Overzicht amateurvoetbal

Een beperkt voetbaloverzicht deze week in verband met een al even beperkt voetbalprogramma. Komend weekeinde lijken we voor het eerst dit jaar weer een volledig programma tegemoet te gaan. Voor nu is het dus behelpen met bijvoorbeeld dubbele verliezen, een tweetal zevenklappers, de vreugde over de eerste competitiezege en nog wat andere zaken. Zoals gewoonlijk beginnen we met de belevenissen van eersteklasser Winsum.

1e Klasse J Zaterdag/Zondag
WINSUM KRIJGT TIK OP NEUS VAN WKE ‘16
Devando Fik, die naam zullen ze in Winsum niet snel vergeten. De goaltjesdief van WKE ’16 uit Emmen scoorde namelijk drie keer in het duel met de ploeg van trainer Fred de Boer, die uiteindelijk met maar liefst 5-1 op de voetbalbroek kreeg.

Op het sportpark Grote Geert speelde Winsum een vrij kansloze wedstrijd. De veel feller en met  meer beleving spelende Drenten bouwden al snel aan een veldoverwicht dat gestalte kreeg toen Fik zijn eerste van de middag wist te scoren. Nadat Yumé Ramos nog naast had gemikt, stond het na amper een kwart wedstrijd al 2-0 en andermaal stak Fik het brandje aan. De Winsumers liepen constant achter hun tegenstander aan en wisten zelden tot een goede mogelijkheid te komen. Toen Fik na een half uur spelen zijn hattrick voltooide, pakten zich donkere wolken samen boven de hoofden van de Noord-Groningers. Er moest iets gebeuren, maar voordat er ook maar iets van een ander strijdplan zichtbaar werd, stond het al 5-0 door twee treffers van Lorenzo Hendriks, waarvan eentje uit een strafschop. Tussendoor had Ramos nog een keer op de paal gemikt, maar dat was het dan ook wel aan Winsumer zijde. Er werd niet meer gescoord voor de thee en er kon met recht worden gezegd dat Winsum zich in het eerste bedrijf niet bepaald van zijn beste kant had laten zien.

Dat het na de thee anders moest was wel duidelijk. Na een blessurebehandeling van een Emmenaar mocht Winsum proberen in ieder geval nog iets van de tweede helft te maken. Ondanks twee dubbele wissels kregen de bezoekers echter geen vat op de thuisclub. Die vonden het na de overtuigende eerste helft welletjes en lieten de gebeurtenissen rustig op zich af komen. Er waren wel wat tekenen van herstel aan Winsumer zijde, maar ook nu ontbrak de echte wilskracht. Uiteindelijk mocht invaller Sam Kamphuis nog de eretreffer scoren op aangeven van Menno Mulder en werd de eindstand op 5-1 bepaald.

2e Klasse J Zaterdag
SV BEDUM LIJDT DUBBEL VERLIES BIJ DRENTHINA
Het begint onderhand een eentonig verhaal te worden, maar ook zaterdag is SV Bedum er niet in geslaagd om tot een succes te komen. In Emmen werd met 4-2 van Drenthina verloren. De elfde nederlaag op rij werd meteen het Waterloo voor trainer Leudi Stoepman. Hij besloot na afloop van de verloren wedstrijd per direct te stoppen als verantwoordelijke coach van de Bedumers.

De Bedumers moesten het opnieuw met een aangepast team doen vanwege blessureleed. Twan Ahlers en Robin ten Kate waren weer present, maar daar stond wel het gemis van een zestal andere spelers tegenover. Daarnaast hadden twee selectieleden verplichtingen elders. De gastheren kwamen voortvarend uit de startblokken en probeerden met lange ballen hun spitsen te bereiken. Het leverde veel druk op, zonder dat er overigens grote kansen ontstonden. Het gevaar van Drenthina zat hem met name in de dode spelmomenten. Zo vloog een vrije trap van ene meter of vijfentwintig laag via binnenkant paal binnen toen er een dik kwartier was gespeeld. De goal kwam op naam van Resmon Roemahlewang: 1-0. Een te korte terugspeelbal leidde tot de gelijkmaker van Twan Ahlers: 1-1. Korte tijd later verstapte Ahlers zich en kon zich bij het rijtje geblesseerde spelers voegen. Uit een hoekschop wist Drenthina andermaal aan de leiding te komen na een rake kopbal van Roland Koops: 2-1. Na de doelwisseling duurde het niet lang of SV Bedum wist de achterstand weg te werken. Na een goede aanval was het de in de basis debuterende Bram Dijkstra die voor 2-2 wist te zorgen. Ook daar wist men echter geen vertrouwen uit te putten. Drenthina bleef aandringen en door weifelend ingrijpen konden Finn Hoogeveen en Janiek Arends uiteindelijk nog scoren (4-2) en was de zege voor de thuisclub wel veilig gesteld.

4e Klasse E Zaterdag
SC SCHEEMDA HEEFT EERSTE DRIEPUNTER BINNEN
De opluchting was groot op het sportpark ‘d Oosterd in Scheemda toen het laatste fluitsignaal had geklonken in de thuiswedstrijd tegen RZ Baflo. Eindelijk had het team van trainer Gerrie Drent een zege te pakken. Op eigen veld werd het 2-1 voor de gastheren, die nu weer met enige hoop in het hart omhoog kunnen kijken.

Het moest voor de Scheemders nu echt gaan gebeuren. Het onderlinge verschil op de ranglijst bedroeg voor de aftrap zeven punten en een nieuwe nederlaag zou min of meer dodelijk zijn. En dus konden de supporters zich opmaken voor een spannende pot voetbal. Het speelveld was niet ideaal, net als de voorbereiding op deze wedstrijd. Koning Winter had het trainen en het spelen van wedstrijden in de voorbije periode bijna onmogelijk gemaakt maar de scheidsrechter uit Musselkanaal vond dat het wel kon en floot voor het begin van de wedstrijd. In de eerste zeventien minuten ging het duel aardig gelijk op, waarbij de Bafloërs twee kansen kregen om de score te openen. Een poging ketste af op de buitenkant van de paal en na een kwartier spelen werd er net te hoog gemikt. De echt grote kansen waren echter voor SC Scheemda en de hoofdrol werd daarin door Bob Kellendonk opgeëist. In een tijdsbestek van dik twintig minuten zag hij twee kopballen over de lat vliegen, schoot hij tegen een verdediger aan en kopte een keer op de binnenkant van de paal. Daar waar het uit een lopende spelsituatie niet leek te lukken, bracht een corner van Marvin Ab uitkomst. Die werd hard binnengekopt door Kellendonk en zo kon de thuisploeg met een verdiende voorsprong gaan rusten: 1-0. Voor Marvin Ab was het een mooie beloning nadat hij een half seizoen had moeten missen. Het kwam het spel van de Scheemders wel ten goede dat hij weer kon spelen. ‘Jasper Brink en Dirk ten Have waren ook terug van blessures en dus ziet het er qua spelersmateriaal weer rooskleuriger uit als kort voor de winterstop’, vertelde coach Gerrie Drent na afloop.

Ondanks de 1-0 voorsprong was niet alles vlekkeloos verlopen voor de thuisploeg. In de 11e minuut kreeg Ramon Ab een gele kaart na onnodig balverlies van Marco van de Linde en niet veel later had de dienstdoende scheidsrechter Ramon Ab zijn tweede geel kunnen geven. Omdat RZ Baflo aan de rechterkant via Sam Lukassen voor gevaar bleef zorgen, waarbij de linksachter nu niet meer kon ingrijpen, zag trainer Drent zich genoodzaakt in te grijpen en dus werd Ab in de 25e minuut van het veld gehaald. De onvrede daarover werd niet onder stoelen of banken gestoken. Drent: ‘Ramon is belangrijk voor ons maar het belang van de wedstrijd vroeg om een vroege wissel vanwege de hachelijke momenten na zijn eerste gele kaart. Als hij eraf had gemoeten bij 0-0 had dit vervelende gevolgen voor ons kunnen krijgen.’ De gasten probeerden wel tot kansen te komen, maar vaak was de eindpass niet goed en bleef het bij niet meer dan goede bedoelingen.

In het begin van de tweede helft ging SC Scheemda door met het goede spel. Tom Knollema leek vijf minuten na de hervatting vrij voor doel de 2-0 te scoren, maar zijn schot ging langs de verkeerde kant van de paal. Toch kwam de treffer er wel. Marvin Ab werd in de zestien meter geblokt door Melvin Folkerts. De scheidsrechter van dienst zag er een strafschop in en die werd in de 52e minuut zeer beheerst binnen geschoten door Marco van de Linde: 2-0. In de 67e minuut leek SC Scheemda de deur definitief dicht te gooien toen een goede aanval door Marvin Ab binnen werd geschoten. Er was echter een buitenspelsituatie aan vooraf gegaan en dus werd de treffer afgekeurd. In het laatste kwart van het duel gooide Rood Zwart Baflo eindelijk alle schroom van zich af. Een goal van Duncan Torrenga op aangeven van Nico Pouwels werd wegens buitenspel afgekeurd, maar luidde wel een fase in waarin RZ Baflo de thuisclub steeds verder terugdrong. Torrenga haalde niet vel later zijn gram door een vrije trap vanaf een meter of twintig fantastisch binnen te schieten. Doelman Kuipers kon er niets aan houden: 2-1. Het was nu billenknijpen en overleven voor SC Scheemda en in de laatste twee minuten kreeg Rood Zwart Baflo drie corners die zeer gevaarlijk waren. Mark van Zanten schoot uit en daarvan volley op het Scheemder doel, maar doelman Kuipers wist de inzet uit zijn doel te ranselen. Nadat er voor het einde van de wedstrijd was gefloten, droop de opluchting van de gezichten van de Scheemder ploeg af.

Gerrie Drent (SC Scheemda): ‘Ik kan niet uitleggen hoe blij ik ben met deze eerste overwinning. Die hebben wij samen verdiend.. Dit gaan wij dadelijk ook met elkaar vieren.’ En dat deden ze in Scheemda. Naar verluidt was het nog lang ‘onrustig’ op en rond het sportpark van de plaatselijke trots.

Willem Kluin (RZ Baflo): ‘We zijn er driekwart van de wedstrijd niet in geslaagd om goed in ons spel te komen. Het is jammer dat we pas na die 2-0 zijn begonnen te voetballen. Dat zal anders moeten de komende weken. We hebben voetballende kwaliteiten genoeg in huis en het is zaak dat we de schroom eerder van ons af gooien. Als dat lukt, heb ik er wel vertrouwen in.’

5e Klasse D Zaterdag
NEDERLAAG FC LEO NA HALF UURTJE EENRUM
In Eenrum moesten nog 32 minuten worden gespeeld van het duel tegen FC LEO, dat eind november werd gestaakt vanwege de invallende duisternis. De stand was op dat moment 1-0 in het voordeel van de gastheren. De thuisclub zou in het restant nog een keer scoren en streek dus de winst op van dit blijspel in twee bedrijven.

Aan de staking ging een wonderlijke situatie vooraf. Het hoofdveld, waar wel verlichting aanwezig was, bleek onbespeelbaar en dus werd er naar het tweede veld van de roodbaadjes uitgeweken. Daar ontbrak echter veldverlichting en na 56 minuten kwam er dan ook een einde aan het treffen. In het halve uur dat restte moest FC LEO proberen om de achterstand weg te werken. Die was tot stand gekomen na een treffer van Brandon Hazekamp, terwijl een goal van Leenster Johan Hofman was afgekeurd. Beide teams doken vol in het duel en FC LEO probeerde vooral met lange ballen voor onrust in de Eenrumer defensie te zorgen. Enkele schotpogingen konden goed geblokt worden door de Eenrumer defensie. Er was ongeveer een kwartier gespeeld toen de bij Eenrum vertrekkende Diego van Dijken er een solo uit gooide en in de korte hoek raak schoot. Daarmee bracht hij de stand op 2-0 en werd het een heel lastig verhaal voor FC LEO. Dat wist dan ook niets meer terug te doen en keerde na een half uur voetbal met lege handen huiswaarts.

5e Klasse E Zaterdag
GEO KRIJGT ZEVENKLAPPER OM DE OREN
Op een erbarmelijk slecht veld moest een zeer verzwakt GEO zaterdag aantreden tegen gastheer BSVV, de medekoploper van de 5e klasse E. Op voorhand gaf de ploeg zichzelf al weinig kans op een goed resultaat en dat bleek te kloppen. Na negentig minuten stond er een 7-1 eindstand op het boord in het voordeel van de club uit Bovensmilde.

De zorgelijke blikken in Garmerwolde waren er een dag voor de wedstrijd al. Op vrijdag hadden zich namelijk acht spelers, die normaliter op het wedstrijdformulier staan, voor deze wedstrijd afgemeld. Aangevuld met een aantal spelers van het tweede elftal van GEO, waaronder good old Kasper Teunis (46) werd toch vol goede moed aan het duel begonnen. Al snel bleek dat er een duidelijk kwaliteitsverschil aanwezig was tussen beide ploegen. GEO kon maar moeizaam onder de druk van BSVV wegspelen en moest zich veelal beperken tot counteren.

In de 17e minuut ging het mis voor GEO. Een schot werd van richting veranderd en belandde in het doel door toedoen van Kaji Mohammed: 1-0.  Niet veel later kwam er ook al een tweede goal op het scorebord te staan. Miscommunicatie tussen een aantal spelers van GEO had tot gevolg dat de bal niet goed werd weggewerkt. Die belandde voor de voeten van spits Jordy de Groot en dat betekende 2-0.  GEO wist zicht hierna enkele keren onder de druk uit te spelen en zelf ook kansen te creëren. De grootste was voor Robert Bleeker. Oog in oog met de keeper van BSVV wist hij echter niet te scoren. Het bekende euvel van GEO is en blijft het scorend vermogen.  De rust leek in te gaan met een stand van 2-0, maar de scheidrechter was even de tijd vergeten, waardoor er ook nog de 3-0 kon worden gescoord. Een houdbaar afstandsschot van Calvin Kunstman werd door keeper Remco Been niet goed verwerkt.

Net uit de kleedkamer gekomen lag ook al de 4-0 in het netje en was Nico Hoogeveen de gevierde man. Het duurde tot de 67e minuut voordat de 5-0 op het scorebord kon worden gezet. Uit een voorzet dacht Hielke Stuivenberg de bal weg te werken maar gleed uit op de doellijn. Voor BSVV-er Himen Mohammed was het daarna een koud kunstje om de bal over de bal te verwerken. De 6-0 was al even curieus. De bal werd van dichtbij door Calvin Kunstman door de benen van Robert Bleeker geschoten en belandde achter keeper Remco Been. In deze fase van de wedstrijd was de organisatie helemaal weg en was bijna elke voorzet een kans voor BSVV. Uit een van deze kansen werd in de 75e minuut ook nog de 7-0 gemaakt door Marten Homan. In de 80e minuut kwam voor GEO nog de eretreffer op het scorebord te staan met dank aan de scheidsrechter. Een hoge bal werd gevangen door de keeper en Alex Sarfo duwde hem met bal en al het doel in. Een duidelijke overtreding maar de scheidsrechter oordeelde anders: 7-1. Sarfo kreeg ook nog de kans om zijn tweede doelpunt van de middag te maken, maar faalde oog in oog met de keeper.

Leendert Nieborg (GEO): ‘Een op voorhand ingecalculeerde nederlaag tegen een goede ploeg is bewaarheid geworden. Het is nu zaak om de koppen bij elkaar te steken om uit deze moeilijke periode te komen. Misschien lukt het tegen Asser Boys. We kunnen in ieder geval weer trainen. De meeste spelers hebben in het kalenderjaar 2024 één keer getraind of helemaal nog niet.

5e Klasse F Zaterdag
WAGENBORGER BOYS VERLIEST KELDERDUEL
Soms lijkt het er bij wagenborger Boys op dat ze iets te snel het eindsignaal verwachten tegen Drentse ploegen. Ook nu ging het team van trainer Elle Smit in de extra speeltijd onderuit. Het overkwam de Boys in de wedstrijden tegen Bargeres en SC Angelslo. Nu gebeurde het in de uitwedstrijd tegen NWVV. Een gelijkspel was gezien het wedstrijdbeeld was terecht geweest, maar de punten (2-1) bleven in Nieuw-Weerdinge.

Voor Wagenborger Boys was het zaak om de wedstrijd te winnen, al gold dat in niet mindere mate voor de gastheren. Die lieten hun opponent niet in de wedstrijd komen door de ruimtes klein te houden en ook de achterste linie tot aan de middenlijn te laten oprukken. De beste man aan de zijde van NWVV was de keeper, die voortreffelijk mee voetbalde en ook het lef had om ver voor zijn zestien meter te spelen als dat werd vereist. Na acht minuten spelen werd er erg opzichtelijk hands gemaakt door een verdediger van NWVV en kwam de bal op de stip te liggen. Wesley Sannes nam de aanloop en scoorde de openingstreffer: 0-1. De treffer had de Wagenborgers wat meer rust moeten geven, maar Arjan Haveman beging binnen de beruchte lijnen eveneens een overtreding en nu lag de bal aan de overzijde van het veld op de stip. Doelman Arjan Levinga wist echter te voorkomen dat NWVV langszij kwam en ranselde de inzet weg. Toch lukte het de gastheren later om de achterstand weg te werken door een treffer van Erwin Schipper en zo stond het na een intense eerste helft gelijk bij rust: 1-1.

Met twee verse krachten probeerde trainer Elle Smit meer balans op het middenveld te creëren, maar dat lukte niet echt. Wel probeerde Wagenborger Boys met wat meer lange ballen voor onrust te zorgen, maar daar anticipeerde de goalie van NWVV goed op. De beide spitsen Erik Kort en Arjan Haveman hadden een moeilijke middag en waren ongelukkig in hun acties en onderlinge afstemming. Ook het middenveld kon geen vuist maken zodat de aanvoer vaak stokte. De wedstrijd was eerder spannend dan fraai, ook omdat het aan beide kanten een foutenfestival en een slijtageslag werd in een overigens sportieve wedstrijd. Met nog vijf minuten extra speeltijd vanwege blessurebehandelingen en wissels, leek het duel op een remise af te stevenen. In het foutenfestival bleek NWVV echter de gelukkigste. Wagenborger Boys verloor op het middenveld de bal en in de tegenstoot lag het achterin helemaal open omdat de defensie uit positie was gespeeld. De Nieuw-Weerdingers wisten wel raad met die ruimte en het was Milan Duursma die de 2-1 binnen wist te mikken. Voor de Boys waren de druiven zuur. Ze verloren niet alleen de wedstrijd, maar zijn nu ook de hekkensluiter in 5F en zien de middenmoot van hun klasse steeds verder uit het zich raken.

5e Klasse C Zondag
ROOD EN NEDERLAAG VOOR KLOOSTERBUREN

Kloosterburen heeft en kostbare nederlaag geleden in de uitwedstrijd tegen Wedde. De gasten moesten niet alleen de punten aan de thuisclub laten, maar kwamen na amper een kwart wedstrijd ook nog eens met tien man te staan na een rode kaart van Stan Stavenga. Hij speelde een bal verkeerd in, probeerde zijn fout vervolgens te herstellen maar vergreep zich daarbij aan een tegenstander. Voor die prent was Kloosterburen de betere ploeg en kreeg het kansen om aan de leiding te komen. Ondanks de overtalsituatie wisten de gasten goed stand te houden en stond het halverwege het duel nog steeds 0-0. Na de doelwisseling wist Wedde wel te scoren, maar dankzij een eigen goal kwamen de tien van Kloosterburen weer langszij: 1-1. Het werd daarna nog mooier, want na een voorzet van Niels Bolt gleed een verdediger van Wedde de bal voor de tweede keer langs zijn eigen doelman: 1-2. Erg lang wisten de gasten de voorsprong niet vast te houden, want binnen een tijdsbestek van vijf minuten had Wedde de achterstand in een 3-2 voorsprong weten om te buigen. Kloosterburen weigerde zich bij de gang van zaken neer te leggen. Er werd uit alle macht geprobeerd om de gelijkmaker op het bord te krijgen en Matthijs Voos dacht die te zullen maken nadat de keeper van Wedde al was geklopt. De inzet werd echter net voor de doellijn weggerost. Ook een aantal vrije trappen vielen net niet goed en dus mocht Wedde na afloop de handen stijf dichtknijpen dat het de overwinning had weten binnen te slepen.

Willem Kluin (Kloosterburen): ‘Ik moet de jongens een groot compliment geven dat ze ook na de rode kaart prima zijn blijven voetballen en constant hebben geprobeerd om tot een goed resultaat te komen. Als je naar de hele wedstrijd kijkt was en gelijkspel ook nog wel terecht geweest. Er wachten ons nu nog veertien oefenwedstrijden, want zo kijken wij er naar nu bekend is dat Kloosterburen op zaterdag gaat spelen. Het is zaak dat we deze wedstrijden gemotiveerd blijven om in ieder geval met een goed eindresultaat afscheid van het zondagvoetbal te nemen.’

SV WOLTERSUM KRIJGT DRAAI OM DE OREN
Tot aan de 40e minuut in de eerste helft wist SV Woltersum tegenstander Bellingwolde nog redelijk bij te benen en kregen de gastheren zelfs mogelijkheden om te scoren. Daarna was de fut er kennelijk uit. De eerste treffer van de gasten kwam voort uit een goed uitgespeelde aanval, de overige treffers vloeiden voort uit het feit dat spelers op plaatsen stonden waar ze eigenlijk niet thuis horen, zoals bijvoorbeeld onder de lat. Halverwege het duel stond het 1-3, waarbij Ronald van der Lei voor de witzwarten had gescoord. Na de thee liep Bellingwolde eenvoudig weg en werd de eindstand uiteindelijk op 1-7 bepaald.

No Replies to "Overzicht amateurvoetbal"