Overzicht amateurvoetbal

Het voetbaloverzicht van deze week verschijnt weer in uitgedunde vorm omdat er hier en daar weer een aantal afgelastingen genoteerd konden worden. Gezien de verwachtingen voor deze week zou dat komend weekeinde zomaar weer kunnen gebeuren. In dit overzicht beginnen we met eersteklasser Winsum en eindigen in de kelderklassen waar Oldambtster Boys een ongenadig pak rammel kreeg van het bezoekende Bargeres en er zorgen zijn bij zondagclub SV Woltersum.

1e Klasse J Zat./Zon
WINSUM EN VELOCITAS OP GELIJKE HOOGTE

De omstandigheden waren opnieuw niet optimaal, maar er werd in ieder geval gevoetbald in Winsum. Dar moest de plaatselijke trots iets van het geschonden blazoen zien op te poetsen na het bekerduel dat van vierdeklasser Wildervank werd verloren. Na negentig minuten stond er in het duel met Velocitas een 2-2 eindstand opgetekend en dat was gezien de krachtsverhoudingen wel terecht.

Op de moeilijk te bespelen grasmat was het voor beide ploegen even aftasten geblazen. Kijken waar de mogelijkheden en onmogelijkheden zouden liggen. Tot aan de aftrap hadden de beide ploegen evenveel punten weten te verzamelen en had Velocitas zelfs een uitgebalanceerd doelsaldo. De eerste de beste mogelijkheid die ze in Winsum kregen, was ook meteen raak. Doelman Wouter Meijer wist een eerste poging nog te keren, maar moest het antwoord schuldig blijven op de rebound van Thomas Bats: 0-1. Het was niet wat Winsum voor ogen had, maar ze wisten in ieder geval wat hen te doen stond. Hoewel de thuisclub meer balbezit had, werd men niet echt gevaarlijk. De teams wisten elkaar aardig in evenwicht te houden en veel viel er voor de pauze niet meer te smullen op voetbalgebied.

Winsum heeft de merkwaardige gewoonte ontwikkeld dat het na rust meestal beter uit de kleedkamers komt en die kant leek het nu ook weer op te gaan. Binnen enkele minuten had Sjoerd Nienhuis de achterstand weg weten te poetsen (1-1) en toen hij de bal na een toegekende strafschop opnieuw tegen het nylon wist te mikken (2-1), leken de gastheren te zijn ontwaakt. Ineens was daar weer die beleving en werd het de Stadjers bijzonder moeilijk gemaakt. Winsum was nu de bovenliggende partij, maar wist niet door te drukken. Sterker nog, na driekwart wedstrijd leverde een dekkingsfout de 2-2 op van Thomas Bats. Ondanks pogingen om hier nog verandering in aan te brengen bleef het bij die stand en schoten Velocitas en Winsum eigenlijk weinig op met de remise.

4e Klasse D Zaterdag
EERSTE OVERWINNING VOOR SIOS
Het heeft even geduurd, maar daar was hij dan eindelijk. Het Sauwerder SIOS kon zaterdag de eerste overwinning van het seizoen bijschrijven na de uitwedstrijdtegen het stad-Groninger VVK. De puntenwinst kwam ook meteen tot stand met flinke cijfers, want het treffen eindigde in 3-6 voor het team van Quincy Dijkstra.

SIOS was in Groningen veruit de betere van de twee ploegen. Vooral Rohan Dijk, Jochem Huinder en de van het derde elftal overgekomen Willem Nieweg lieten zich nadrukkelijk zien. VVK kreeg het doel van de bezoekers alleen maar van afstand te zien en wist, op een schot van afstand na, vrijwel niets te creëren. Na achttien minuten spelen viel de meer dan verdiende 0-1 en het was uitgerekend Willem Nieweg die de score wist open te breken op aangeven van Rohan Dijk. Na ruim een half uur spelen verdubbelde aanvoerder Sander Bultena de voorsprong: 0-2. Na de thee kwam SIOS goed uit de kleedkamers en was het Ramon Buikema die uit een vrije trap voor 0-3 wist te zorgen. Een ongekende weelde voor de Sauwerders, die Willem Nieweg na een uur spelen de vierde van de middag zagen maken: 0-4. Ook nu was Rohan Dijk de aangever.

Het duel leek daarna wel gespeeld, maar vanuit het niets wist VVK iets terug te doen via Tim van der Molen: 1-4. SIOS raakte wat vermoeid en zag de thuisclub het duel weer spannend maken na voltreffers van Robert Oosterhof en Jihaad Turky: 3-4. Het was voor de gastheren daarna pompen of verzuipen geblazen. Alle ballen werden de zestien van SIOS in geslingerd, in de hoop dat hij een keer goed zou vallen. Uiteindelijk was het Willem Nieweg die het duel definitief wist te beslissen door nog twee keer te scoren: 3-6. Dat waren zijn derde en vierde van de middag, waarvan de laatste tot stand kwam uit een schitterende lob over de doelman van VVK.

Quincy Dijkstra (SIOS): ‘Dit was een verdiende overwinning waarbij we het uiteindelijk zelf onnodig spannend maken. Mar goed, we hebben ook zes mooie goals gemaakt, dat is ook wat waard. Dit hadden we even nodig. De ploeg werkt iedere week keihard en dan is het goed dat je dit op het veld ook een keer met een goed resultaat kunt laten zien.’

NOORDWOLDE BOKT ZEGE OP HSC
Noordwolde heeft op eigen veld een prima zege weten te boeken op HSC. Door de 3-1 overwinning, met twee doelpunten van spits Marco Vos, hebben de geelzwarten zichzelf weer wat meer lucht verschaft. Eenvoudig ging het allemaal niet, maar coach Elsin Yilmaz en zijn mannen stonden daar naderhand niet al te lang bij stil.

HSC was de eerste helft de licht bovenliggende partij. De bezoekers kregen en paar goede mogelijkheden, maar doelman Lennart Havinga wist in eerste instantie van geen wijken. Na het verliezen van de bal op het middenveld werd HSC-er Dwight Esajas diep gestuurd. Hij speelde zich behendig vrij en liet de 0-1 aantekenen. Erg lang beleefde hij geen plezier aan die treffer, want nog voor de thee wist Noordwolde langszij te komen. Een afvallende bal werd opnieuw ingebracht door Dannick Meima. Het leer kon niet uitverdedigd worden en met een beetje geluk wist Marco Vos de bal via binnenkant paal tegen het nylon te krijgen: 1-1. Na de doelwisseling bleef Noordwolde hoog druk zetten en kwamen ze op voorsprong, waarbij Marco Vos de bal terug kopte en Jesse Hijlkema, net als tegen Waskemeer, op de goede plek stond om er een doelpunt uit te fabriceren: 2-1. Daarna was het Marco Vos zelf die de eindstand op 3-1 wist te bepalen na opnieuw een voorzet van Dannick Meima.

Elsin Yilmaz (Noordwolde): ‘Hoewel HSC naar mijn mening de eerste helft beter was, hebben we over de hele wedstrijd gezien terecht gewonnen. We leverden de tweede ballen niet meer in bij HSC, waardoor we zelf druk op de tegenstander konden blijven houden. Door als team een goed niveau te halen, zie je de individuele kwaliteiten naar boven komen.’

Doelpunten: Marco Vos (2) en Jesse Hijlkema (Noordwolde); Dwight Esajas (HSC)

4e Klasse E Zaterdag
DRUIVEN ZUUR BIJ SC SCHEEMDA NA VERLIES IN ZANDEWEER
Afgaande op de 3-0 ruststand tijdens het duel tussen gastheer ZEC en SC Scheemda zou je ze zeggen dat de Scheemders er weer een keer niets van zouden bakken. Hoe anders was echter de werkelijkheid. ZEC dacht het duel wel even te winnen van de laagvlieger. Dat gebeurde ook wel, maar heel eenvoudig ging het niet.

Het duel kon niet beroerder beginnen voor de gasten, die zich binnen 120 seconden al lieten verrassen. De verdediging van SC Scheemda liet zich veel te gemakkelijk uitspelen en doelman Edwin Kuipers moest het antwoord schuldig blijven op de uithaal van Robin Stoter na een voorzet van Sjaak Wieringa: 1-0. Gek genoeg waren het daarna de bezoekers die het betere voetbal op de mat wisten te leggen. In de 7e minuut duurde het geven van een voorzet door Rick Hensens net te lang. Vijf minuten later was het Dominiek Steeman die vrij voor de doelman besloot breed te leggen in plaats van binnen te schieten waarbij de pass niet aankwam. Amper een minuut later wilde SC Scheemda de volgende kans noteren maar buitenspel gooide roet in het eten. Na een kwart wedstrijd raakte Tom Knollema de deklat. Een van de mooiste aanvallen van de middag had bekroond moeten worden. Via veel schijven kreeg Rick Hensens opnieuw de bal op rechts en zijn directe, harde voorzet moest binnen de vijf meter alleen nog binnen geschoten worden. Niek Smit schoot echter hard op de liggende doelman Nick Blok. ZEC kreeg in de 39e minuut een corner na een foutieve inspeelpass van doelman Kuipers en geheel ongehinderd werd de corner van Vincent Zijlstra tot doelpunt verwerkt door Robin Stoter, die de bal tegendraads binnen wist te koppen: 2-0. SC Scheemda moest de rug weer rechten en de tweede fanatische aanval ontvouwde zich waarbij combinatiespel uiteindelijk resulteerde in het vrij zetten van Dirk ten Have aan de linkerkant van de zestien meter. Het lukte echter niet om de bal binnen te schieten. In de 47e minuut viel ZEC nog een keer aan via de rechterkant van het speelveld en te ruim dekken liet de mogelijkheid voor het geven van een voorzet van Sjaak Wieringa en ongedekt kon ZEC ook nog de 3-0 binnen schieten via Jarno van Ellen.

Het spelbeeld in de tweede helft bleef gelijk tot aan de wissels van Scheemda. De gasten moesten en gingen risicovoller spelen. Dit liet ruimte voor countervoetbal van ZEC, dat kansen kreeg via onder anderen Sjaak Wieringa. SC Scheemda drukte en wilde graag de 1-3 maken en die zou er ook komen. In de 66e minuut was er een voorzet van Ramon Ab die door Bob Kellendonk binnen werd gekopt: 1-3. Robin Stoter had daarna opnieuw moeten scoren, maar stuitte tot twee keer toe op goalie Edwin Kuipers. SC Scheemda gaf nog meer gas, terwijl ZEC in de omschakeling gevaarlijk voor de dag kwam waarbij reddingen van doelman Kuipers en zeer scherp verdedigen een vierde treffer voorkwamen. In de 74e minuut was het opnieuw Bob Kellendonk die door goed doorzetten wist te scoren en de 2-3 op het bord liet zetten. Tom Knollema was dicht bij de gelijkmaker toen hij de Zandeweerster goalie te ver voor zijn doel zag staan en van een meter of vijfenveertig ineens uithaalde. Die poging mislukte echter. Youri Buurlage ging er daarna vandoor. Hij ging op het Scheemder doel af maar had het leer beter aan de meegelopen Mark Bos mee kunnen geven. Ook nu werd de trekker niet over gehaald. Niek Smit had de 3-3 op de schoen maar zijn schot werd door de Zandeweerster doelman gekeerd waarna de scheidsrechter voor het einde floot.

Wilhem van der Wiel (ZEC): ‘Je zou niet zeggen dat SC Scheemda zo laag staat. Ze speelden prima en wisten zich goed onder onze druk uit te spelen. Het leek net alsof zij thuis speelden. Hun enige manco was dat ze te weinig scoorden. Dat deden wij dan wel weer goed, dus qua effectiviteit hadden we niks te klagen. In de tweede helft lieten we ons de kaas wat te gemakkelijk van het brood eten. Maar goed, we staan er prima op en kunnen denk ik wel stellen dat we het absoluut niet gek doen in deze klasse.’

Gerrie Drent (SC Scheemda): ‘Wij wilden deze troosteloze dag kleur geven en eigenlijk hebben wij, hoe gek het ook klinkt, aanvallend een ontzettend goede pot voetbal neergelegd maar de drie doelpunten tegen zorgden ervoor dat het voor ons kleurloos bleef.’

5e Klasse D Zaterdag
STEDUM BEJUBELT EERSTE DRIEPUNTER VAN DIT SEIZOEN

Trainer Cris Feldman van Stedum was zaterdag een gelukkig man. En hij niet alleen. Ook zijn team haalde opgelucht adem nadat het laatste fluitsignaal in de uitwedstrijd tegen VVSV ’09 had geklonken. Niet helemaal onbegrijpelijk, want de geelzwarten hadden zojuist de eerste overwinning van het seizoen weten te boeken en meteen de laatste plaats overgedaan aan de Ulrumers. ‘We hebben hier hard voor gewerkt en zijn er altijd in blijven geloven dat het vroeg of laat onze kant een keer zou op vallen. Dit is een meer dan verdiende overwinning’, aldus de oefenmeester. Sverre Bode, Tiemen Dijk, Lars Hofman en Tim Ypey zorgden voor de Stedumer treffers. Namens VVSV ’09 wisten Mees Valkema (1-1) en Jeroen Venhuizen (2-4) het net aan de goede kant te raken.

Cris Feldman (Stedum): ‘Winnen is altijd fijn, maar wij vinden het belangrijker dat er ontwikkeling is en de intentie om de juiste dingen te doen. Blijf je dat doen, dan komen de resultaten vanzelf.’ Nu is het zaak dat de geelzwarten deze lijn doortrekken. Dat moet dan in de thuiswedstrijd tegen Zeester gebeuren.

Auke Doornbosch (VVSV ’09): ‘Vooraf was duidelijk dat we scherp moesten beginnen maar dat deden we niet. De passing was slordig en in de duels waren we veel te slap. Na rust kwamen we niet goed uit de kleedkamer en werden we door een beter Stedum afgetroefd dankzij slechte omschakelingen en dom balverlies. Het stond binnen de kortste keren dan ook 1-4 omdat Stedum daar slim mee om wist te gaan.’

5e Klasse F Zaterdag
Wagenborger Boys – BATO 3 – 5

Doelpunten: Erik Kort (2) en Robin Riepma (Wagenborger Boys); Roy Zweep (3), Niels van Delden en Ramon Veen (BATO).

SETA – VVS 2 – 0

Oldambtster Boys – Bargeres 0 – 16
Doelpunten: Yorick Zweerink (7), Mitchel de Graaf (2), Sirbroo Nzoka (2), Casper Dorgelo (2), Sander de Bruin, Jelmer ten Cate en Coen Tent.

5e Klasse C Zondag
WEO BOEKT DERDE OVERWINNING OP RIJ
Voor het derde weekend op rij werden er weer veel wedstrijden. Het Woldendorper WEO mocht zondag wel aantreden in Yde voor de uitwedstrijd tegen Yde de Punt. In Drenthe hadden ze het voordeel van ondergrond van zand die goed opgedroogd was na de vele regenbuien. WEO wist het duel winnend af te sluiten en dat betekende de derde zege op rij.

WEO was de ploeg die, zonder uitgespeelde kansen, de bovenliggende partij was in de eerste helft. De mogelijkheden waren er wel, maar de laatste pass was elke keer onnauwkeurig. Het was Yde de Punt dat op voorsprong kwam. Een schot van afstand van Rick Bloupot werd onderweg aangeraakt door een in buitenspel staande speler van Yde de Punt, maar scheidsrechter Entjes wees resoluut naar de middenstip en negeerde daarbij grensrechter Jacob Wedda van WEO: 1-0. Tien minuten voor het rustsignaal kwam WEO op gelijke hoogte. Een goede aanval leek te stranden in schoonheid, maar Dennis de Vries verschalkte zijn tegenstander op de achterlijn en speelde de bal strak naar de tweede paal waar het een koud kunstje was voor topschutter Niels Jansen om de gelijkmaker te laten aantekenen: 1-1.

Kort na de rust moest er gewisseld worden toen Teije Houwerzijl in een duel om de bal hard werd geraakt door zijn tegenstander. Jeroen ten Have was zijn vervanger. Na een uur spelen kreeg WEO een indirecte vrije trap op vijfentwintig meter van het doel van Yde de Punt. Dit dacht Wouter Slager met Dennis de Vries op te lossen, maar laatstgenoemde had dit niet verwacht. Hij moest zich hierbij zo ver strekken dat hij er een scheur in zijn hamstring aan overhield. Zijn vervanger was Stef Jansen. In de aanval die hierop volgde van Yde de Punt zag de scheidsrechter een overtreding van Bert Jager op zijn tegenstander. Iedereen op het sportpark zag een keurig duel dat door Jager werd gewonnen, maar de scheidsrechter wees naar het penaltystip voor het tweede cadeau van de middag. Rick Bloupot pakte dit cadeau keurig uit en zette Yde de Punt voor de tweede keer op voorsprong.

Lang kon er niet worden genoten van de voorsprong toen een speler van Yde de Punt de bal zo in de voeten schoof van Niels Jansen die op de keeper afging en in zijn tweede poging de bal in het doel schoot: 2-2. Hierna was het tijd voor de laatste wissel van WEO toen Marc Oosterhuis eraf werd gehaald ten behoeve van Dylan Kaasjager. Na drie balcontacten was het echter al weer over en uit voor Kaasjager toen hij door zijn knie zakte en dat betekende dat WEO met tien man verder moest. Yde de Punt ging druk vooruit zetten en WEO hoopte in de counter nog gevaarlijk te worden. Een paar minuten voor tijd lukte het WEO ook om uit een van de counters op voorsprong te komen. Wouter Slager werd over rechts weggestuurd en had een prima voorzet in huis op Kebba Darboe die voor vreugde zorgde bij WEO: 2-3. Hierna was het keeper Jan Meijerhof die met twee goede reddingen de overwinning over de streep trok.

Tonnie Huft (WEO): ‘Dit is een goede teamprestatie en dat heeft ons de terechte overwinning opgeleverd. We hebben nu onze derde overwinning op rij te pakken en lijken hiermee uit het dal te klimmen na een dramatische seizoenstart.’

Doelpunten: Rick Bloupot (Yde de Punt); Niels Jansen (2) en Kebba Darbo (WEO).

Farmsum – Alteveer 5 – 0
Farmsum heeft de thuiswedstrijd tegen Alteveer winnend weten af te sluiten. Dat zal voor niemand als een verrassing zijn gekomen omdat de bezoekers de hekkensluiter van 5C zijn en nog geen competitiepunt hadden weten te pakken. Namens de gastheren opende Robert Veenhuis het bal (1-0) en wist Teun Westerhuis met een pegel van afstand de score te verdubbelen. Met die stand zou ook de rust aanbreken. Na de doelwisseling werd een corner van Jeroen Tuma door Justin Eigenberg in een treffer omgezet (3-) en leverde een handsbal een strafschop op die door Ruben Stam binnen werd geschoten: 4-0. Uiteindelijk was het ook Justin Eigenberg die de eindstand op 5-0 wist te bepalen.

Doelpunten: Justin Eigenberg (2), Robert Veenhuis, Teun Westerhuis en Ruben Stam.

Kwiek – SV Woltersum 5 – 3
Het gaat allesbehalve goed met SV Woltersum. De ploeg van trainer Adem Secer had een overwinning bij Kwiek goed kunnen gebruiken om weer wat aansluiting met de onderkant van de middenmoot te vinden, maar het mocht niet zo zijn. De coach miste maar liefst zeven spelers en moest vanwege blessures de laatste dertig minuten ook nog eens met negen man verder. Zelfs de -58-jarige Gert van Dijk moest zich nog een keer in de voetbalkleren hijsen, terwijl hij ’s ochtends ook al een wedstrijd had gespeeld. Hoe dat verder moet? Secer: ‘Ik weet het niet. Het is lastig om iedere week maar weer te moeten afwachten wie er wel of niet fit is. Het is te hopen dat we na de winterstop wat geblesseerde jongens terug krijgen of dat er nog wat nieuwe spelers bij komen. Anders is het straks einde verhaal.’

Doelpunten: Merijn van der Veen, Milan Ottens, Kavish Goenai, Menyanyi Oort en Noah van der Meulen (Kwiek); Miguel Korte (2) en Kevin Jonkman (SV WoLtersum).

No Replies to "Overzicht amateurvoetbal"