Prima dag SC Loppersum ondanks bloedeloos gelijkspel

SC Loppersum heeft ondanks een 0-0 gelijkspel op eigen veld tegen SV Lycurgus de koppositie in de derde klasse C iets steviger in handen genomen. Dat kwam zeker niet door het eigen goede voetbal, maar door de falende concurrentie. In de derde klasse C kunnen wel zeven ploegen aanspraak maken op de titel. Helpman en Groen Geel, de grootste rivalen van de Lopsters verloren hun duel en nummer vier Zuidhorn speelde gelijk.

door Kees Bouma

Dat deed SC Loppersum dus ook. Veel viel er niet te genieten op het sportpark aan de Bosweg, maar dat lag zeker niet aan de inzet en de goede wil van de acteurs. Er waaide een harde, bij vlagen stormachtige wind over de groene piste. Voor rust had Lycurgus die wind als bondgenoot en daar hadden de stadsbewoners zelf voor gekozen. De eerste kans was voor de ploeg van Heiko van den Berg. Na een knappe actie van Joris Jurna schoot Olav Sleurink in kansrijke positie over. Na ruim een half uur waren dezelfde mannen hoofdrolspelers in een kansrijke aanval, waarbij zowel Jurna als Sleurink had kunnen scoren. Het lukte niet en het zou tot de allerlaatste minuut duren voordat SC Loppersum weer gevaarlijk werd. Keeper Marvin Hoeksema kreeg het evenmin druk. Spits Rindert Ykema was tweemaal erg dreigend, maar beide keren werkte hij de bal uiteindelijk naast de palen. Teammanager Rob Sleurink zei vooraf al dat veel tegenstanders SC Loppersum niet zo hoog inschatten: ‘Elke week krijg ik de vraag hoe het kan dat wij bovenaan staan. We zakken wat in, gunnen de tegenstander de bal en dan profiteren we van de ruimte die achter hun defensie valt.’
Na de doelwisseling had Loppersum de wind mee en kon het moeilijk counteren, vooral ook omdat Lycurgus voorzichtig opereerde en niet blind op jacht naar een voorsprong ging. Volgens trainer Rodney van der Hoek kwamen ze wel om te winnen: ‘SC Loppersum stond hoger op de ranglijst, maar dat is scorebordjournalistiek. We zijn niks minder en vorig jaar wonnen we hier met 3-0.’
De tweede helft was, in alle eerlijkheid, vreselijk. Er gebeurde niks voor de doelen, het was saaier dan een vertragingsmelder op een station. Loppersum zocht ‘Jay’, zoals Joris Jurna vanuit de dug-out werd aangesproken, maar de vedette van de thuisclub had maar weinig briljante momenten. Wel raakte hij nog een keer de paal. Ruben Danhof vuurde zijn ploeg vanuit de laatste lijn voortdurend aan, maar de finesses ontbraken.

Hoe matig voetballers ook spelen, er is altijd wel iemand die het in hun ogen nog slechter doet en dat was natuurlijk de scheidsrechter. Nu moet gezegd worden, dat Jakob Klompien, ook voorzitter van de Raad van Commissarissen van FC Groningen, evenmin in topvorm verkeerde. De in Ten Post geboren bestuurder, eerder ook al voorzitter van de RvC van Telstar, liet bijvoorbeeld een pittige overtreding van Marc Vereijken onbestraft. Trainer Van der Hoek daarover: ‘Die nummer vier schopt alles wat los en vastzat van ons.’ Echt van invloed was de arbitrage niet, Klompien maakte zeker geen grote blunders, maar maakte vooral veel werk van juist inwerpen. Als hij de jaarrekening van Wouter Gudde net zo precies inspecteert kan de directeur van de FC nog wel een paar benauwde momentjes krijgen.

Pas in de extra tijd drong SC Loppersum nog even serieus aan. Rolf Oosterhuis, bijna veertig jaar en still going strong, mocht twee keer een vrije trap in een aardige positie nemen. Beide keren kwam er een hoekschop uit en bij de eerste kwam Lycurgus goed weg. De bal huppelde na een kopbal van Job van Zanten richting doellijn, maar kon net op tijd worden weggerost. Het bleef bij 0-0 en daar kon aanvoerder Ruben Danhof wel mee leven: ‘Niet helemaal tevreden, maar we kozen ook eieren voor ons geld. We staan er goed voor en gingen de boel niet open gooien. Het seizoen is nog lang. Wat ging er niet goed? We misten op het middenveld de felheid en de mannen die de doelpunten moeten maken hadden ook niet hun beste dag. Ja, ik coach fel, dat moet ook wel. Dat is altijd zo geweest met ons. We willen graag weer naar de tweede klasse. We hebben maar een smalle groep en geen A- of B-junioren. We werken ons het schompes en elke wedstijd kost zoveel kracht. Dat breekt de smalle selectie aan het eind van het seizoen ons vaak op.’

Maar voorlopig staat SC Loppersum bovenaan. Sinds de degradatie in 2015 eindigde het alleen vorig seizoen niet in de top drie en vijf keer nam het, zonder succes overigens, deel aan de nacompetitie. In een klasse waar er niemand boven uit steekt zou het dit keer weleens kunnen lukken: de terugkeer naar de tweede klasse.

Heiko van den Berg (SC Loppersum): ‘Het was vandaag met veel wind erg lastig om tot goed voetbal te komen. Beide teams hadden hier last van. Wij speelden in de eerste helft tegen de wind in en probeerden lange ballen achter de defensie van Lycurgus te krijgen. We kwamen er enkele keren goed door en Olav Sleurink en Gijs Broekhuizen hadden de 1-0 kunnen maken. Die kansen gingen echter verloren. Lycurgus was nog het meest tevreden met de 0-0 ruststand. Na de thee werd het voetbal er niet beter op. Er waren wel wat kansen, maar die ontstonden uit standaardsituaties. Zaterdag gaan we naar Be Quick. Ook dat is weer een mooie tegenstander.’

* SC Loppersum – Lycurgus 0-0
Scheidsrechter: Klompien
Geel: Ykema en Den Broeder (beiden Lycurgus)
Toeschouwers: 150
SC Loppersum: Hoeksema; Oosterhuis, Vereijken, Danhof, Wildeman, Broekhuizen, Sleurink, Buikema, Dijk (79.Van Zanten), Maneschijn, Jurna.
SV Lycurgus: Brak; Van Jaarsveld, Gerrits, Domburg, Eisen, De Vries (46. Van Apeldoorn), Zwarts (71.Van Domburg) , Van der Laan ( 71 Vink) , Ykema (84. Schiphof), Den Broeder (84. Kleef), Van der Poel.

No Replies to "Prima dag SC Loppersum ondanks bloedeloos gelijkspel"