SIOS haalt fors uit in ongelijke strijd met HSC

Voor vierdeklasser SIOS was het laatste voetbalweekeinde van dit jaar een soort van survival geworden. Om in ieder geval met een ietwat geruster gevoel de winter in te gaan, zou de thuiswedstrijd tegen HSC in ieder geval gewonnen moeten worden. En die missie werd met succes volbracht. De gastheren veegden hun opponent met maar liefst 6-0 van het Sauwerder gras.

De ploeg van trainer Quincy Dijkstra begon de competitie met een 1-1 gelijkspel tegen Westerkwartier. Daarna volgden maar liefst zes nederlagen op rij en kwam de druk er al behoorlijk op te staan. ‘Nu komen de duels waarin we punten moeten pakken’, vertelde Dijkstra enige tijd geleden. En dat werd in de eerstvolgende wedstrijd ook gedaan. Het stad-Groninger VVK kreeg op eigen veld met 3-6 klop. Op bezoek bij FC Grootegast ging het vervolgens weer mis, maar nu was er dus weer een duel waarop de Sauwerders met veel tevredenheid terug konden kijken.

SIOS had het belang van de wedstrijd maar al te goed in de smiezen. Meteen vanaf het eerste fluitsignaal werd er hoog druk gezet op het doel van HSC, dat de punten heel goed kon gebruiken om de kloof naar onderen toe te vergroten. De thuisploeg leverde veel energie en de intensiteit lag hoog. Dat bleef niet zonder succes, want binnen twaalf minuten had de thuisclub al een 3-0 voorsprong weten te nemen. Op aangeven van Dennis Berghuis mocht Jochem Huinder de openingstreffer laten aantekenen: 1-0. Niet veel later kreeg SIOS een vrije trap toebedeeld die door Sander Bultena in de bovenhoek werd gedeponeerd: 2-0. Dennis Berghuis was ook de man die aan de basis van de derde treffer stond. Nu was het echter Willem Nieweg die het leer tegen het nylon wist te krijgen: 3-0.

HSC moest zich van die mokerslag zien te herstellen en probeerde dat ook wel. Af en toe braken ze er over links uit om in de counter iets te bewerkstelligen. Zo werd er na amper een kwartier op de lat geschoten en kregen ze in de 25e minuut zelfs een strafschop toegekend door scheidsrechter Boerema nadat Frank Blok een HSC-er tegen het kletsnatte gras had gekwakt. De trap vanaf elf meter werd door de uitstekend keepende Leroy Munters onschadelijk gemaakt. Het waren twee pogingen die de gasten weer terug in de wedstrijd hadden kunnen brengen, maar ze lieten beiden dus liggen en dat werkte bepaald niet als een helend zalfje op de opgelopen wond.

Na een klein half uur wist SIOS de ruststand een nog fraaier aan zien te geven. De gastheren waren al gevaarlijk gebleken via het aanvalstrio Willem Nieweg, Rohan Dijk en Jochem Huinder. Toch zou het Sander Bultena zijn die zijn tweede van de middag wist te produceren. En andermaal wist hij uit een vrije trap het doel van de bezoekers te doorboren na een fout van de doelman: 4-0.

Als je halverwege een wedstrijd al zo’n comfortabele wedstrijd speelt, laat blijken dat je veruit de betere ploeg bent en met een gerust hart aan het tweede bedrijf kunt beginnen, dan wil de nonchalance nog wel eens binnensluipen en de concentratie verslappen. Dat gebeurde nu echter niet. SIOS bleef de controle over het duel uitoefenen, speelde achterin met een sterk spelende Frank Blok een solide pot, terwijl op het middenveld Allert de Haan en Ramon Buikema vrijwel alle persoonlijke duels wisten te winnen. Uiteindelijk was het Ramon Buikema die zijn sterke wedstrijd met een goal beloonde na een mooi lopende aanval en een afsluitend eentweetje met Jochem Huinder: 5-0. En dat Buikema ook als aangever van waarde was, liet hij later zien toen hij Willem Nieweg middels een prima pass op maat wist te bedienen en hem de eindstand op het scorebord liet zetten: 6-0.

SIOS heeft nog een inhaalwedstrijd te gaan en dat duel wordt op eigen veld gespeeld tegen Noordwolde, de ploeg die ook niet sterk aan het seizoen begon. Sinds half oktober is het team van trainer Elsin Yilmaz in zes achtereenvolgende competitieduels echter ongeslagen gebleven en hebben de geelzwarten zich aardig weten op te werken. Sportpark De Lange Twee kan zich op zaterdag 13 januari dus opmaken voor een volgende alles of niets-poging van SIOS om de gewenste aansluiting definitief te realiseren.

Quincy Dijkstra (SIOS): ‘Ik heb een gedreven SIOS gezien dat vanaf de eerste minuut heel goed wist wat er op het spel stond. Winnen moest, want dan zouden we weer enigszins aanhaken bij de grote groep middenmoters. Dit biedt perspectief voor het vervolg van de competitie.’

* SIOS – HSC 6-0 (4-0). Jochem Huinder 1-0; Sander Bultena 2-0; Willem Nieweg 3-0; Sander Bultena 4-0; Ramon Buikema 5-0; Willem Nieweg 6-0.

No Replies to "SIOS haalt fors uit in ongelijke strijd met HSC"