Kostbaar puntverlies DVC in duel met tiental SC Scheemda

Koploper DVC Appingedam is er niet in geslaagd om de volle winst te pakken in de thuiswedstrijd tegen SC Scheemda, de voormalige club van DVC-coach Duurt Dijkman. Op het Wellemansportpark in Appingedam stond de thuisclub gedurende een groot deel van de wedstrijd tegenover tien man, maar slaagde er niet in om verder te komen dan een 1-1 remise.

Voorafgaande aan het duel liet Duurt Dijkman weten dat zijn ploeg op volle oorlogssterkte kon aantreden en ook de bank van de gastheren was prima bezet. Zijn jarige collega Gerrie Drent werd gefeliciteerd, maar hoefde niet op cadeautjes te rekenen. Er stond voor beide ploegen veel op het spel. DVC wilde zijn voorsprong als koploper graag behouden en SC Scheemda moest punten pakken in de strijd tegen degradatie.

Al vroeg in de wedstrijd kreeg Appingedam een levensgrote kans, in de 2e minuut kwam Diyar Kaya oog in oog met doelman Edwin Kuipers te staan. Hij redde zeer bekwaam. In de 7e minuut was het opnieuw Kuipers die een hoofdrol opeiste toen hij een doelpoging van Ronald Hund, na een assist van Jeroen van Hunnik, onschadelijk wist te maken. Vervolgens misten Nick Veentjer, Brend Hansen en Joost Blokzijl nog een mogelijkheid. Het was in die fase wel duidelijk dat Appingedam op zoek was naar de openingstreffer. Daarna werd het wat flets aan de kant van de gastheren.
SC Scheemda moest na iets minder dan een half uur spelen noodgedwongen wisselen. Bob Kellendonk werd als aanvaller teruggehaald naar de defensie en in zijn eerste verdedigende actie werd hem de bal ontfutseld. In een uiterste poging om zijn fout te herstellen werd Diyar Kaya neergelegd. De scheidsrechter gaf in de rust aan te twijfelen over de kleur van de kaart maar koos uiteindelijk voor de rode en dus moest SC Scheemda met tien man verder tegen de lijstaanvoerder. Daar waar het de verwachting was dat het overwicht nu wel tot een voorsprong voor de Damsters zou leiden, was het SC Scheemda dat voor rust de 0-1 beheerst binnenschoot. Niek Smit werd in de 37e minuut prima de vrije ruimte ingestuurd door Marvin Ab en oog in oog met doelman Olaf Kiewiet bleef hij rustig: 0-1. Een mokerslag voor DVC, dat zich even geen raad leek te weten met de ontstane situatie. Toch kreeg DVC nog wel kansen. Joost Blokzijl teisterde de lat en Nick Veentjer schoot over.

Na de doelwisseling was het spelbeeld duidelijk. De Damsters voerden de druk op en SC Scheemda verdedigde met man en macht, hopend op misschien een kans in de omschakeling. De thuisclub had wel meer balbezit maar veel doelpogingen leverde dat niet op. En de kansen die er wel kwamen, bleven andermaal onbenut. Toch werd het gelijk na een uur spelen. Een voorzet vanaf de rechterkant viel voor de voeten van Joost Blokzijl en hij schoot eindelijk raak voor de thuisploeg: 1-1. SC Scheemda leunde nog nadrukkelijker achterover en kreeg in de 69e minuut nog een mogelijkheid, maar twee spelers liepen elkaar in de weg anders had Marvin Ab een vrije schotkans op de rand van de zestien meter gehad.

In de laatste twintig minuten ontregelden de bezoekers het spel van DVC waar en op welke manier het ook maar kon. Enkele afstandsschoten en gevaar uit een corner waren er wel maar de Scheemders wilden van geen wijken weten. Een schot van Jaron Slagter had een beter lot verdiend en ook de ingevallen Eddy Silva zag een mogelijkheid in rook op gaan. De scheidsrechter toverde tien minuten blessuretijd uit de hoge hoed maar ook die wisten de tien spelers te overleven. De gasten hadden een onvoorstelbare prestatie neergezet, al mag DVC zich ook wel eens achter de oren krabben waarom het niet meer dan een punt aan het duel had overgehouden.

Duurt Dijkman (DVC Appingedam): ‘Wat we na die rode kaart hebben laten zien sloeg nergens op. We gingen uit positie lopen en het combinatievoetbal verdween volledig. Hierdoor kwam SC Scheemda wat beter in de wedstrijd. Niek Smit kon ook wel erg gemakkelijk doorlopen omdat onze achterhoede helemaal uit elkaar stond. Het laatste kwartier werd ons spel matiger en totaal niet effectief. Dit is gewoon een teleurstellende middag voor ons geweest.’

Gerrie Drent (SC Scheemda): ‘We hebben 76 minuten lang geprobeerd een resultaat te halen bij de koploper en dat met tien man. De vechtlust en de teamspirit hebben het onmogelijk geachte werkelijkheid gemaakt. De mannen hebben alles gegeven en iedereen verdient een groot compliment. Dit is een mooi cadeau op mijn verjaardag, als je aan zulke wedstrijden een punt weet over te houden, dan voelt dat heerlijk.’

* DVC Appingedam – SC Scheemda 1-1 (0-1). Niek Smit 0-1; Joost Blokzijl 1-1.

No Replies to "Kostbaar puntverlies DVC in duel met tiental SC Scheemda"