Thuisduel Eenrum gestaakt vanwege invallende duisternis

In de categorie stakingen hebben we er in de amateurvoetballerij weer een kolderiek voorbeeld bij. Het duel tussen thuisclub Eenrum en FC LEO werd zaterdagmiddag na iets minder dan een uur spelen gestaakt bij een 1-0 stand in het voordeel van de gastheren. Scheidsrechter Bos vond het toen welletjes omdat het vanwege de invallende schemering en het ontbreken van verlichting onmogelijk was geworden om het spel nog goed te kunnen volgen.

‘Buiten het voetbal om is dit verreweg het meest trieste en treurige moment uit mijn voetbalcarrière. Het is waanzinnig dat dit überhaupt mogelijk is. Eind november een wedstrijd om kwart over drie laten beginnen op een veld zonder verlichting. Gelukkig niet eigenwijs geweest en er is wel een veld bespaard gebleven. Wees er gelukkig mee. Sneue bedoening’, luidde het commentaar van trainer Rowan Rozema van FC LEO.

De consul van de club achtte spelen op het hoofdveld niet verantwoord en besloot dat de wedstrijd op het tweede veld afgewerkt moest worden. De Leensters vonden dat maar vreemd, want daar was immers geen verlichting aanwezig. ‘Ze gaven aan Eenrumer zijde meteen toe dat ze daar eigenlijk niet over hadden nagedacht. Het voorstel werd gedaan om de eerste helft op het veld zonder verlichting te spelen om daarna alsnog naar het hoofdveld te verkassen waar wel lichtmasten stonden. Blijkbaar was het teveel van het goede om de hele wedstrijd op dat veld te laten afwerken. Nou, ik had wel op mijn blote knieën gewild om op zo’n veld te mogen spelen, aldus Rowan Rozema. Trainer Gert Jan van Dijken van Eenrum is wat zuiniger in zijn commentaar op de staking. Hij somt de feiten op zoals ze zijn en dat was het dan wel. ‘Bel maar met het bestuur’, vertelt hij.

En dus zoeken we contact met de Eenrumer vereniging om tekst en uitleg. Voorzitter Herald Jansen zegt daags na de wedstrijd dat Rozema een verkeerde voorstelling van zaken heeft gegeven. Hij vertelt dat de arbiter ook van mening was dat het hoofdveld er teveel onder geleden zou hebben als daar de hele wedstrijd was afgewerkt. ‘Beide clubs en de scheidsrechter zijn toen akkoord gegaan met het voorstel om eerst op het tweede veld te gaan spelen en daarna op het hoofdveld. Grensrechter annex bestuurslid Eddy Tammens van FC LEO zat daar notabene bij en stemde er zelf mee in. Dat is Rozema kennelijk ter ore gekomen en die heeft daarop gezegd dat hij er niet mee akkoord zou gaan omdat dit volgens de regels niet mag. Waar hebben we het over. We spelen in de vijfde klasse. Wat maakt het nou uit dat je twee velden gebruikt.’ Hoe dan ook, er werd er op het veld zonder verlichting gespeeld en dus was het maar afwachten waar het schip zou stranden. Na een uur kwam de fluitist tot de ontdekking dat het geen doen meer was. De onpartijdige besloot het duel te staken.

Aan het einde van de zaterdagmiddag was het verlichte hoofdveld overigens het toneel van een ‘Schijt je Rijk’-evenement. Een over het veld gestuurd paard moest zijn ontlasting in een afgebakend vak laten vallen om iemand uit Eenrum of omgeving ‘schijtend’ rijk te maken. En zo was er aan het einde van wat een mooie voetbalmiddag had moeten worden waarschijnlijk toch nog iemand die met een blij gezicht het sportpark aan de J.J. Willingestraat achter zich kon laten. Of het wel zo’n handige zet was om het dier de wei in te sturen als je bang bent dat je veld vertrapt wordt? ‘Ach, het was maar een dwergpony. Die vernielt niet zo veel en hij heeft er maar een half uurtje rondgesjouwd’, aldus Jansen.

Overigens had Brandon Hazekamp de gastheren tegen de verhouding in vlak na rust op een 1-0 voorsprong weten te zetten toen er nog wel voldoende daglicht was. De Leensters hadden toen al via Rowan Zijlstra en Frank Veenwijk (lat) mogelijkheden laten liggen en zagen een doelpunt van Johan Hofman afgekeurd worden. Nadat de arbiter het duel had gestaakt uitte Rozema nogmaals zijn ongenoegen over het verloop van de voor zijn ploeg trieste voetbalmiddag: ‘Het mag dan maar vijfde klasse zijn, maar als je het voetbal een beetje serieus neemt laat je als KNVB deze wedstrijd opnieuw spelen. Of ze dat doen is maar de vraag, maar dit is gewoon competitievervalsing.’

Zoals gewoonlijk heeft de KNVB het laatste woord en dat komt er dan ook. De regel is dat als je weet dat je de wedstrijd niet met natuurlicht kunt uitspelen, je moet spelen op een veld met verlichting. Die moet vanaf de eerste minuut aan staan. In dit geval was het veld met verlichting niet bespeelbaar voor een hele wedstrijd, dus hadden ze eigenlijk gewoon eerder moeten beginnen op het veld dat wel bespeelbaar was. Inmiddels is het aanvangstijdstip voor de rest van de wedstrijden door de KNVB aangepast. In overleg is er van alles mogelijk en dat de scheidsrechter een oplossing zoekt om de wedstrijd alsnog uit te spelen, valt te prijzen. Het nog te spelen half uur van de wedstrijd wordt uitgespeeld met de stand bij staken van 1-0 voor vv Eenrum’, aldus persvoorlichter Daan Schippers van de voetbalbond. (foto: archief EemsmondSport).

No Replies to "Thuisduel Eenrum gestaakt vanwege invallende duisternis"