om de bal in de ploeg te houden en wat rustiger te spelen. Dat zal wel de jeugdigheid zijn. Desondanks ben ik dik tevreden.’

Dick Scholtens (MOVV): ‘Dit was absoluut niet onze beste wedstrijd. Overigens ben ik wel van mening dat we van die zes doelpunten er minimaal vier hebben weggegeven door domme fouten achterin. Ik begrijp ook niets van die onnodige overtredingen die er gemaakt werden. Daar haal je je zelf alleen maar mee uit de wedstrijd en het is koren op de molen van de tegenstander. Overigens vond ik die rode kaart zeer onterecht. Ik mekker niet vaak over scheidsrechters, maar deze was met name in de tweede helft de weg helemaal kwijt. Desondanks moeten we ons deze nederlaag zelf aanrekenen. Zelfs met tien man kwamen we nog weer in de buurt, maar misten op zeker moment de slimmigheid om langszij te komen. Op den duur moet je wel ruimte weg geven en daar heeft Siddeburen handig gebruik van gemaakt.’

* Siddeburen – MOVV 6-4 (2-1). Julian Pot 1-0; Matthijs Hensens 2-0; Jordi Blaauw 2-1; Julian Pot 3-1; Matthijs Hensens 4-1; Jordi Blaauw 4-2; Patrick Bult 4-3; Julian Pot 5-3; Patrick Bult 5-4; Matthijs Hensens 6-4.

No Replies to "Siddeburen wint spektakelstuk van MOVV"