SV De Heracliden duwt De Fivel dieper in problemen

SV De Heracliden heeft de thuiswedstrijd tegen De Fivel in een klinkende overwinning weten om te zetten. De mannen van trainer Jan Medema begonnen moeizaam, ontsnapten aan een vroege achterstand en begonnen pas te voetballen toen de eerste treffer op het scorebord was verschenen. De Fivel liet het hoofd daarna te snel in de schoot zakken en mocht zeker niet klagen dat het halverwege het duel nog maar 3-0 stond. Na de doelwisseling probeerden de bezoekers het wel, maar de opleving was slechts van korte duur. De Meisters zegevierden uiteindelijk met 5-2 en gaan met een prima gevoel de winterstop in. Hoe anders is het met De Fivel gesteld. Dat begint aan de pauze in de wetenschap dat het met twee punten uit tien wedstrijden de rode lantaarn meeneemt naar de tweede helft van de competitie. Daarin zullen de Riepsters een heel ander gezicht moeten tonen, willen ze uit de misère geraken die degradatievoetbal met zich meebrengt.

Op 30 september wist De Fivel een punt te pakken van SC Scheemda en begin deze maand deed het ándere Oranje’ het zelfde bij Poolster. En dat was het dan wel. Om aansluiting te krijgen met de vrij grote middengroep, moest er een resultaat komen en het enige dat telde was eigenlijk een overwinning. Op de medewerking van SV De Heracliden hoefden ze in ieder geval niet te rekenen, want de gastheren wilden zelf de volle buit om zo nog wat meer afstand met de onderste regionen te bewerkstelligen.

De thuisclub had zeker in het eerste kwart nogal wat moeite om de gasten van zich af te houden. Daar was men er kennelijk van doordrongen dat er iets gedaan moest worden om niet nog dieper in het moeras weg te zinken. En als je iets wilt bereiken, zal het veel genoemde heilige vuur er zeker moeten zijn. Dat was er toen nog wel en sterker nog, misschien hadden de bezoekers zich in hun beste fase van de wedstrijd ook wel met een voorsprong moeten belonen. Een voorzet vanaf rechts leek door Kjell Spraakman binnen te worden gegleden, maar Stijn Tiekstra wist zijn voet ook nog tegen de bal te krijgen. Het leer hobbelde richting doellijn, waar Jeroen Linstra voor opruiming wist te zorgen. De thuisclub was iets te gretig. Men wilde te graag een snelle goal forceren, liep de ruimtes zelf dicht en stond meestal te diep.

En toch zou het niet al te lang duren alvorens de eerste goal van de wedstrijd genoteerd kon worden. Nadat Jeroen Linstra een inzet via onderkant lat het veld weer in zag stuiteren, was het in de 27e minuut raak. Een aanval uit het boekje over de rechterkant van het veld, waar vaak de ruimte lag voor de Meisters, belandde uiteindelijk bij de tweede paal waar Roy Streppel de bal tegen het nylon wist te mikken: 1-0. Daarna ging het allemaal heel snel, lieten ze bij De Fivel hun mannetjes veel te gemakkelijk lopen en was het wachten op de volgende goal. In de 39e minuut kreeg Thijs Tiekstra alle tijd en ruimte om, nadat hij in eerste instantie de controle over het leer was kwijtgeraakt, zijn misser te herstellen en alsnog uit te halen. Het lage schot vloog door een woud van benen binnen: 2-0. Vijf minuten later lag nummer drie in het Riepster doel en was Corné Rijzebol de gevierde man: 3-0. Met wat meer fortuin had SV De Heracliden met een nog veel ruimere marge kunnen gaan rusten, maar die ellende bleef de bezoekers bespaard.

Kennelijk waren er in de kleedkamer van De Fivel wat harde woorden gevallen. Misschien wel over de manier waarop de tegengoals waren gevallen. En misschien ook wel over de wijze waarop men stond te spelen. Dat het heel opmerkelijk was dat iemand als Jacob Havinga, normaliter actief in het tweede elftal, kon uitgroeien tot een van de beste Riepsters op het veld. Hoe dan ook, van het tweede bedrijf wilde men in ieder geval nog iets zien te maken. Met bijvoorbeeld de ingevallen Eirik Eide. Een handenbindertje van jewelste, maar nog niet honderd procent fit. Omdat de gastheren achterin te aanvallend bleven staan en daardoor ruimte aan De Fivel gaven om de ballen achter de defensie te gooien, kon het gebeuren dat er toch weer een fase ontstond waarin de gasten wat meer van het spel hadden. Dat was overigens wel in een periode waarin een vrije trap niet door doelman Sander Steenbergen klem kon worden gepakt, maar de bal in de rebound door Martijs Delker op de lat werd gemikt. Twee minuten later schoot Delker een voorzet van Stijn Tiekstra over de deklat.

Terwijl De Fivel pogingen ondernam om iets dichterbij te komen, was het aan de andere kant wel raak. In een luchtduel met Steenbergen ging Delker tegen het gras. Scheidsrechter Adem Secer zag er een strafschop in en vervolgens besloot Delker de penalty ook maar te verzilveren. Daar had hij overigens wel twee pogingen voor nodig. De eerste werd nog gekeerd, maar omdat men bij De Fivel niet alert genoeg reageerde, mocht de Meister het nog een keer proberen en nu was het wel raak. Ondanks de bijna wanhopige poging van Joran Bos deed om de bal nog weg te vegen: 4-0. Het duel leek nu definitief op slot te zitten, maar gek genoeg sloeg SV De Heracliden aan het knoeien. Kennelijk was de concentratie er niet meer en sloeg de nonchalance ook nog eens toe. Met een drietal aanvallers en een mannetje meer op het middenveld probeerde De Fivel meer druk uit te oefenen. Kjell Spraakman dacht een ingooi vanaf rechts met een omhaal wel in het doel te krijgen, maar vergat de bal te raken. In de verwarring die ontstond, zag de verdediging van de blauwzwarten de vrij staande Jacob Havinga over het hoofd. Die prikte de bal tegen de touwen: 4-1. Vervolgens dacht Eirik Eide niet veel later voor een volgende goal te zorgen, maar hem werd de voet dwars gezet door Stijn Tiekstra. Die had een minuut later bijna voor een curieuze goal gezorgd toen hij wilde uitverdedigen, maar de bal tegen Jacob Havinga aan schoot. Gelukkig voor Tiekstra verdween het leer via buitenkant paal naast.

En toch zou De Fivel nog een keer raak schieten. In de 86e minuut was het invaller Daniël Robinson die een teruggetrokken bal over de doellijn wist te jagen (4-2) en het was helemaal niet gek geweest als De Fivel daarna nog een keer had gescoord, puur omdat men bij de thuisclub erg zeker van zichzelf leek te zijn van het feit dat de punten wel in eigen huis zouden blijven. Dat gebeurde dan ook en weer was het vanaf elf meter raak. De iets te nadrukkelijk om een rode kaart vragende Arjan de Vries liet Corné Rijzebol over zijn knie duikelen en begreep er vervolgens niets van dat de arbiter opnieuw naar de strafschopstip wees. Even had het er de schijn van dat de Riepster er genoeg van had. Hij maakte aanstalten om zijn shirt over het hoofd te trekken en richting kleedkamers te lopen, maar bedacht zich op tijd. Fluitist Secer spaarde hem nadrukkelijk. Dat deed Thijs Tiekstra niet met goalie Sander Steenbergen. De Meister bepaalde de eindstand op 5-2.

Jan Medema (SV De Heracliden): ‘Wij waren aanvankelijk veel te onrustig en te slordig. Ons middenveld stond bijna op de rand van het strafschopgebied van De Fivel te seinen dat ze de bal van achteruit die kant maar moesten transporteren. We konden het geduld kennelijk niet opbrengen om te kijken waar de mogelijkheden lagen. Dat was vooral op rechts het geval. Het is dan ook niet zo gek dat de eerste goal vanaf die kant tot stand kwam. Na rust vergaten we dat je in het voetbal niet alleen moet aanvallen, maar ook aan je verdediging moet denken. Dat heeft ons twee onnodige tegentreffers gekost. Maar goed, we zijn blij met deze overwinning. We kunnen met een goed gevoel richting de jaarwisseling en kijken na de winterstop wel weer.’

Guus Zantinga (De Fivel): ‘We hebben in deze wedstrijd twee goede fases gehad. Dat was meteen aan het begin en een korte periode na rust. Je scoort zelf niet en vervolgens krijgen we ze te gemakkelijk om de oren. Ook nu zie je weer dat we teveel spelers moeten missen die een meerwaarde voor het team hebben. Niks ten nadele van de vervangers, maar je komt dan zelfs tegen SV De Heracliden te kort. Onze mogelijkheden zijn te beperkt. Het was al mooi dat het tweede niet hoefde te spelen en dat iemand als Jacob Havinga wel mee wilde. Zo iemand hoort gewoon in het eerste elftal thuis. Hij is balvast, lastig te bespelen en is altijd wel in staat om een doelpunt mee te pikken. Gelukkig verliest SC Scheemda ook en dus moeten we ons na de winter eerst maar focussen op het halen van een plaats die nacompetitie oplevert. In het andere geval wordt het erg lastig en vlieg je er gewoon rechtstreeks uit. Dat willen we zien te voorkomen.’

* SV De Heracliden – De Fivel 5-2 ( 3-0). Roy Streppel 1-0; Thijs Tiekstra 2-0; Corné Rijzebol 3-0; Martijs Delker 4-0 (strafschop); Jacob Havinga 4-1; Daniël Robinson 4-2; Thijs Tiekstra 5-2 (strafschop).

No Replies to "SV De Heracliden duwt De Fivel dieper in problemen"