Robbert Kok (Poolster) matchwinnaar in duel met NEC

Poolster heeft thuisclub NEC Delfzijl laten zien dat het geen vanzelfsprekende zaak is dat de Havenkanters bovenin meedraaien. Daar moet voor gewerkt worden en dat hadden ze bij de Spijksters goed in de gaten. De bezoekers wisten voor een verrassing te zorgen door de club van trainer Roy Kamps op een 0-1 nederlaag te trakteren. Man van de dag werd Robbert Kok, die de enige treffer van de middag voor zijn rekening nam. ‘Deze kwam net zo onverwacht als de remise van een week eerder tegen De Fivel’, liet Poolster-coach Jeroen de Groot zich na afloop ontvallen.

Voor NEC Delfzijl zou een zege zeer welkom zijn na de nederlaag in en tegen Holwierde. Toen kon oefenmeester Roy Kamps al niet over een topfitte selectie beschikken en daar kwamen nu nog wat kopzorgen bij. Guillermo Slijngaard was op de training door zijn enkel gegaan en dus niet inzetbaar. De vrees bestaat dat hij een scheurtje in zijn enkelband heeft. Dat is echter nog even afwachten. Na een half uur spelen viel ook Edwin Hodzic uit met een hamstringblessure. De thuisclub begon heel slordig en dat zal veel te maken hebben gehad met de noodgedwongen ingrepen en veranderingen van positie binnen het team. Poolster had ook nog wat goed te maken. De geelzwarten hadden al een paar weken het zoet van de overwinning niet meer mogen proeven en maakten de afgelopen week een halve misstap in het thuisduel tegen De Fivel. Toch besloten de gasten niet meteen vol voor de aanval te kiezen. Poolster zakte in, probeerde de ruimtes klein te houden en liet NEC Delfzijl het meeste balbezit. Echt gevaarlijk werd het niet in het strafschopgebied van Poolster omdat de organisatie van de geelzwarten goed stond.

De gastheren leken op voorsprong te zullen komen nadat Wilbert Lambeck zijn teammaatje Sem Switynk diep had gestuurd. De Delfzijlster ging in duel met Niels Smit, die vervolgens tegen de grond ging terwijl Switynk doelman Ronan Herder al had geklopt. Scheidsrechter Boerema uit Paterswolde besloot de treffer te annuleren omdat hij vond dat Switynk zijn tegenstander in de rug had gelopen. Aan de zijde van NEC vond men dat de onpartijdige wel heel gemakkelijk had gefloten, maar de thuisclub moest er wel mee zien te leven en dus op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden om het Spijkster bastion omver te kegelen.  De rust brak aan zonder dat er werd gescoord en al snel bleek in de tweede helft dat de eerste ploeg die zou scoren het zeker niet hoogstaande duel waarschijnlijk ook zou winnen. Na een uur spelen zou de enige treffer van de middag vallen. Joost Kombrink schatte een bal verkeerd in, ging er onderdoor en zag Kevin Bijlsma er vervolgens mee vandoor gaan. Hij werd onderweg licht getoucheerd door Ulyendrich Merencia en kreeg een vrije trap op zo’n twintig meter van het doel van de thuisclub. Terwijl doelman Bas Westerhuis nog bezig was met het metselwerk voor het op te stellen muurtje, besloot Robbert Kok niet te wachten tot het cement was opgedroogd en besloot het doel onder vuur te nemen. Hij deponeerde het leer in de hoek die normaliter voor Westerhuis had moeten zijn: 0-1.

NEC Delfzijl probeerde van alles om een dreigende nederlaag te voorkomen, maar stuitte telkens op de hechte defensie van de geelzwarten. Toch had het nog gekund als Jeanclar Torbed, nadat hij drie tegenstanders voorbij was gesneld, het overzicht had bewaard en de bal breed had gelegd. Nu ging de kans verloren. De ingevallen Dyon Groenhagen wist in de slotfase zijn mee opgekomen teammaatje Joost Kombrink nog te vinden, maar diens kopbal spatte op de lat uiteen en dus bleef het bij die ene treffer van Robbert Kok.

Roy Kamps (NEC Delfzijl): ‘Even los van het feit dat het geen beste wedstrijd was, was dit wel een duel die eigenlijk geen winnaar verdiende. Het was van beide kanten niet goed. Die goal van ons die afgekeurd werd, vond ik een te gemakkelijke beslissing en de treffer van Poolster? Mijn doelman geeft duidelijk aan dat hij nog niet klaar stond, maar daar had de scheidsrechter kennelijk geen boodschap aan.’

Jeroen de Groot (Poolster): ‘We zijn erg blij met deze overwinning. Dat kan ik niet vaak genoeg benadrukken. Het is een prestatie van het collectief geweest. We hebben ons het snot voor de ogen gewerkt. Op basis daarvan durf ik wel te zeggen dat de overwinning verdiend was. Zij hadden dan wel veel meer de bal, maar wij wisten dat goed op te vangen. Ik ben een tevreden trainer. We hebben het vandaag goed gedaan en als ik mijn ploeg een cijfer moet geven, dan wordt het een 9,5 voor de teamspirit.’

* NEC Delfzijl – Poolster 0-1 (0-0). Robbert Kok 0-1 (foto: ©Angela Smit-Flikkema).

No Replies to "Robbert Kok (Poolster) matchwinnaar in duel met NEC"