Middelstum geeft voorsprong weg in duel met SV De Heracliden

Het duel tussen thuisclub Middelstum en SV De Heracliden is er eentje met twee gezichten geweest. Voor de thee domineerden de gastheren en lieten ze een eigenlijk te magere 2-0 ruststand noteren. Na de doelwisseling en het geblesseerd wegvallen van Mateo Milkovic was het overwicht van de gastheren verdwenen en kwamen de Meisters wat meer in de wedstrijd. Terwijl Middelstum verzuimde definitief afstand te nemen slopen de Meisters dichterbij en was Julian Jonker de gevierde man toen hij een goed geplaatste corner met het hoofd wist af te ronden. En zo kwam er een 2-2 eindstand op het door Hendrik de Veen bediende scorebord te staan. Een uitslag waar niemand rekening mee had gehouden.

Na een lange tijd van betrekkelijke voetbalarmoede was het dan eindelijk weer zo ver. De jacht op de punten was na weken weer geopend en het leverde meteen een duel op waar je op voorhand je vingers bij zou aflikken. Middelstum ontving SV De Heracliden en in de regel zijn het vaak vrij intensieve duels die beide ploegen uitvechten. Dat zou nu niet anders zijn. Op het moment dat de winterstop zijn intrede deed, stond Middelstum op een keurige tweede plaats en waren de Meisters op de zesde plek terug te vinden. Winst was voor beide teams belangrijk. Voor Middelstum omdat het koploper DVC Appingedam dan tot op een punt zou naderen en voor SV De Heracliden omdat het dan de vierde plaats van Poolster zou overnemen.

De thuisclub begon beter aan de tweestrijd. Middelstum speelde met meer flair, combineerde goed en hield het veld breed. De ploeg van trainer Jan Medema wist zich geen raad met de tegenstander en liet zich heel vaak verleiden om uit de vooraf afgesproken zoneverdediging te stappen. Voor de brigade van Jelmer Meinardi kwam er daardoor voldoende ruimte om aan iets moois te denken. In het eerste kwart van de wedstrijd bleef het echter bij enkele afzwaaiers op het veld dat kennelijk gladder was dan menigeen had gedacht. Ruben Slager was nog het dichtst bij een treffer voor de gasten, maar schoot vanaf de linkerkant van het strafschopgebied voorlangs. In de 24e minuut werd het spel op de kar gezet. Een voorzet van Aijolt Douma vanaf de linkerkant van het veld werd achter de verdediging van SV De Heracliden gedeponeerd. Bij de tweede paal was het Allert Moeken die, via de knuisten van goalie Marwin Spriensma, de bal tegen het nylon wist te krijgen: 1-0. Wat al te lichtzinnig uitverdedigen leidde kort daarna bijna tot een verdubbeling van de score. Aijolt Douma wist de bal te veroveren en via wat tussenstations was het andermaal Allert Moeken die op doel schoot. Nu ging de bal echter naast.

Nadat een indraaiende voorzet van Mateo Milkovic ternauwernood gekeerd kon worden, verdween Daan van Aller aan Middelstummer zijde van het strijdtoneel. Hij werd vervangen door Twan Heemstra. Die beleefde een prima invalbeurt, want enkele minuten nadat hij zijn opwachting had gemaakt, mikte hij een voorzet van Aijolt Douma achter goalie Marwin Spriensma: 2-0. Vlak voor die treffer moest scheidsrechter Mustafa ingrijpen omdat er her en der wat heethoofden op het veld rond liepen. Op het middenveld werd een overtreding op Jeroen Linstra gemaakt. De fluitist had dat kennelijk niet gezien en liet doorspelen. Vervolgens ging Linstra op jacht naar een stel Middelstummer benen, trof doel en werd vervolgens door Mateo Milkovic opzij gesmeten. Het kwam beide spelers op geel te staan en daar mocht met name Linstra niet over klagen. Nadat de gemoederen weer waren bedaard, kon er verder worden gespeeld. Aan de stand zou echter niets meer veranderen. Aan de zijde van SV De Heracliden moest in ieder geval een ander plan op tafel komen, wilden ze er in de tweede helft nog een wedstrijd van maken.

Na de doelwisseling verdween Milkovic al vrij snel geblesseerd van het toneel. Hij maakte plaats voor Daan van Zalm. En weer was er een moment dat om aandacht vroeg toen Martijs Delker er met de bal vandoor wilde gaan en hij door Thijs Nienhuis op een ordinaire schop werd getrakteerd. Ook dat had rood moeten zijn, maar fluitist Mustafa volstond met geel voor beide hoofdrolspelers. Delker was daar nog het meest verbaasd over, omdat hij in zijn ogen niets verkeerd had gedaan. Duidelijk was ook dat Middelstum na het wegvallen van Milkovic voorin een stuk minder balvast was. De Meisters gooiden nog wat meer gewicht in de strijd en nadat Wessel Oosterhoff te simpel balverlies had geleden en Ruben Slager de aansluitingstreffer wist te maken, werd het ineens weer een wedstrijd: 2-1. De gasten roken bloed en gingen verwoed op jacht naar meer succes. Die had eigenlijk in de kiem gesmoord moeten worden door Daan van Zalm en Twan Heemstra. Zij kregen beiden de mogelijkheid om de genadeklap toe te dienen. En dus mochten de gasten blijven hopen. De tegentreffer bleek een soort van doping te zijn voor de Meisters, die naar mogelijkheden bleven zoeken om Middelstum nog meer pijn te doen.  En dat lukte in de 86e minuut. Middelstummer Robert Bos had de bal rond de eigen zestien meter weg moeten rossen, maar moest een corner toestaan. De heerlijk aangesneden inzet van Kevin Jaarsma werd door de hoog klimmende Julian Jonker langs doelman Damon Medema gekopt: 2-2. Beide teams probeerden in de resterende tijd ook nog voor de winnende goal te gaan. Die viel echter niet, al had dat zomaar kunnen gebeuren als Aijolt Douma met iets meer beheersing op doel had geschoten. Nu verdween zijn poging over de ballenvanger. Na ruim 94 minuten kwam er een einde aan de derby en had Middelstum alle reden om zichzelf voor het hoofd te slaan. De thuisclub kon niet tevreden zijn met het punt, aan de zijde van SV De Heracliden was men dat zeker.

Jelmer Meinardi (Middelstum): ‘Ik ben van mening dat we deze wedstrijd hadden moeten winnen. Zeker op basis van het spel dat we voor de rust hebben laten zien. Het wegvallen van met name Mateo Milkovic heeft er voor gezorgd dat we voorin minder balvast werden en te weinig konden creëren. Er ontstonden veel duels en onze controle over het duel verdween. Het werd een meer open wedstrijd. Er waren in de tweede helft aan beide kanten een aantal mogelijkheden om te scoren. Daaruit scoorde SV De Heracliden er twee. Wij wisten er niet een te benutten. Dat is ons duur komen te staan.’

Jan Medema (SV De Heracliden): ‘Onze eerste helft was helemaal niks. We hadden zulke duidelijke afspraken gemaakt. In de wedstrijd zie je daar dan helemaal niks van terug. Eigenlijk mochten we blij zijn dat Middelstum voor rust niet verder wist weg te lopen, anders was het helemaal een dramatische dag geworden. Na de thee wisten we meer duels te winnen, was de wil om er iets van te maken er wel en hebben we laten zien dat we wel degelijk kunnen knokken. De gelijkmaker valt laat, maar wij zijn blij met deze remise.’

* Middelstum – SV De Heracliden 2-2 (2-0). Allert Moeken 1-0; Twan Heemstra 2-0; Ruben Slager 2-1; Julian Jonker 2-2.

No Replies to "Middelstum geeft voorsprong weg in duel met SV De Heracliden"