Eurocup Delfzijl prooi voor debutant Sporting CP

Debutant Sporting Clube de Portugal heeft de jubileumeditie van Eurocup Delfzijl gewonnen. De Portugezen bleven in de finale AZ Alkmaar met 3-2 de baas. De Brazilianen van Fortaleza, uitgegroeid tot publiekslieveling, eist de derde plaats voor zich op door met dezelfde cijfers van KRC Genk te winnen. De toeschouwers genoten volop in de tot voetbaltempel omgebouwde loods op het haventerrein van Delfzijl. Het was ook nu weer smullen geblazen van de pareltjes uit het nationale en internationale jeugdvoetbal.

Je gaat je onderhand afvragen welke gerenommeerde club er nog voor durft te bedanken om een keer aan Eurocup Delfzijl te mogen deelnemen. ‘We kunnen iedere club krijgen die we willen’, liet de organisatie zich ooit ontvallen. Een dergelijke uitspraak kun je opvatten als ‘pocherig’, feit is wel dat men er ieder jaar weer in slaagt om een contingent clubs naar de havenplaats te halen die alleen qua naam al aanleiding genoeg geeft om een kaartje te bemachtigen. En wat dat betreft moest men er ook snel bij zijn, want ze waren andermaal niet aan te slepen.

Afgelopen weekend vond de tiende editie plaats van het toernooi dat ooit in de Brede School Delfzijl van start ging. De organisatie maakte in de aanloop naar het indoortoernooi gewag van een ijzersterk deelnemersveld, waarin de Portugese topclub Sporting CP en Brøndby IF uit Denemarken debuteerden. De overige buitenlandse clubs waren West Ham United, KRC Genk, Club Brugge, Bayern München en het Braziliaanse Fortaleza EC Uit Nederland verschenen titelverdediger PSV, Ajax, AZ Alkmaar, FC Groningen en het Regioteam Eurocup aan de start. Het werd al snel duidelijk dat de regionale talenten opnieuw niet veel in de melk hadden te brokkelen. Sterker nog, ze sneeuwden helemaal onder in het voetbalgeweld. Ze waren in een poule ingedeeld met KRC Genk, AFC Ajax, het Braziliaanse Fortaleza EC, PSV en Brøndby IF en wisten daarin geen enkele keer te scoren, terwijl er 34 tegengoals werden geïncasseerd. AFC Ajax kwam als poulewinnaar uit de bus. De Amsterdammers wisten evenveel punten (12) als de Belgen van KRC Genk te behalen, maar konden een beter doelsaldo overleggen.

In de andere poule hoefde AZ Alkmaar slechts een keer een gelijkspel toe te staan. De overige wedstrijden werden allemaal gewonnen en dus waren ook de Alkmaarders zeker van de poulezege. Op gepaste afstand volgden Club Brugge, FC Bayern München en debutant Sporting CP. In dit geweld kon ook FC Groningen niet meekomen. Het eindigde puntloos onderaan. Ze wisten alleen de wedstrijd om de elfde en twaalfde plek van met 4-0 van het Regioteam te winnen. Dat eindigde dan ook als laatste.

In de kwartfinale struikelde titelverdediger PSV met 5-3 over AZ Alkmaar. De Eindhovenaren kwamen uiteindelijk niet verder dan de achtste plaats. West Ham United, vorig jaar nog verliezend finalist, speelde zijn laatste wedstrijd tegen Brøndby IF en wist uiteindelijk negende te worden. Er zou dus hoe dan ook een nieuwe winnaar komen en aan het einde van de middag werd duidelijk dat Sporting Clube de Portugal een goede kans zou maken om het toernooi op zijn naam te schrijven, nadat het in de halve finale KRC Genk met 3-6 had weten te kloppen. In de andere halve finale tussen Fortaleza EC en AZ Alkmaar was de spanning om te snijden, maar waren het uiteindelijk de talenten uit de Zaanstreek die zichzelf na een 5-6 zege een ticket voor de finale wisten te bezorgen.

Tijdens de finale was AZ aanvankelijk de betere ploeg. De Alkmaarders leken op rozen te zitten nadat ze via Musabe Abdusalam en Timo van der Schaar een 0-2 voorsprong hadden genomen en dachten de wedstrijd daarna wel rustig uit te kunnen spelen. Sporting schakelde echter een versnelling hoger en het was aan het uitstekende optreden van doelman Jason Has te danken dat de Portugezen alles uit de kast moesten halen om het duel alsnog naar zich toe te trekken. Het was Laurindo Mendonça die voor de aansluiting zorgde: 2-1. Zeven minuten voor tijd moest goalie Has het antwoord schuldig blijven op een toegekende strafschop en andermaal was Laurindo Mendonça de voltrekker van het vonnis: 2-2.

Nadat AZ nog een fraaie mogelijkheid had laten liggen om opnieuw de leiding te nemen, viel het doek voor AZ. Doelman Has leek van geen wijken te willen weten na een van de allerlaatste aanvallen van de dag, maar moest uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen in Laurindo Mendonça, die hem te slim af was: 3-2. Wat AZ daarna ook probeerde, het mocht niet baten.

De vreugde aan de kant van de Portugezen was groot nadat het laatste fluitsignaal had geklonken, de teleurstelling bij de tegenstander niet minder. Het zegt veel over het toernooi dat alle clubs aangaven volgend jaar graag terug te willen komen.Mohamed Knouzi van KRC Genk werd tot topscorer van het toernooi uitgeroepen. Hij wist het net tien keer te vinden. Beste speler van het toernooi werd Laurindo Mendonça (Sporting CP) en de titel beste doelman ging volkomen terecht naar Jason Has van AZ Alkmaar.

Eindstand
1. Sporting CP
2. AZ Alkmaar
3. Fortaleza EC
4. KRC Genk
5. Club Brugge
6. FC Bayern München
7. AFC Ajax
8. PSV Eindhoven
9. West Ham United
10. Brøndby IF
11. FC Groningen
12. Regioteam

No Replies to "Eurocup Delfzijl prooi voor debutant Sporting CP"