Omlandia kegelt bedroevend zwak ZEC omver

Omlandia heeft zich op niet mis te verstane wijze gerevancheerd voor de 0-4 nederlaag tegen Holwierde. Nadat er midweeks nog een aantal minuten tegen NEC Delfzijl afgewerkt moesten worden, waarin de Ten Boersters nog een tegentreffer te verwerken kregen, haalden ze nu ongenadig hard uit in het tweegevecht met het Zandeweerster ZEC. Het werd maar liefst 7-1 voor de gastheren, die ook gemakkelijk met dubbele cijfers hadden kunnen winnen.

Dat de wedstrijd tegen het team van trainer Wilhem van der Wiel niet gemakkelijk moest worden opgevat, was al wel duidelijk op het sportpark aan de Sportlaan. In de poulefase van het bekertoernooi was het immers nog maar net goed gegaan (4-3) en in de competitie had ZEC al bewezen dat het de ‘grote’ jongens het leven goed zuur kan maken. Remises in de duels met NEC Delfzijl, DVC Appingedam en Middelstum waren tekenen aan de wand. Op het eigen kunstgras werd al snel duidelijk dat ZEC niets te zoeken had in Ten Boer, waar de witblauwen er bepaald geen gras over lieten groeien. Men had bij de thuisclub kennelijk geleerd van de eerdere uitslagen en dook er vanaf de eerste minuut meteen bovenop. De gastheren waren hun opponenten op alle fronten de baas. Het was dan ook eigenlijk wel vreemd dat Omlandia zo gretig uit de startblokken schoot in vergelijking met andere duels.

Helemaal okselfris kon ZEC niet aan het duel beginnen. Jelle Rozeboom, Wessel Veenstra, Elvis Hedzic en Sander Kruit ontbraken op het appél. Dat kon echter geen excuus zijn voor de wanvertoning die de gasten op het goed bespeelbare kunstgras zouden neerleggen. De bezoekers verloren zo’n beetje elk duel. Op rechts werd Davey de Haan compleet overlopen en vanaf die kant kwamen ook de eerste goals van Omlandia tot stand. Na achttien minuten spelen vond Wouter Hoek teammaatje Remco Bolhuis, die goalie Nick Blok op zijn pad vond. De sluitpost wist de bal echter niet afdoende te verwerken, waarna Ruben Meier de bal alsnog binnen wist te mikken: 1-0. ZEC had toen nog niets laten zien en zou ook amper de gelegenheid krijgen. Vervolgens was het Jeremy van Coevorden die met een schot van een meter of vijfentwintig de bal in de kruising deed belanden: 2-0. De gastheren verzuimden daarna verder weg te lopen en boden hun tegenstander nog een sprankje hoop dat het na de thee misschien wel heel anders zou lopen.

Beter voetballen en duels willen winnen, dat was het devies voor de tweede helft. Het bleek tegen dovemansoren gezegd. Aanvankelijk werden er nog wel wat schuchtere pogingen gedaan om in de buurt van doelman Devon Harmsma te komen, maar toen de gastheren opnieuw doel wisten te treffen was het afgelopen. Na een uur spelen ging het ineens heel hard. Wouter Hoek beloonde een goed gespeelde wedstrijd met zijn eerste doelpunt van het seizoen na een counter uit het boekje: 3-0. Op aangeven van Hoek wist Remco Bolhuis er 4-0 van te maken en vervolgens nam hij ook treffer nummer vijf voor zijn rekening met een prima lob over doelman Nick Blok: 5-0. Bij ZEC wisten ze niet waar ze het moesten zoeken en konden ze alleen maar hopen dat Omlandia geen al te grote honger naar meer goals zou krijgen. Dat was buiten de waard gerekend. De 17-jarige Corné Dijkstra was de volgende die zich bij het rijtje van doelpuntenmakers wist te voegen. Hij probeerde het van afstand, zag de doelman een foutje maken en liet zich vervolgens bejubelen: 6-0. Uiteindelijk was het Quinten Luider die na een afgemeten bal van Wouter Hoek de zevenklapper voltooide: 7-0. Met wat meer geluk waren assists van Ruben Meijer wel goed gevallen en was het leed voor ZEC nog groter geworden. Nu vielen de ballen echter net niet goed genoeg voor het doel van de gasten waar Wouter Kruit de geblesseerd geraakte Nick Blok was komen vervangen, maar ook in de algehele malaise deelde. Aan de overkant beleefde Devon Harmsma een saaie middag. Eigenlijk waren er maar twee momenten waarop hij in actie moest komen. De eerste keer wist hij het gevaar te bezweren, de tweede keer kon hij de bal uit het net halen nadat Youri Buurlage de zogenaamde eretreffer op het wedstrijdformulier had laten zetten: 7-1.

Martijn Smit (Omlandia: ‘We zijn uiteraard hartstikke blij met dit resultaat en hadden het ook wel even nodig. Het klinkt misschien cliché, maar de wisselvalligheid die wij aan de dag leggen hoort bij een jonge ploeg. Vorige week zakten we door de ondergrens, nu was het genieten geblazen. Het was voor ons zaak dat we ons zouden revancheren voor de nederlaag in Holwierde. Omlandia heeft z’n potentieel laten zien en eigenlijk mag ZEC blij zijn dat ze niet nog meer goals om de oren hebben gekregen.’

Wilhem van der Wiel (ZEC): ‘Een collectieve offday, collectief falen, een black out? Ik kan alles wel van stal halen om dit te duiden. Het was gewoon helemaal niks. Als wij geen inzet tonen of denken dat het ook wel met een minimum kan, dan houdt het heel snel op. Dan hebben we niets in de vierde klasse te zoeken. Dit was een voor mij onherkenbaar ZEC en dat wil ik niet weer zien. Gelukkig gaan we straks de winterstop in en kunnen we even wat rust pakken.’

* Omlandia – ZEC 7-1 (2-0). Ruben Meijer 1-0; Jeremy van Coevorden 2-0; Wouter Hoek 3-0: Remco Bolhuis 4-0; Remco Bolhuis 5-0; Corné Dijkstra 6-0; Quinten Luider 7-0; Youri Buurlage 7-1.

No Replies to "Omlandia kegelt bedroevend zwak ZEC omver"