Holwierde wint eenvoudig van zwak Omlandia

Holwierde heeft op vrij simpele wijze afgerekend met Omlandia. Op het eigen sportpark Katmis wist het team van trainer Danny Schudde eindelijk weer eens te winnen. In de Ten Boerster ploeg troffen ze deze keer een gewillig slachtoffer. De gasten presteerden ver beneden hun kunnen en gaven de doelpunten kinderlijk eenvoudig weg. Op het eerste kwartier na domineerde de thuisploeg de wedstrijd tegen de hoger geklasseerde Ten Boersters en wist dat na rust ook in de score tot uitdrukking te brengen. Na het laatste fluitsignaal stond er een 4-0 eindstand op het elektronische bord.

Aan de zijde van Omlandia ontbraken Bodhi Prenger (geblesseerd) en Jeroen Dijkhuizen (geschorst) op het appél. Stefan Nieboer, teruggekeerd van drie weken blessureleed, kon meteen weer negentig minuten aan de bak en verdediger Ruben Hummel werd naast Ferry Knol als gelegenheidsmiddenvelder ingezet. Aan de kant van de gastheren ontbraken Andy La Faille en Damon Kuiper (werk). Mike Kraan is herstellende van een hersenschudding. Holwierde beleeft ten opzichte van vorig jaar een moeizaam seizoen. Winst zou een handje helpen, maar op voorhand was dat met een tegenstander als Omlandia geen eenvoudige opgave. De Katmisbewoners krijgen dit seizoen namelijk beduidend meer tegengoals om de oren (24) dan vorig seizoen en laten de Ten Boersters met Remco Bolhuis (12) nou net over de topscorer van 4E beschikken. De gasten waren aanvankelijk dan ook niet van plan om het de thuisclub erg gemakkelijk te maken. Ze namen het initiatief en kregen via Wouter Hoek een goede kans om de score te openen. Hij wist de bal na een voorzet van Jeremy van Coevorden echter niet goed te raken. Even later werd het doel van Robbin Kuipers van afstand onder vuur genomen, maar de poging werd door de goalie onschadelijk gemaakt. Holwierde begon daarna beter te voetballen, nam het veldoverwicht over en leek weinig hinder te ondervinden van het zware hoofdveld. Op het middenveld domineerden Tim Visscher en Sander ten Hove als vanouds. Zij wisten de aanvallers meerdere keren aan het werk te zetten. Het ontbrak in die fase echter aan een goede eindpass of voorzet om doelman Devon Harmsma echt te testen. Dat deed Yirsan Bouman wel door een vrije trap op de achterlijn ineens tussen de palen te mikken. De bal leek in de kruising te belanden, maar de boomlange Harmsma wist het speeltuig met een uiterste krachtsinspanning uit zijn domein te houden. Zonder dat er gescoord was gingen beide teams aan de thee.

Nadat er van doel was gewisseld, wist Holwierde zichzelf wel te belonen voor het goede spel. De eerste de beste mogelijkheid was meteen raak. Yirsan Bouman gaf een lange bal op spits Peter Bouwsema, die op zijn beurt het speeltuig bij maatje Thijs Stoppels wist te krijgen. Hij passeerde een tegenstander, gaf de bal voor en vond Robbie ten Hove bereid om het leer hard langs Devon Harmsma te schieten: 1-0. In de 57e minuut was het genieten geblazen toen Holwierde na een prima aanval over veel schijven in Tim Visscher de man had die een goede voorzet losliet en Robbie ten Hove andermaal zag scoren: 2-0. Daarmee trof de rossige aanvaller voor de derde wedstrijd op rij twee keer doel. Daar waar Holwierde dit seizoen in de duels met SV De Heracliden (3-2) en Poolster (4-6) verslapte en een voorsprong van twee goals als sneeuw voor de zon zag verdwijnen, bleef het nu geconcentreerd spelen. De defensie van de gastheren gaf de vaardige aanvallers van Omlandia geen centimeter ruimte om ook maar aan een kans te denken.

Na driekwart wedstrijd was het opnieuw Robbie ten Hove die het doel van de Ten Boersters onder vuur wist te nemen. Harmsma weigerde echter te capituleren, maar kon een rebound niet voorkomen. Die werd door Peter Bouwsema over de doelman heen tegen het nylon gemikt: 3-0. Gijs Geurtsen leek enkele minuten later uit een voorzet van Bouwsema te zullen scoren. Geheel vrijstaand mikte hij bij de tweede paal op doel, maar zag tot zijn niet geringe verbazing de sluitpost zittend redding brengen. In de 75e minuut mocht Koen Tuil invallen voor de moegestreden Thijs Stoppels. Koud in het veld werd hij al diep gestuurd door Tim Visscher. Goalie Harmsma probeerde het gevaar te bezweren door uit zijn doel te komen, maar Tuil was net iets eerder bij de bal en wist deze al glijdend bij Peter Bouwsema te bezorgen. Die maakte het karwei af en zo was het eerste balcontact van Tuil meteen een assist: 4-0. Enkele minuten later probeerde Tuil zelf te scoren. Eerst raakte hij de paal en niet veel later bracht Harmsma weer eens redding. Robbie ten Hove mikte in de rebound langs de verkeerde kant van de paal.

In de slotminuten mocht Gijs Geurtsen nog alleen op het doel van Omlandia afstormen, maar vergat eveneens af te werken. Na een fraai hakje van Tim Visscher had Robbie ten Hove zijn hattrick kunnen voltooien, maar in kansrijke positie raakte hij de bal niet zoals hem voor ogen stond en zag de bal voorbij het doel vliegen. Daarmee bleef het onmachtige Omlandia een nog grotere afstraffing bespaard.

Danny Schudde (Holwierde): ‘Ik ben ontzettend blij met de manier waarop deze overwinning tot stand is gekomen. We hebben als team echt tot de laatste minuut gedisciplineerd staan te verdedigen en zijn er in geslaagd om dit seizoen voor het eerst geen tegendoelpunt te incasseren. Daarnaast waren we, zeker in de tweede helft, ontzettend goed aan de bal en hebben we veel kansen gecreëerd. Als we de grote kansen in de slotminuten ook nog in goals hadden weten om te zetten? Dan hadden we onszelf pas echt beloond. Laten we dat dan maar bewaren voor komend weekeinde als NEC Delfzijl op bezoek komt.’

Martijn Smit (Omlandia): ‘De eerste helft vond ik gezapig en viel Holwierde me tegen. Ik heb in de rust aangegeven dat we moesten dicteren en ondanks het veld gedurfder moesten voetballen. We konden maar moeilijk met de omstandigheden omgaan. Dat deed Holwierde stukken beter. We zijn ver beneden ons niveau gebleven. Het is zaak dat we de knop weer omzetten en snel weer punten gaan pakken.’

* Holwierde – Omlandia 4-0 (0-0). Robbie ten Hove 1-0; Robbie ten Hove 2-0; Peter Bouwsema 3-0; Peter Bouwsema 4-0 (foto: ©Bianca Kiel).

No Replies to "Holwierde wint eenvoudig van zwak Omlandia"