Janneke Cazemier derde op 100 kilometer van Amersfoort

Leden van de Winsumer loopgroep Artemis zijn het afgelopen weekend weer op verschillende plaatsen in het land actief geweest. Janneke Cazemier uit Warffum verbaasde zichzelf door derde te worden tijdens een wedstrijd over 100 kilometer in Amersfoort. De Stichting Run033 uit Amersfoort, een platform door, voor en van hardlopers in het 033-gebied, stond zaterdag garant voor de organisatie van een wedstrijd over naar keuze 100 mijl of 100 kilometer. De deelnemers liepen rondjes op verharde en verlichte paden van telkens 3.704 kilometer om op de vereiste afstanden te komen.

Janneke Cazemier uit Warffum was een van de vijf deelneemsters op de 100 kilometer, welke afstand binnen twintig uur moest worden afgelegd. Zij finishte na 12.56.13 uur en werd tussen veel jongere concurrentes verdienstelijk derde. Ze verbeterde bovendien het clubrecord op deze afstand bij de vrouwen 60. Haar laatste 100 kilometer liep ze op 12 november 2006 in Deventer en dus was dit een prestatie van formaat. Volgens Cazemier was dit een eenmalig gebeuren en stort ze zich in het vervolg weer op de gewone marathons.

De sv Friesland organiseerde eveneens zaterdag in het zonovergoten Tzum, gelegen ten zuidoosten van Franeker, de gelijknamige halve marathon, bestaande uit een vijftal afstanden. Met ruim 160 deelnemers was men, gelet op de concurrentie van andere lopen in de buurt, niet ontevreden. Artemis startte met drie leden op de halve marathon. De afstand bleek achteraf 21.8 kilometer te zijn omdat er door een nog niet afgebouwde tunnel een extra lus van 700 meter in Oosterlittens moest worden gelopen. De route met start en finish in Tzum volgde veelal in een open gebied onder andere de dorpen Iens, Oosterlittens, het Friese Winsum en Welsryp. Willem Hofman uit Winsum werd zevende bij de mannen 45 in 1.47.24 uur. Hein Kooi uit Westernieland finishte als tiende bij de mannen senioren in 1,55.28 uur. Hij miste door de extra lus van 700 meter een persoonlijk record op de exacte halve marathon.

Elizabeth Hofman uit Winsum is na 16 kilometer uitgestapt. Ze meldde dat ze veel te snel was begonnen en moegestreden in de bezemwagen had plaatsgenomen. Groningen Atletiek organiseerde, ook al op zaterdag en onder aangename weersomstandigheden, de tweede trainingsloop ter voorbereiding op een van de vele voorjaarsmarathons. De afstand bedroeg 25 kilometer en de route met start en finish op de atletiekbaan in het Stadspark was uitgezet aan de noordwest kant van de stad Groningen. Onder de deelnemers bevonden zich ook vijf Artemissers. Hiervan volgden de stad-Groninger Marnix van den Brink en de Winsumers Fanny Kaper, Paulien Kuik en Harry Hamminga de voorlopers met een tempo van 6.15 minuten per kilometer. Dorpsgenoot Anna de Munck rende met de groep van 6.30 minuten per kilometer mee (foto: Janneke Cazemier).

No Replies to "Janneke Cazemier derde op 100 kilometer van Amersfoort"