Trainerscarrière Jan Medema (SV De Heracliden) voorbij

De wegen van oefenmeester Jan Medema uit Appingedam en vierdeklasser SV De Heracliden scheiden zich aan het einde van dit seizoen. Hoewel Medema het nog altijd prima naar de zin heeft bij de vereniging uit Uithuizermeeden en men het daar ook erg jammer vindt dat hij gaat, vindt de Damster dat het tijd is om te stoppen. ‘Spelersgroep en club zijn tevreden over de samenwerking, maar ik moet om mijn gezondheid denken. Dat is dan ook de reden dat dit hoe dan ook mijn laatste seizoen als hoofdtrainer is’, vertelt de coach. Overigens stopt Medema ook met zijn functie als Hoofd Jeugdopleidingen van DVC Appingedam.

Zelden is er een man geweest die zo bevlogen over voetbal kan praten als Jan Medema. Dat is dan ook geen wonder, want hij staat al meer dan veertig jaar bij de velden als trainer van jeugd- en seniorenteams. In die decennia heeft hij heel wat voetballers de revue zien passeren. Ze waren voor hem allemaal gelijk, al zijn er altijd wel enkelen geweest die net iets meer aandacht vroegen omdat Medema een heel scherp oog had voor talent. Hij memoreert daarbij aan jongens als Arnold Kruiswijk en de broers Zeki en Huseyin Kurt die bij respectievelijk FC Groningen en BV Veendam gingen voetballen. Vanuit de D1 van de Damster club werd ook iemand als Joël van Kaam naar de hoofdstedelijke profclub getransfereerd. Daarnaast houdt Medema warme herinneringen over aan de doorstroom van Anthon Hoorndijk en Arjan Steen in de periode dat er in Appingedam nog op het niveau van de hoofdklasse werd gespeeld. ‘Dat was toen een enorme stap voor een jeugdspeler’, herinnert hij zich. Ook Robbert Slob maakte die stap en hem kwam ik later bij Viboa weer tegen. Het laatste voorbeeld in dat rijtje is Robin Zuidema. Die kwam uiteindelijk via Gorecht en Drachtster Boys bij Flevo Boys terecht.’

Medema kijkt met een gevoel van tevredenheid achterom op de lange periode als trainer. ‘Je maakt ook in die functie mooie en minder mooie dingen mee. Ik kijk vooral naar het positieve en denk dan met veel plezier terug aan bijvoorbeeld de kampioenschappen met het eerste van Appingedam en de bekerwinsten met de A1 en het tweede van die club. Ook aan mijn jaren bij Viboa en SV De Heracliden hou ik mooie herinneringen over.’

Wat Medema net zo belangrijk vindt is de nazit met collega-trainers en de mensen van de media. Dat hoort er volgens hem allemaal bij en hij vindt het dan ook goed om te zien dat er zoveel aandacht is voor het regionale voetbal. Voor de rest van dit seizoen gaat de coach er alles aan doen om zijn team voor de vierde klasse te behouden en hij denkt dat dit ook mogelijk moet zijn. Daarna draagt hij het stokje over en is SV De Heracliden de laatste club die hij, verdeeld over twee periodes, in zijn lange carrière als hoofdtrainer onder zijn hoede heeft gehad. Wegblijven van het voetbalveld zal Medema zeker niet. Misschien wat minder vaak, maar hier en daar zal hij zeker opduiken om met zijn immer kritische blik te kijken naar de verrichtingen binnen de lijnen. Bij welke vereniging dan ook maar. Jan Medema en voetbal zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. En dat zal nooit veranderen.

No Replies to "Trainerscarrière Jan Medema (SV De Heracliden) voorbij"