Middelstum berooft DVC van ongeslagen status

DVC Appingedam wilde dolgraag als lijstaanvoerder en zonder nederlaag aan de winterstop beginnen. Dat lukte niet, want een tot de tanden gewapend Middelstum ging op het Wellemansportpark in Appingedam tegen de veldverhouding in met de 0-1 winst naar huis. Aijolt Douma mocht zich na afloop tot matchwinnaar laten kronen.

door Kees Bouma

Jelmer Meinardi maakte afgelopen week bekend na drie jaar bij vv Middelstum uit te gaan kijken naar een nieuwe voetbalclub. Hij kan met tevredenheid terugkijken op de voorbije periode. Het moment om op de radar bij andere clubs te komen is niet slecht getimed. Aan Meinardi zijn motivatie deed het voorgenomen besluit niets, want tijdens de warming-up spatte het enthousiasme en de gedrevenheid er af. Daar moest het ook grotendeels van komen op deze koude en regenachtige middag, want Middelstum miste nogal wat belangrijke spelers. Aan de andere kon ook Duurt Dijkman, trainer-coach van DVC, niet over de sterkste elf beschikken. Met name het gemis van de jonge topscorer Joost Blokzijl woog zwaar. Vooraf al en in de wedstrijd nog veel meer. Dijkman overlegt maandag met het bestuur over een eventueel vervolg op het dienstverband van vier jaar, waar nu drie en een half van voorbij zijn.

DVC nam meteen het initiatief. Via hoopvolle combinaties op een hobbelig veld werd Middelstum terug gedrongen. Vooral via de linkerkant met Jeroen van Hunnik en de uitwijkende Devante de Windt zocht DVC de aanval. Edy Silva Lima kreeg een kansje, maar schotvaardigheid bleek niet zijn beste eigenschap. Na een klein kwartier brak Middelstum voor het eerst uit en nam meteen de leiding. Het was wonderbaarlijk, want de ploeg van Meinardi was eerder nog niet in het strafschopgebied van Olaf Kiewiet geweest, laat staan dat ze er ook maar in de buurt wisten te komen. Max Oldenhof verlengde een lange trap en Aijolt Douma schoot knap van ver raak: 0-1. Via de binnenkant van de paal stuitte de bal tegen het nylon. DVC was als een spriet helmgras, die bij de minste windvlaag tegen de grond wordt geduwd. De goede combinaties verdwenen en beide ploegen vochten en knokten om terreinwinst. Na een snelle uitval kwam Daan van Zalm een metertje tekort om van dichtbij een tweede treffer voor zijn ploeg te laten aantekenen. Verder gebeurde er tot de gebruikelijke onderbreking niet veel meer.

Al snel na de rust bracht coach Dijkman met Ronald Hund een verse kracht in de ploeg. Hij kon voor het eerst sinds zijn sleutelbeenbreuk weer meedoen. Hund is technisch vaardig, rustig en behept met overzicht. Meteen kwam er weer voetbal in de Damster ploeg. Middelstum moest terug en deed dat ogenschijnlijk graag. Af en toe stonden alle veldspelers op een strookje van twintig meter voor hun doelman met verve te verdedigen. De ploeg speelde gedisciplineerd en werkte hard en betrouwbaar als een ervaren tegelzetter. DVC viel aan, maar deed dat vruchteloos en enigszins fantasieloos. De vele voorzetten waren een prooi voor de tegenstander en de laatste pass was vaak onnauwkeurig. Op basis van het grote overwicht verdiende DVC natuurlijk de gelijkmaker. Die leek er toch te komen. Keeper Damon Medema, die het niet eens druk had, stompte een schot van de linkerkant zomaar voor de voeten van de mee naar voren getrokken Melvin Bruggers. Terwijl de doelman hulpeloos spartelend weer overeind probeerde te komen, mikte Bruggers de bal voorlangs. Een grotere kans zou er niet komen. Een kleinere ook niet meer trouwens. DVC drong aan, maar het was spek voor de bek van Middelstum, dat nog wel wat gele kaarten incasseerde, maar de winst over de streep wist te trekken. Doelman Olaf Kiewiet van DVC hoefde de gehele tweede helft geen redding te verrichten, zijn moeilijkste klusje was een harde terugspeelbal op tijd verwerken.

Trainer Jelmer Meinardi was uiteraard zeer tevreden: ‘Wij moeten elke week keihard werken voor de punten. Het is altijd spannend. DVC vloog uit de startblokken. In de openingsfase van de wedstrijd hadden we maar weinig grip op hun positiespel. Wat dat betreft een compliment voor hun aanvallende spelopvatting. Vorige week hebben we gekeken hoe DVC tegen Corenos speelde. We hadden gezien dat het bij hen van combinaties moet komen en dat zij moeite hadden als je de diepte uit het veld wegneemt door wat lager op het veld te verdedigen. Dan komen ze moeilijk tot scoren. Na die goal kwamen we steeds beter in de wedstrijd. We hielden de onderlinge ruimtes klein en kwamen steeds meer in de duels. Dit zorgde voor een boost van vertrouwen en meer onrust aan de kant van DVC. In de minder gevaarlijke ruimtes gunden wij hen de bal. Dat leidde tot veel balbezit, maar echt gevaarlijk werden ze niet omdat we in de gevaarlijke ruimtes geen meter weggaven. Rondom de bal was er altijd rugdekking en als er al een voorzet kwam, had onze keeper de bal constant klemvast. Beide ploegen hebben uiteindelijk twee grote scoringskansen gehad. Toch was het een hele aantrekkelijke wedstrijd. De werklust van mijn ploeg was van een onvoorstelbaar hoog gehalte. Ik heb de jongens daarvoor bedankt. Het heeft ons publiek een prachtige middag bezorgd en we hebben onszelf beloond met een uitstekende uitgangspositie op de ranglijst. We hebben een knappe overwinning geboekt op een ploeg die mijns inziens terecht bovenaan staat. Voor ons breekt de winterstop nu aan. We blijven hard trainen en bereiden ons voor op een goed vervolg.’

Matchwinnaar Aijolt Douma: ‘Dit voelt goed. Ik rende achter de bal aan en schoot hem precies in het hoekje. Lekker. Ik scoor zelden van afstand. Als ik scoor, zijn het klutsgoals. Ons plan was om in te zakken en met snelle counters DVC te verrassen. Achterin zijn ze wat zwakjes. Jammer dat onze trainer weg gaat, het waren drie goede jaren. Wat ik verder doe? Ik zit op het Alfacollege en wil graag meubelmaker worden. Ik ben altijd in de schuur bezig.’

Bij DVC klopte invaller Jort Tiesma teleurgesteld zijn schoenen schoon: ‘Wij domineren en hebben de bal, zij komen er één keer uit en scoren. De gelukkigste heeft gewonnen. De tweede helft hebben ze geen kans gehad. We hadden sneller van kant naar kant moeten wisselen denk ik. We hebben veel kwaliteit aan de zijkanten, maar dat kwam er vandaag niet uit.’ Trainer Duurt Dijkman complimenteerde de jonge Tiesma: ‘Goed gespeeld jong, je hebt gedaan wat ik van je vroeg.’ Verder was hij natuurlijk teleurgesteld: ‘Allereerst wil ik kwijt dat ik ontzettend trots ben over de ontwikkeling van ons team in de afgelopen jaren. Als een Middelstum, dat toch bekend staat om hun energie en vooruit druk zetten zich al zo aan ons aanpast, dan zie ik dat als een groot compliment. Men heeft het wel eens over dat je altijd een plan B moet hebben. Ik zie dat anders. We missen gewoon effectiviteit voorin. We moeten veel sneller handelen richting de goal. Ook in de zestien moeten we veel meer honger tonen. Dat is een kwaliteit die we missen en waar we de komende periode aan moeten werken. Toch is het eigenlijk bizar dat we deze wedstrijd verliezen. Over het begin en de tweede helft ben ik best tevreden. Onze backs speelden na rust wat hoger en we kregen goed de druk erop. Alleen kansen creëren, dat hebben we te weinig gedaan. We misten de finesse in de kleine ruimte. Met Chris Dijks op linksback en Melvin Bruggers vanaf rechts ging het goed. Jort Tiesma viel goed in. Ik heb wel een team gezien dat er voor ging.  Gewoon bizar, bizar, dat we dit verliezen.’

DVC Appingedam blijft koploper mede door de nederlaag van NEC Delfzijl en kan in 2024 beginnen met een thuiswedstrijd tegen SC Scheemda, de vorige club van Duurt Dijkman, en van daaruit alsnog de zo vurig gewenste promotie bereiken.

* DVC Appingedam – Middelstum 0-1 (0-1). Aijolt Douma 0-1 .
Scheidsrechter: Nieboer. Geel: Slagter (DVC), Anema, Verkerk, Bos (Middelstum). Toeschouwers: 250
DVC Appingedam: Kiewiet; Bruggers, Hansen, Dijks, Kamminga (64.Tiesma); Kisman, Veentjer, De Windt (49. Hund); Kaya, Silva Lima en Van Hunnik (90. Slagter).
Middelstum: Medema; Nienhuis (81. Bos), Moeken, Verkerk ( 86. Wieringa), Oosterhoff, Helder, Anema (66. Milkovic), Van Aller (66. Doornbos Clevering), Oldenhof Douma en Van Zalm.
(wedstrijdfoto: Jaap van der Laan / Middelstum Info).

No Replies to "Middelstum berooft DVC van ongeslagen status"