Omlandia en DVC Appingedam kunnen publiek niet boeien

Soms zijn er van die wedstrijden waarbij je vooraf hoge verwachtingen hebt, die vervolgens niet worden ingelost. In de 4e Klasse E is het iedere week wel weer raak. Voetbalgevechten tussen buren waar je, afgaand op het affiche, op voorhand je vingers bij zou aflikken. Thuisclub Omlandia en koploper DVC Appingedam konden dat niet waarmaken. Het duel leek op een nipte 0-1 overwinning voor de Damsters af te stevenen dankzij een goal van Jeroen van Hunnik. Een onnodig weggegeven en door Remco Bolhuis benutte strafschop voorkwamen dit echter. En dus eindigde het allerminst boeiende treffen in een 1-1 remise.

Er stond wel het een en ander op het spel voor beide ploegen, die ondanks de regenval van een dag eerder gewoon op het hoofdveld konden aantreden. DVC Appingedam was er veel aan gelegen om de confrontatie te winnen, ook omdat het de hete adem van het bijzonder goed presterende Middelstum in de nek voelde. Omlandia daarentegen kon zich eigenlijk ook geen puntverlies veroorloven, want dan zou het de aansluiting met de top missen. En dus gingen de toeschouwers er op het sportpark aan de Sportlaan eens goed voor zitten. In het eerste bedrijf leek het nog enigszins op een duel waarbij er iets te verdienen viel. Twee gelijkwaardige ploegen probeerden elkaars doel te bestoken, maar de doelwachters Olaf Kiewiet van DVC en Devon Harmsma van Omlandia gaven geen krimp.

De thuisclub kwam tot mogelijkheden via Wouter Hoek, na een voorzet van Remco Bolhuis, en Ruben Hummel. Beide keren liep dat op niets uit. Te mager zou je zeggen voor een team dat aanspraak wil maken op een hoge klassering. Aan Damster zijde ging het niet veel beter, al was DVC voetballend dan wel de betere van de twee ploegen. Ronald Hund en Romano Kisman leken op weg naar een Damster succesje, maar in de laatste fase van de aanvallen ging het mis. Langs de lijn moest er lang gewacht worden alvorens er iets van opwinding zichtbaar werd. Na een mislukte poging van Joost Blokzijl, die na rust totaal uitgeblust leek te zijn, was het in de 41e minuut dat Brend Hansen een bal van achteruit naar voren transporteerde. Het leer smoorde een beetje in het gras, maar viel precies goed voor Jeroen van Hunnik. Die werd niet goed afgedekt, draaide keurig naar binnen en gaf Devon Harmsma het nakijken: 0-1. Een tegengoal kort voor rust schijnt er psychologisch in te hakken en dat bleek dan ook wel. De gastheren waren in de resterende seconden niet in staat om een passend antwoord te vinden.

Toen er van doel was gewisseld, probeerde Omlandia de druk wat op te voeren. Erg overtuigend ging dat allemaal niet. En omdat er veelvuldig naar Remco Bolhuis werd gezocht, waren de aanvallen te voorspelbaar om DVC echt in de moeilijkheden te brengen. Daar waar de gasten voor de thee voetballend nog beter waren, zakte het peil in het tweede bedrijf behoorlijk. Bij de gastheren waren het vooral lange ballen die naar voren werden gerost, bij DVC lukte het maar niet om ook maar een fatsoenlijke voorzet af te leveren. Sterker nog, beide clubs hadden de grootste moeite om een speler te vinden met hetzelfde tenue die ze de bal in de voeten zouden kunnen schuiven. Er werd veel strijd geleverd, maar goed voetbal was ver te zoeken en voor beide doelen viel bitter weinig te beleven.

Op zeker moment viel Diyar Kaya in bij DVC. Een speler die je meteen in de basis zou verwachten, maar volgens zijn trainer Duurt Dijkman ‘een beetje uit vorm’ is. De jongeling liet vrij snel zien wat hij in huis heeft en kreeg eigenlijk de beste kans om het duel op slot te gooien. Hij sprong er echter te slordig mee om. Aan de andere kant leek de eveneens ingevallen Mart Schollema doel te treffen na een vrije trap van Wouter Hoek. De speaker van dienst had de muziek al opgestart, maar kwam bijtijds tot de ontdekking dat het schot van Schollema in het zijnet terecht was gekomen. En zo sleepte het duel zich naar het einde en had het er alle schijn van dat de DVC-ers, ondanks dat ze in de slotfase erg slordig stonden te spelen, de nipte zege mee naar huis zouden nemen.

Tot aan de 92e minuut, toen Omlandia het nog een keer over de linkerkant probeerde. Wouter Hoek sneed het strafschopgebied vanaf de zijkant binnen en werd door Jort Tiesma omspeeld. Die probeerde zijn fout te herstellen, maar beging daarbij een overtreding. Scheidsrechter Hans Bulthuis kon niets anders doen dan de bal op de stip deponeren en dat deed hij dan ook. Voor Remco Bolhuis, die het hele duel niets had kunnen uitrichten, het buitenkansje om zijn ploeg alsnog een punt te bezorgen en DVC een psychologische tik te verkopen. En dat deed hij dan ook. De scherpschutter stuurde de bal laag in de linkerhoek, terwijl Olaf Kiewiet de andere kant had uitgekozen: 1-1. Zuur voor de gasten, maar gezien het wedstrijdbeeld eigenlijk wel een terechte uitslag.

Martijn Smit (Omlandia): ‘Eigenlijk moet je hier winnen als je omhoog wilt blijven kijken, maar ik ben niet minder blij met het punt dat we hebben weten te pakken. Ik ben van mening dat we in de eerste helft goed gespeeld hebben. Na rust was het niveau een stuk minder, maar dat gold voor beide teams. We hebben veel strijd geleverd en dan is het mooi dat je dat ook nog beloond ziet worden. Toen ik bij Omlandia kwam hoorde ik iedereen klagen over de mentale weerbaarheid. Dat jongens knakten bij tegenslagen. Daar hebben we dit seizoen stappen in gezet met een 1-0 achterstand tegen de koploper toch nog ombuigen naar een gelijkspel als nieuwe mijlpaal.’

Duurt Dijkman (DVC Appingedam): ‘Wij waren de eerste helft voetballend de betere van de twee ploegen. Na rust was het allemaal erg slordig en te gehaast. Misschien wilden we wel iets te graag naar voren. Het is natuurlijk ontzettend zuur dat je in de extra tijd de winst nog uit handen geeft en het is vooral sneu voor Jort Tiesma. Die heeft het naar behoren gedaan en stond na een paar goede invalbeurten terecht in de basis. Dit soort dingen kunnen helaas gebeuren bij een jonge speler. Ik voel me daar ook verantwoordelijk voor, want ik heb hem opgesteld.’

* Omlandia – DVC Appingedam 1-1 (0-1). Jeroen van Hunnik 0-1; Remco Bolhuis 1-1 (strafschop).

No Replies to "Omlandia en DVC Appingedam kunnen publiek niet boeien"