Middelstum genadig voor kansloos De Fivel

Middelstum heeft ook in Zeerijp laten zien dat het meer dan serieuze pogingen neemt om in ieder geval nacompetitievoetbal voor promotie te gaan halen. De ploeg van trainer Jelmer Meinardi was heer en meester op het veld van De Fivel, dat geen schijn van kans werd geboden en uiteindelijk met een duidelijke 1-5 nederlaag geconfronteerd. En dat waren dezelfde cijfers waarmee de Riepsters eerder dit seizoen werden geconfronteerd. Het ‘andere Oranje’ zal uit een heel ander vaatje moeten tappen, wil het aan degradatie ontsnappen.

‘Als we net zo goed spelen als we donderdag hebben getraind, dan winnen we deze wedstrijd’, liet assistent-trainer Peter Anema van Middelstum zich in de aanloop naar het duel in Zeerijp ontvallen. Middelstum kon in ieder geval prima rapportcijfers overleggen, in tegenstelling tot het team van scheidend trainer Guus Zantinga. Dat bevindt zich nadrukkelijk in zwaar weer, terwijl Middelstum de blik naar boven heeft gericht. En toch kreeg de thuisclub de eerste mogelijkheid van de wedstrijd. Jan van Baren dacht na een klutssituatie te scoren, maar zag zijn inzet door Thijs Oosterhoff voor de doellijn weggekopt worden.

De gasten trokken de teugels daarna wat strakker aan en gingen zelf op jacht naar de openingsgoal. Die viel pas na 22 minuten. Max Oldenhof brak op rechts door, kapte zijn tegenstander uit en liet een prima voorzet van zijn voet vertrekken die door Twan Heemstra bij de eerste paal binnen werd gewerkt: 0-1. Drie minuten later had de marge verdubbeld moeten worden toen Max Oldenhof teammaatje Twan Heemstra op maat bediende. Diens lob werd voor de doellijn weggehaald. En zo waren er nog wel wat mogelijkheden die tot een Middelstummer goal hadden kunnen leiden. Twan Heemstra schoot kiezelhard op de kruising, Thijs Helder miste en Max Oldenhof, die de lat toucheerde, waren er dichtbij. Wonder boven wonder stond het halverwege het duel nog maar 0-1 en kon De Fivel zeggen dat het nog leefde. Of beter gezegd, door Middelstum in leven was gelaten.

Na de doelwisseling ging Middelstum op de oude voet verder. De kansen waren er weer, maar nu met een verschil. Er werden er meer benut. In de 50e minuut ging Gijs van Aller er op rechts vandoor na een steekbal van Max Oldenhof. Hij raakte slechts de keeper, maar het was de voorbode voor meer treffers. Na een voorzet van Max Oldenhof was het Allert Moeken die de bal bij de tweede paal binnen wist te werken (0-2) en vervolgens deelde Aijolt Douma ook in de vreugde nadat hij in de rebound een hoge bal voor zijn voeten kreeg en snoeihard binnen schoot: 0-3.
Daarna sloeg Jelmer Meinardi druk aan het wisselen en haalde onder andere Robert Bos naar de kant, die na lang blessureleed weer in de basis was begonnen. Zijn vervanger was Mels van Zalm uit de JO19 van de Middelstummer club. Even was er wat opwinding aan Riepster zijde toen de thuisclub een penalty kreeg toegewezen, maar Emiel Bos wist goalie Damon Medema niet te passeren.

Daarna gingen de koppies naar beneden bij de gastheren. Negen minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd kreeg Middelstum eveneens een strafschop toen de doorgebroken Daan van Zalm werd vastgehouden. Max Oldenhof had de penalty moeten nemen, maar besloot Van Zalm de kans te gunnen om zich voor de overtreding te revancheren. En dat deed hij door de bal in de rechterhoek te deponeren: 0-4. Invaller Sam Doornbos-Clevering was daarna ook nog succesvol na een lange rush vanaf eigen helft (0-5) en uiteindelijk kreeg De Fivel nog de van weinig waarde zijnde eretreffer op papier. Eirik Eide ontving een lange bal en tilde het leer vervolgens over doelman Damon Medema voor de 1-5 eindstand.

Door het verrassende puntverlies van DC Appingedam is Middelstum de koploper nu tot op een punt genaderd. Zelf spelen ze zaterdag op eigen veld tegen Poolster, terwijl DVC op bezoek gaat bij Omlandia. Achter dit tweetal ligt NEC Delfzijl, met een wedstrijd minder gespeeld, nadrukkelijk op de loer. De Delfzijlsters moeten bij Corenos tot succes zien te komen.

Guus Zantinga (De Fivel): ‘We begonnen eigenlijk best wel goed, waarbij het natuurlijk jammer is dat je de eerste mogelijkheid niet weet te benutten en ook nog eens een strafschop mist. Natuurlijk heeft Middelstum veel kansen laten liggen. Daar kwamen we voor rust erg goed mee weg. Na de thee was het al snel afgelopen met ons en was Middelstum beduidend beter.’

Jelmer Meinardi (Middelstum): ‘Ik vond ons onbevangen en leuk spelen en heb genoten van ons team. Gezien de stand op de ranglijst moet je zo’n wedstrijd ook winnen, maar dat moet dan nog wel altijd even gebeuren. We hadden het duel veel eerder naar ons toe moeten trekken, maar scoorden voor de rust te weinig. Afgelopen week was het wedstrijdbeeld tegen SV De Heracliden net zo en kregen we in de slotfase het deksel nog op de neus. Als we bovenin mee willen draaien moeten we effectiever worden. Buiten dat was het basisdebuut van Robert Bos een mooi moment. Het is erg knap hoe hij deze wedstrijd heeft gespeeld. Ook heb ik genoten van ons publiek en de gastvrijheid van De Fivel. Er hing een gemoedelijke sfeer om het veld en in de kantine.’

* De Fivel – Middelstum 1-5 (0-1). Twan Heemstra 0-1; Allert Moeken 0-2; Aijolt Douma 0-3; Daan van Zalm 0-4; Sam Doornbos-Clevering 0-5; Eirik Eide 1-5.

No Replies to "Middelstum genadig voor kansloos De Fivel"