Middelstum grijpt koppositie na benauwde zege op Poolster

Middelstum profiteerde optimaal van het puntverlies van de concurrenten DVC Appingedam en NEC Delfzijl. Door deze gouden dag mag Middelstum zich koploper noemen van de 4e Klasse E. De 1-0 zege op Poolster was verdiend, maar sprankelen deed het allerminst in Middelstum.

door Kees Bouma

Dat de kwaliteit van het spel van zijn ploeg met name in de tweede helft te wensen overliet deerde trainer Jelmer Meinardi nauwelijks: ‘De basis lag in de eerste helft. We scoorden niet, maar hadden vijf kansen waarbij we de keeper geraakt hebben. We speelden toen ook heel goed. Ik hoorde collega Jeroen de Groot ook roepen dat ze de rust moesten halen. Daarna was het wat meer in evenwicht, maar wij verdienden het. In de slotfase hadden we een keer geluk, maar we hadden het eerder op slot kunnen gooien.’ Waarom hebben jullie gewonnen? Meinardi: ‘Op tactisch gebied. Zij hebben de beste voorhoede van deze klasse en wij hadden dubbele backs klaar staan om die helemaal kapot te spelen. Wij gingen veel naar voren, zodat die buitenspelers terug moesten en bij balverlies niet in kansrijke positie stonden. Ik denk dat Poolster verwacht had dat we 5-3-2 zouden spelen, want dat doen we vaak.’

Op Meinardi zijn conclusie dat zijn ploeg het verdiende viel niets aan te merken. Zo rond het verstrijken van het eerste kwartier kreeg Middelstum drie prima kansen. Keeper Ronan Herder van Poolster verrichtte echter uitstekende reddingen door de voor hem verschijnende Twan Heemstra, Aijolt Douma en Max Oldenhof van scoren af te houden. Aan de overkant keek zijn collega Damon Medema een kansrijk schot van de 17-jarige Daan Bos naast. Het was de enige kans in de eerste helft voor de Spijksters, die aanvallend gezien geen echte vuist konden maken. Trainer Jeroen de Groot was een sportief verliezer: ‘Teleurgesteld, zeker, maar de nederlaag is terecht. Ik hoopte ze dat ze geen goal zouden maken. Het zat er behoudens één moment diep in de wedstrijd voor ons geen moment in.’ De Groot doelde op de curieuze situatie in de slotfase toen invaller Thijs Nienhuis een schot van Tom Dijkman op zijn eigen lat kopte, terwijl doelman Medema al in de hoek lag. Daar kwam Middelstum goed weg, maar verder creëerde Poolster vrijwel niets. En de tijd dat mannen als Gezienus en Jampie Uilhoorn uit het niets een doelpunt konden maken is in Spijk al lang voorbij.

Op de bedoelingen van de beiden ploegen was niets aan te merken. Opgejaagd door de twee enthousiaste coaches streden Middelstum en Poolster voor elke meter. Maar zelden duurde een combinatie langer dan een tiental seconden. Het balverlies was immens, het record ingooien zou deze middag weleens verbeterd kunnen zijn. In de eerste helft was Middelstum na de oprisping rond de 13e minuut nog één keer gevaarlijk uit een corner.

Na de thee was het wachten op dat ene moment. Treffers waren duur als boter in oorlogstijd. Max Oldenhof en Aijolt Douma ontrafelden uiteindelijk de code van de Spijkster defensie, net zoals ze dat vlak voor de winterstop in Appingedam met DVC deden. De bal ging via de onderkant van de lat tegen het nylon, tot verbijstering van de goed keepende Herder: 1-0. Aijolt Douma was de maker, Max Oldenhof de aangever. Poolster drukte nog wel, maar behoudens het moment van de bijna eigen goal, werd het niet dreigend. Ook de smeekbede om een strafschop voor Kevin Bijlsma in de extra tijd leverde niets op. De prima leidende Nieuwenweg blies de wedstrijd naar de historie. De coach van de Middelstummers gaat, zoals reeds eerder gemeld bij Gorecht een half jaar meedraaien met hoofdtrainer Hans van der Ploeg en dan langzamerhand de verantwoordelijkheden overnemen. De afspraak is dat, als het klikt, hij dan in het tweede seizoen de hoofdtrainer word. Maar eerst is er dit seizoen nog.

Jelmer Meinardi (Middelstum): ‘Poolster beleeft een goed seizoen onder Jeroen de Groot. Ze spelen aantrekkelijk voetbal met een goede energie. De afgelopen drie jaar waren wedstrijden tegen hun altijd intens en spannend. Dat was vandaag niet anders. We hebben vanaf de aftrap geprobeerd om ze op te jagen en het initiatief naar ons toe te trekken. Wanneer we als collectief druk op de bal gaven, werden we toegejuicht door ons thuispubliek. Het gerammel op de reclameborden en het gejuich bij een gewonnen duel droeg bij aan een onuitputbare ploeg. Er waren veel glijpartijen en duels. Voorwaarden zoals kleine onderlinge ruimtes en het goed wegzetten van de restverdediging zijn dan erg belangrijk. Hierdoor konden we veel tweede ballen oppakken en de druk naar voren behouden. Wanneer we de bal veroverden was diepgang het toverwoord. We wilden met overlap en dieptesprints de voorhoede van Poolster achteruit dwingen, zodat zij uit positie stonden bij balbezit. Mijn spelers hebben ontzettend veel sprints gemaakt om dit voor elkaar te krijgen.’

Jeroen de Groot (Poolster): ‘Misschien hebben we ook wel op energie verloren. Daar hadden we het moeilijk mee. Middelstum is een goede ploeg, het was voor ons net niet. De enige goal valt pas in de 70e minuut. Tot aan dat moment was het nog een wedstrijd. Als een ploeg die verdiende dan was dat vandaag wel Middelstum. We hebben alles gedaan wat in onze macht lag en ik ben dan ook niet teleurgesteld over de inzet van de jongens. Aanvallen kwamen we er echter te weinig aan te pas. Zij wisten ons telkens goed op te vangen. We hebben nu een paar vrije weken en daarna spelen we tegen SC Scheemda. Dan gaan we er weer iets moois van proberen te maken. Voor de rest van dit seizoen moeten we bij de eerste zes blijven en het publiek elke week vermaken.’

* Middelstum – Poolster 1-0 (0-0). Aijolt Douma 1-0.(foto en beelden: Angela Smit-Flikkema en Sofia Verduin).
Scheidsrechter: Nieuwenweg

Toeschouwers: 175
vv Middelstum: Damon Medema; Xander Anema, Wessel Oosterhoff (80. Daan van Aller), Thijs Helder, Thijs Oosterhoff, Robert Bos, Gijs van Aller (65. Thijs Nienhuis), Allert Moeken, Twan Heemstra (90. Daan van Zalm), Aijolt Douma en Max Oldenhof.

vv Poolster: Ronan Herder; Robbert Kok, Tom Dijkman, Niels Smit, Marco Dijkstra; Koen Biemond, Jesse Smit, Raoul van der Ploeg (70. Gijs de Weerdt), Mark Lijnema, Wesley Bos en Kevin Bijlsma.

No Replies to "Middelstum grijpt koppositie na benauwde zege op Poolster"