Nipte zege NEC Delfzijl op stug spelend ZEC

Het heeft NEC Delfzijl nogal wat moeite gekost om tegenstander ZEC op de knieën te dwingen. De groenwitte muur die de stug spelende Zandeweersters voor het eigen doel hadden opgetrokken bleek een bijna onoverkomelijke barrière te zijn. Uiteindelijk werd Jeffrey Roeters als matchwinnaar begroet. Zijn treffer bleek voldoende voor de drie punten die de Delfzijlsters wisten op te strijken.

Dat ZEC niet voor de meest aanvallende tactiek zou kiezen om de thuisclub te bestrijden, was op voorhand wel duidelijk. De ploeg van trainer Wilhem van der Wiel, die overigens niet zelf aanwezig was, begon het seizoen op eigen veld met een 2-2 gelijkspel tegen NEC Delfzijl en wist richting de winterstop ook DVC Appingedam en Middelstum in bedwang te houden. Het blijft echter punten schrapen voor de Zandeweersters en hoe dat op het sportpark Centrum tot stand moest komen leek van ondergeschikt belang. Eigenlijk kon dat ook niet van hen worden verwacht, omdat ze door de slechte omstandigheden van het eigen trainingsveld niet veel arbeid hadden kunnen verrichten.

De sterk verdedigende gasten lieten NEC het balbezit, maar die gingen daar erg slordig mee om. De verwachting was dat er tussen de linies ruimtes zouden vallen en daar had de thuisclub ook op getraind. Dat deel klopte dan ook wel, maar werd in de praktijk niet goed ingevuld. De ballen werden teveel opgehaald en dat leverde niets op. Er moest meer lef en initiatief worden getoond tegen de ploeg die zich vrijwillig liet inzakken. Dat was ook de voornaamste boodschap die trainer Roy Kamps zijn mannen meegaf voor het tweede bedrijf.

In de 52e minuut was er eindelijk de ruimte om aan iets moois te denken. Wilbert Lambeck transporteerde de bal op rechts richting teammaatje Joost Kombrink, de op zijn beurt een prima voorzet van zijn voet liet vertrekken. Die werd vervolgens door Jeffrey Roeters achter doelman Nick Blok gekopt: 1-0. Daarmee leek de ban wel te zijn gebroken. Als ZEC nog snode plannen had, dan moest het nu wel uit de schulp kruipen. Het is bekend dat NEC Delfzijl niet veel weg geeft, maar ook te weinig scoort. Ook nu had men eerder afstand kunnen en misschien wel moeten nemen. Achterin had Kamps overigens aanwinst Tyrell Strik een plek in de basis gegund. Normaliter zou je een speler als hem eerder op het middenveld verwachten met zijn creativiteit, maar hij bracht nu zoveel rust centraal achterin, dat het voor de rest van het team ook een stimulans was.

Omdat NEC Delfzijl weigerde afstand te nemen, bleef het gevaar aanwezig dat Strik en de zijnen achterin nog een keer op de proef gesteld zouden worden. De kleine kansjes die er kwamen, konden de defensie van de thuisclub niet echt verontrusten. Melvin Sikkema en Vincent Zijlstra probeerden het, overigens zonder succes, nog wel eens van afstand. Misschien was de grootste mogelijkheid wel voor Kjell Posthumus. Een vrije trap van Vincent Zijlstra werd door Melvin Sikkema doorgespeeld, maar de koppende Posthumus schatte de situatie volledig verkeerd in en raakte de bal daardoor maar half. Mark Bos leek de gelijkmaker te zullen scoren nadat een afstandsschot van Melvin Sikkema werd losgelaten. De treffer werd echter geannuleerd omdat Bos buitenspel zou hebben gestaan. Aan de andere kant werd een treffer van Jeffrey Roeters om dezelfde reden afgekeurd. Volgens Kamps ten onrechte, maar aan die mening had de scheidsrechter geen boodschap. En dus bleef het bij de benauwde 1-0, die overigens met niet minder vreugde werd begroet. De race om de topposities in 4E blijft nu immers in stand en omdat NEC Delfzijl nog een inhaalwedstrijd te gaan heeft, komt zelfs de leidende positie in beeld.

Roy Kamps (NEC Delfzijl): ‘Dit zijn van die wedstrijden waarin je veel creativiteit moet tonen om de tegenstander stuk te spelen. Dat deden we in de eerste helft zeker niet goed. Na de thee kwamen we de afspraken beter na en lag de ruimte er ook wel om tot resultaat te komen. Ik ben van mening dat een 3-0 uitslag heel normaal was geweest, maar we komen nou eenmaal moeilijk tot scoren. Het ging moeizaam, maar we hebben in ieder geval weten te winnen.’

Jari Koopman (ZEC): ‘Dat het een lastige middag zou worden was op voorhand wel duidelijk. Ondanks het verlies hebben we een goed gevoel aan de wedstrijd overgehouden en dat was omdat iedereen zijn taken goed uitvoerde en we eigenlijk goed stonden. Dat we de kleine kansjes die we krijgen niet benutten is natuurlijk jammer. Maar goed, je speelt wel tegen een van de favorieten in deze klasse natuurlijk.’

* NEC Delfzijl – ZEC 1-0 (1-0). Jeffrey Roeters 1-0.

No Replies to "Nipte zege NEC Delfzijl op stug spelend ZEC"