Corenos houdt koploper DVC in bedwang

Veel wedstrijden op gras konden op de eerste zaterdag van december niet doorgaan vanwege vorst en sneeuw, maar in Roodeschool was men niet van plan om naar kunstgras uit te wijken. Er werd met man en macht gewerkt om het hoofdveld speelklaar te krijgen en dat was niet zonder succes. Koploper DVC Appingedam kwam namelijk niet verder dan een 1- 1 gelijkspel.

De Damsters keken wel even op toen ze bij aankomst te horen kregen dat er niet op het kunstgrasveld gespeld zou worden. Of Corenos daar expres een stokje voor had gestoken zal nooit duidelijk worden, feit is wel dat de lijstaanvoerder van 4E op het nepgras goed uit de voeten kan en dat er op normaal gras wat harder gewerkt moet worden. Kennelijk hadden ze er in Roodeschool op gegokt dat het hoofdveld in het voordeel van de thuisclub zou werken, maar of die gedachte na 120 seconden spelen er nog was?

Meteen vanaf de aftrap namen de gasten het initiatief en was het Joost Blokzijl die aan de rechterkant van het veld de bal ontving en het speeltuig achter doelman Dennis Carretero Seinhorst wist te krijgen: 0-1. Een bliksemstart voor het team van trainer Duurt Dijkman, dat meteen zaken wilde doen en op jacht ging naar de verdubbeling van de score. De kansen daartoe waren ook wel aanwezig voor Diyar Kaya, Nick Veentjer en Jeroen van Hunnik. In dat half uur hadden de gasten toe moeten slaan, maar ze waren niet in staat om het duel al in een vroeg stadium naar zich toe te trekken. Corenos wist in die fase geen potten te breken. Als men al balbezit had, waren de gastheren het speeltuig veel te snel weer kwijt. Het uitblijven van een tweede treffer leidde tot een ietwat gemakzuchtige houding bij DVC Appingedam. Met name in de omschakeling na balverlies lieten de bezoekers het liggen. Uit een van die momenten ontstond dan ook de eerste mogelijkheid voor Corenos. Brian Pattiwael had in de 33e minuut zijn vierde doelpunt in drie wedstrijden kunnen maken. Hij speelde zichzelf goed vrij, maar voor de neus van doelman Olaf Kiewiet was hij in de afronding te gehaast, waardoor de bal naast het doel verdween.

Na de doelwisseling leek DVC aan de beterende hand, maar over het algemeen was het niet goed genoeg om Corenos definitief op de knieën te krijgen. In de opbouw lukte het allemaal nog wel, maar voorin was de koploper niet scherp genoeg in het vrij lopen en tempo maken in de passing. Het gevolg was wel dat er teveel met de bal werd gelopen, waardoor Corenos tijd genoeg kreeg om in de duels te komen. Om wat meer fysiek in het team te krijgen, had trainer Marco Pesiwarissa van Corenos Germen Tamsma en Kevin Pathuis binnen de lijnen gebracht. Joran Knot schoof door naar het middenveld en Jordan Muller kwam naast Pattiwael te spelen. Toch bleef het oppassen voor de thuisclub, want Nick Veentjer was nog dicht bij een treffer en na een tackle op Eddy Silva wilden de Damsters een strafschop, maar kregen die niet.

Bij Corenos pakten de wissels goed uit. Dat bleek wel uit het feit dat men veel duels op het middenveld wist te winnen. Het geloof leek te groeien dat er misschien kansen waren om DVC pijn te doen. Dat moest vooral gebeuren met snelle verplaatsingen, oftewel het hanteren van de lange bal. De thuisclub had namelijk nogal wat moeite met het hobbelige veld en wist zich maar moeizaam onder de druk van DVC uit te combineren. Het was gokken dat een tweede bal een keer goed zou vallen en dat gebeurde in de 70e minuut. Jordan Muller bediende collega-spits Brian Pattiwael, die er een schijnbeweging uit gooide en het leer vervolgens in de hoek deponeerde: 1-1.

Het was daarna duidelijk dat DVC niet tevreden was met het wedstrijdverloop. De Damsters probeerden de druk op te voeren en namen achterin ook meer risico. Er viel flink wat ruimte achter de laatste linie, waar Corenos niet goed mee omging. Inzetten van Jordan Muller, Brian Pattiwael en Joran Knot werden gepareerd en aan de andere kant bleef de deur op slot. De organisatie stond goed bij de gastheren, die in het resterende kwartier van de wedstrijd genoeg te verduren kregen, maar van geen wijken wilden weten.

Marco Pesiwarissa (Corenos): ‘Zo lang wij als team steeds de discipline weten op te brengen om de organisatie vast te houden en geen rare dingen te doen, dan kunnen wij het iedere ploeg moeilijk maken. DVC speelde zeer voorspelbaar. Veel diepgang bij de backs, buitenspelers opzoeken, overlap van de backs en veel beweging. Wij hebben het niet anders gedaan dan in andere wedstrijden. We weten dat we altijd vier of vijf goede kansen krijgen. Dat bleek ook nu zo te zijn. Als we het overzicht hadden weten te behouden, hadden we er nog wel twee kunnen scoren. Zij hadden meer balbezit, maar dat was een bewuste keuze. Dit is voor ons als team een geweldige opsteker. We kunnen nu ook wekelijks over een sterke bank beschikken en dat is als trainer zeer prettig.’

Duurt Dijkman (DVC Appingedam): ‘Dit is gewoon dom en onnodig puntverlies. En met alle respect, dat lag niet aan Corenos, maar puur aan onszelf. Ik voelde het op de training al aankomen dat er op een gemakkelijke overwinning werd gerekend, maar zo werkt het niet. We moeten er iedere keer staan. Corenos heeft in mijn ogen zelf totaal geen initiatief genomen om ook maar iets van de wedstrijd te maken. Toch zijn ze er een paar keer goed uit gekomen. Dat kwam vooral omdat we niet scherp waren en op bepaalde momenten te gemakzuchtig. Maar goed, het is hun goed recht om zo te spelen. Zij vierden het punt en dat zegt dan ook wel wee r iets over ons. Er is nog geen man overboord, maar dit is wel een goede waarschuwing dat we hier beter mee om moeten gaan.’

* Corenos – DVC Appingedam 1-1 (1-0). Joost Blokzijl 0-1; Brian Pattiwael 1-1 (foto: ©Marcel Monden).

No Replies to "Corenos houdt koploper DVC in bedwang"