Holwierde maakt het onnodig spannend bij RZ Baflo

Holwierde heeft een belangrijke overwinning geboekt op gastheer Rood Zwart Baflo (1-2). De Holwierders kwamen vroeg op voorsprong en misten vervolgens legio kansen om een grote uitslag op het scorebord neer te zetten. Door een fraai afstandsschot van Jan Dietert van der Tuuk en drie afgekeurde doelpunten bleef het spannend tot aan het laatste fluitsignaal spannend.

Voor Holwierde was het de eerste wedstrijd na de winterstop, de thuisclub had een week eerder al ingehaald tegen SC Scheemda. Die winterstop kwam misschien wel iets te vroeg voor de Katmisbewoners, want zij hadden na fraaie overwinningen op Omlandia (4-0) en NEC Delfzijl (2-0) de weg omhoog eindelijk weer ingeslagen. Om echt even bij de onderste plaatsen vandaan te komen was het belangrijk dat er een overwinning geboekt zou worden op Rood Zwart Baflo, dat in de eerste wedstrijd van het seizoen nog eenvoudig aan de kant werd gezet (5-2) maar voor de aftrap toch maar drie punten achter stond op de ploeg van trainer Danny Schudde. Om half drie floot scheidsrechter Denny Durik, onlangs nog hoofdrolspeler in het gestaakte duel tussen de competitiegenoten NEC Delfzijl en Omlandia, voor de aftrap en dit keer duurde het slechts drie minuten alvorens de arbiter wederom in de spotlights stond. Het was Robbie ten Hove die de bal namens Holwierde voor het doel wilde geven. Hij mikte de bal echter op de arm van Melvin Folkerts, die er op een meter afstand vrij weinig aan kon doen. Scheidsrechter Denny Durik wees echter naar de stip en spits Peter Bouwsema schoot de bal vervolgens beheerst langs doelman van Pascal van Solkema: 0-1. Binnen de eerste tien minuten kregen Thijs Stoppels en Tim Visscher nog grote kansen om de score al vroeg te verdubbelen, maar slaagden daar beiden niet in.

In de 11e minuut slingerde Arjan Paapst de bal het strafschopgebied in waar Peter Bouwsema de bal met een omhaal wist te verlengen en voor de tweede keer in het doel zag belanden. De grensrechter had echter geconstateerd dat hij terugkwam uit buitenspel, wat achteraf bleek te kloppen na het zien van de opgenomen beelden. In de 18e minuut werd er wederom een treffer van Bouwsema geannuleerd. Na een mooie aanval was het Sander ten Hove die de bal bij de vrijstaande Bouwsema afleverde en deze keer bleek dat de grensrechter hem onterecht een glaszuivere treffer had ontnomen. De ploeg van trainer Willem Kluin, die zelf ontbrak wegens ziekte, probeerde op het zachte en enorm hobbelende veld met name met lange ballen de aanval te zoeken. Op een poging van Duncan Torrenga na bleef het echter rustig voor het doel van Kuipers.

Nadat Tim Visscher op aangeven van Thijs Stoppels zijn inzet gestopt zag worden door doelman Van Solkema slaagde Holwierde er enkele minuten voor de theepauze in de score te verdubbelen. Robbie ten Hove was op de rand van het strafschopgebied neergelegd en dus mocht Thijs Sonneveld het uit een vrije trap proberen. Doelman Van Solkema kon wel redding brengen, maar een rebound niet voorkomen. Peter Bouwsema was er als de kippen bij en nu werd het doelpunt wel goedgekeurd: 0-2.

In de eerste tien minuten na rust namen Robbie ten Hove, Thijs Stoppels, Gijs Geurtsen en Tim Visscher het vijandelijk doel weer onder vuur, maar hadden het vizier niet op scherp staan. Ondertussen wist Rood Zwart Baflo er steeds wat vaker uit te komen, maar tot grote kansen leidde dat niet. Totdat de opgekomen rechtsback Sam Lukassen de bal in de 64e minuut bij Jan Dietert van der Tuuk afleverde. Van een meter of twintig liet hij de bal schitterend in de linkerkruising achter doelman Kuipers belandden: 1-2. Uit het niets was de spanning weer terug in de wedstrijd en aan de kant van Holwierde zal ongetwijfeld teruggedacht zijn aan de wedstrijden tegen SV De Heracliden en Poolster waarin een voorsprong van twee doelpunten werd weggegeven en de Katmisbewoners volledig onnodig zonder punten van het veld liepen. Holwierde moest dit scenario zien te voorkomen en ging op jacht naar de derde treffer. Direct na de aansluitingstreffer was het Bouwsema die een corner van Yirsan Bouman net naast kopte.

Invaller Jildert Dotinga kreeg namens Rood Zwart Baflo in de 70e minuut nog een schietkans, maar zag zijn schot langs de verkeerde kant van de paal rollen. De spanning nam toe en de warrig leidende scheidsrechter kreeg het met de minuut lastiger. Robbie ten Hove werd door Gijs Geurtsen de diepte in gestuurd. Bij een poging de bal over de keeper het doel in te laten verdwijnen werd Ten Hove naar de grond gewerkt. Holwierde verwachtte een rode kaart, RZB een doeltrap. De scheidsrechter besloot toen maar een corner te geven en Peter Bouwsema op een gele prent te trakteren wegens commentaar op dit besluit. Duncan Torrenga probeerde met een schot de gelijkmaker op het scorebord te krijgen, maar stuitte op de Holwierder goalie. Tim Visscher en invallers Damon Kuiper en Mike Kraan kregen enorme kansen om de wedstrijd te beslissen, maar kregen het niet voor elkaar het speeltuig tussen de palen te mikken en daarmee de spanning uit de wedstrijd te halen.

De wedstrijd werd grimmiger en dat leidde tot een terechte gele kaart voor de ingevallen Christian van der Broek na een onnodig harde overtreding op Melvin Folkerts. In de 94e minuut leek Holwierde de wedstrijd in het slot te gooien. Arjan Paapst stuurde met een dieptebal Peter Bouwsema en de ingevallen Pascal Wieringa alleen op de doelman af. De grensrechter vond dat Bouwsema hierbij een overtreding had begaan op verdediger Martijn Huizenga, maar de leidsman liet doorspelen. Bouwsema tikte de bal vervolgens breed en Wieringa deponeerde de bal in het lege doel. De scheidsrechter begreep er niks meer van en besloot de treffer vervolgens maar te annuleren wegens buitenspel. Dus deed RZB een alles of niets poging om uit een vrije trap en corner toch nog een resultaat uit het vuur te slepen. In de acht minuten blessuretijd incasseerde doelman Kuipers enkel nog een gele kaart, maar geen tegentreffer en dus gingen de drie punten mee naar Holwierde.

Danny Schudde (Holwierde): Volgens mij valt er helemaal niks af te dingen op het resultaat van deze wedstrijd, behalve dan dat we het ons zelf onnodig moeilijk hebben gemaakt en Rood Zwart Baflo in de wedstrijd hebben gehouden. We hadden het duel veel eerder moeten beslissen. Maar ondanks de vele gemiste kansen, de drie afgekeurde doelpunten en de warrige scheidsrechter kunnen we ook enorm tevreden zijn dat we op zo’n moeilijk te bespelen veld als team zo ontzettend veel kansen gecreëerd hadden en verdedigend eigenlijk alleen maar wat afstandsschoten te verwerken kregen. Dit is in ieder geval een belangrijke overwinning, waardoor we afstand nemen van de onderste plaatsen.’

* RZ Baflo – Holwierde 1-2 (0-0). Peter Bouwsema 0-1; Peter Bouwsema 0-2; Jan Dietert van der Tuuk 1-2.

No Replies to "Holwierde maakt het onnodig spannend bij RZ Baflo"