Oliebollenactie EemsmondSport en Avia groot succes

De jaarlijkse goede doelen-actie van Stichting EemsmondSport, in nauwe samenwerking met Avia Farmsum, is een groot succes geworden. In de aanloop naar de jaarwisseling werden twee dagen lang oliebollen gebakken voor het ParkinsonFonds. Zelfs burgemeester Ben Visser van de gemeente Eemsdelta kwam een handje helpen.

Stichting EemsmondSport Delfzijl begon drie jaar geleden vanuit het fietsenschuurtje van cameraman Alex Warners oliebollen te bakken voor verzorgingshuis Betingesteate in Delfzijl. ‘Als gezellig gebaar aan hen en als leuke actie voor ons omdat we vanwege de lockdown toen niets anders konden doen. We hadden er niet op gerekend maar het werd een groot succes’, vertelt voorzitter Nanko Kiel. Vanaf dat moment ging het hard. Jolanda Bontrop, lid van de sponsorafdeling van EemsmondSport, kwam met het idee om de actie uit te breiden. Oliebollen bakken voor de deur van het tankstation van Avia in Farmsum waar zij werkzaam is. ‘Er komen veel mensen tanken en ook de shop loopt goed. Daar kunnen wij van profiteren’, opperde ze destijds. Het hoofdkantoor van Avia bood eveneens een helpende hand en dus kon men aan de slag. Was het vorig jaar nog maar een dag, nu werd er twee dagen gebakken en waren er in de voorverkoop al meer dan vierhonderd oliebollen besteld. ‘En elke eurocent kunnen we aan het Fonds afstaan, want we hebben zelf nauwelijks onkosten gemaakt. Alle ingrediënten, de apparatuur en de onderkomens werden gesponsord.’

Dat het druk zou worden hadden de initiatiefnemers wel verwacht. Dat ze er op de tweede dag bijna niet tegen konden bakken kwam als een verrassing. ‘Het liep echt geweldig. Er kwamen zelfs mensen langs die helemaal geen oliebollen hoefden, maar wel een donatie wilden doen. We waren na vijf uur aan het opruimen en zelfs toen kwamen er mensen langs om oliebollen te kopen. Het was echt hartverwarmend.’, vertelt Nanko Kiel. Dat burgemeester Ben Visser een handje kwam helpen was als een kers op de taart en gaf de bakkers en verkopers een gevoel van erkenning.

De reacties van de klanten waren positief. ‘Het zijn mooie, grote oliebollen en ze smaken heerlijk’, sprak een van hen. Sommigen kwamen een tweede keer langs om de lekkernij op te halen. ‘Dat krijg je als je kwaliteit verkoopt. En dat het allemaal naar een goed doel gaat is een extra stimulans. Volgend jaar zijn we er weer.’ De kans is derhalve vrij groot dat de ingeving van Alex Warners een traditie binnen EemsmondSport gaat worden. Hoewel ze er na ruim twintig uur bakken en verkopen eigenlijk wel klaar mee waren, werd er toch al naar volgend jaar uitgekeken. ‘Er zijn inderdaad al wat ideeën geopperd, maar daar komen we op terug.’ Wat het exacte bedrag is dat het ParkinsonFonds in ontvangst mag nemen, willen de initiatiefnemers nog niet kwijt. ‘Op woensdag 10 januari komt er een vertegenwoordiging naar Farmsum en dan wordt het bedrag tijdens een officieel moment bekend gemaakt.’

De Stichting EemsmondSport Delfzijl en AVIA Farmsum bedanken het gemeentebestuur van Eemsdelta, AH Appingedam, AH Groningen (Siersteenlaan), AH Delfzijl (Vennenplein), Jumbo Delfzijl (Jachtlaan), Meertens Pankouk Farmsum, EHBO Delfzijl, Stichting Molen Aeolus Farmsum en Knutern Huus Delfzijl voor hun sponsoring en ondersteuning.

No Replies to "Oliebollenactie EemsmondSport en Avia groot succes"